Urheilu

Tyly arvio Mika Kojonkosken uudesta roolista – "Hiihtoliitto on tekemässä Kojonkosken kokoisen virheen"

Mika Kojonkoski on taas parrasvaloissa. Ilta-Sanomat uutisoi tiistaina, että huippu-urheiluyksikön väistyvä johtaja Kojonkoski on palaamassa takaisin mäkihyppyvalmennuksen pariin. ”Kojosta” on tuleva niin sanottu valmentajien valmentaja.

Rooli ei ole hänelle uusi, sillä suomalaisessa mäkihypyssä otettiin kesällä 2013 käyttöön tämän tyyppinen ohjausjärjestelmä, jossa Kojonkoski nosti itse itsensä kalifiksi kalifiksen paikalle. Olin siihen aikaan mäkihyppääjä Anssi Koivurannan henkilökohtainen valmentaja. Minun piti lähettää harjoitusohjelmat ikään kuin hyväksyttäväksi Kojolle. Samoin kerran viikossa piti lähettää kuvattuja hyppyvideoita näytille.

Kojonkoski pyrkii esittämään median kautta sellaista roolia, mikä kulloisessakin tilanteessa on hänelle itselleen hyväksi. Kun esimerkiksi yhdistetyllä alkoi lajiryhmänä mennä hyvin, Kojonkoski pestasi itse itsensä apuvalmentajaksi maajoukkueeseen. Samaan aikaan yhdistetyn mäkivalmentajaksi oli pestattu toinen kuopiolainen, Jarkko Saapunki. On suorastaan irvokasta, että huippu-urheiluyksikön johtaja vietti yhden lajin leireillä yli 30 päivää viime harjoituskauden aikana.

Tiedot leireiltä kertovat, että niinä päivinä kun Kojonkoski oli yhdistetyn maajoukkueen leireillä mukana, hän käytännössä toimi vastuuvalmentajana, ohittaen sekä päävalmentaja Petter Kukkosen että lajivalmentaja Saapungin. Tilanne on brutaali, sillä yhdistetyn maajoukkueella oli kuitenkin noin 100 leiripäivää, joten Kojonkoski oli niin sanottu satunnainen sopankeittäjä. Kuitenkin niinä päivinä kun hän joukkueen mukana oli, valvoi hän simulaatioponnistuksista lähtien kaiken tekemisen. Eräs suomalainen valmentaja totesi vuosia sitten osuvasti: ”kukaan ei käy kusellakaan ilman Kojon lupaa.”

 

Nyt Hiihtoliitto ja/tai Kuopion kaupunki on pestaamassa häntä jälleen eräänlaiseksi konsulttivalmentajaksi. Tilanteessa ei kerta kaikkiaan ole mitään järkeä. Kukkosen, Saapungin ja mäkihypyn uuden päävalmentajan Lauri Hakolan soisi tehdä rauhassa töitä nuorten urheilijoiden kanssa, eikä heidän pitäisi jatkuvasti pelätä sitä, mitä mieltä Kojonkoski on heidän linjauksistaan. Voi olla, että huippu-urheiluyksikön pestin loppuminen on hänelle itselleen inhimillinen tragedia, mutta mitään kansanedustajien tapaista sopeutumiseläkettä ei tarvitsisi siitä hyvästä maksaa. Koska siltä tämä uusi kaavailtu pesti vahvasti näyttää.

Malttaako suutari pysyä oikeasti lestissään? Malttaako Kojonkoski oikeasti toimia taustalla tukien päätoimisia valmentajia? Ei varmasti pysty, kun ei sitä tähänkään mennessä ole pystynyt tekemään.

Hiihtoliitto on tekemässä Kojonkosken kokoisen virheen, mikäli se hyvävelijärjestelmässään menee ja tukee kyseisen henkilön palkkausta tässä tilanteessa, kun mäkihypyn rahoituskanavat ovat muutenkin jäässä. Naurattaisi, jollei itkettäisi.

 

Kirjoittaja on freelance-toimittaja ja entinen mäkihyppyvalmentaja.

 

Asiasanat

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic