Kiekko Urheilu

Tyttöleijonat MM-välieriin puolustavan finalistin kustannuksella dramaattisten vaiheiden jälkeen

Viime vuoden yllätyshopeamitalisti Ruotsi taipui jatkoajalla.
Suomen tyttöjen jääkiekkomaajoukkue pääsee jahtaamaan viikonloppuna Hokkaidossa vasta toista MM-mitaliaan. Kuva: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen alle 18-vuotiaiden tyttöjen jääkiekkomaajoukkue ylsi torstaiaamuna Suomen aikaa parhaaseen suoritukseensa kahdeksaan vuoteen. Tyttöleijonat kaatoivat Japanin Obihirossa maailmanmestaruusturnauksen puolivälierässä Ruotsin maalein 3–2 jatkoajalla.

Voitto ei ollut suuri yllätys ennätystasaisessa turnauksessa, jonka alemman lohkon Suomi voitti täysin pistein. Ruotsi sen sijaan jäi A-lohkossa ilman pisteitä.

Ruotsi ylsi kuitenkin viime vuonna Venäjän Dmitrovissa ensimmäisenä eurooppalaisena joukkueena tyttöjen MM-finaaliin, kun taas Suomi on ollut välierissä vain vuonna 2011. Tuolloin Suomi voitti Tukholmassa pronssia.

 

Tiukan puolivälierän ratkaisijaksi nousi naistenkin maajoukkueessa esiintynyt KalPan Elisa Holopainen, joka paikkasi päätöserän loppuhetkien kaksi jäähyään iskemällä voittomaalin Kiira Yrjäsen syötöstä ajassa 65.34.

Ruotsi oli siirtynyt 2–1-johtoon Holopaisen istuessa huitomisjäähyä ajassa 57.32, mutta Nelli Laitinen tasoitti vain puoli minuuttia myöhemmin aikalisän jälkeen Suomen pelatessa ilman maalivahtia. Vielä viimeisellä minuutilla turnauksen pistepörssikärki Holopainen oli lähellä ottaa antisankarin viittaa kampitusjäähyllään.

– Jos penkillä alkoi jännittää, niin yleisössä varmasti vielä enemmän. Oli tapahtumia suuntaan ja toiseen. Aikalisällä kävimme läpi miten 6–5:llä toimitaan. Yritimme luoda uskoa tekemiseen, kuten koko pelin ajan teimme, Suomen päävalmentaja, pelaajana MM-pronssia Hämeenlinnassa voittanut Mira Kuisma tuumasi Jääkiekkoliiton Leijonat.fi-verkkosivuilla.

Suomen ja ottelun ensimmäisen maalin viimeisteli toisen erän alussa ylivoimalla Sanni Rantala Holopaisen ja Viivi Vainikan esityöstä.

 

Suomen avainpelaajiin nousseet Rantala ja Yrjänen ovat lähtöisin Riihimäeltä, mutta pelaavat Naisten Liigaa Kuortaneen valmennuskeskusjoukkueessa. Heidän lisäkseen Riihimäkeä edustaa kisoissa nelosketjun hyökkääjä Saimi Lehto (KJT Haukat/HyRi).

Suomen kapteeni Rantala palkittiin joukkueensa parhaana puolivälierässä.

– Aika paljon jännitti, varsinkin kun lopussa tuli niin tiukkaa. Uskoimme silti, että pystymme voittamaan. Ruotsin johtomaalin jälkeen meinasi itku tulla, puolustaja myönsi Leijonat.fi:ssä.

HPK:n neljästä pelaajasta Kiti Seikkula ja Heli Allinen urakoivat tällä kertaa ilman tehopisteitä kakkoskentällisessä ja Julia Liikala sekä Heta Seikkula kolmosessa.

 

Suomi kohtaa välierässä turnauksen toisen tappiottoman joukkueen, hallitsevan maailmanmestarin Yhdysvallat varhain lauantaiaamuna.

– On mielenkiintoista päästä kohtaamaan jenkit, sillä tämä ikäluokka ei ole heitä useampaan vuoteen kohdannut, Kuisma muistutti.

Toisessa välierässä finaalipaikasta kamppailevat viime vuonna pronssiottelussa kohdanneet Kanada ja Venäjä. Jälkimmäinen voitti torstaina Suomen lohkovastustaja Sveitsin vasta voittolaukausten kymmenennessä parissa 2–1.