Kiekko Urheilu

Tyttöleijonat pitkästä aikaa pronssille – HPK sai neljä uutta MM-mitalistia

Suomen kiekkotytöt palasivat MM-pronssille kahdeksan vuoden tauon jälkeen.
Suomen alle 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue pelasi välierää lukuun ottamatta vahvan turnauksen.

Vahvasti HPK-väritteinen Suomen alle 18-vuotiaiden tyttöjen jääkiekkomaajoukkue saavutti varhain sunnuntaina pitkän tauon jälkeen MM-mitalin. Suomi kaatoi Japanin Obihirossa pelattujen MM-kisojen pronssiottelussa Venäjän maalein 3–0 (0–0, 2–0, 1–0).

Suomen ainoa mitali tätä ennen tyttöjen jääkiekon arvokilpailuissa tuli vuonna 2011 Tukholmassa, kun Tyttöleijonat pelasi kolmanneksi. Tuo oli myös ainoa kerta vuodesta 2008 pelattujen MM-kisojen historiassa, kun Suomi oli ylipäätään pelannut mitalipeleissä – tähän talveen asti.

Nuoriin pelaajiin panostaneen HPK:n osuus pronssijoukkueen kokoonpanosta oli isoin kaikista seurajoukkueista, jos Jääkiekkoliiton alaisuudessa toimiva Team Kuortane jätetään laskuista. Kuortaneelta oli Obihirossa kymmenen pelaajaa, HPK:sta neljä: hyökkääjät Julia Liikala ja Kiti Seikkula sekä puolustajat Heli Allinen ja Heta Seikkula.

Molemmat hyökkääjät olivat turnauksessa esillä tehotilastoissa: Liikala viimeisteli kolme maalia ja Kiti Seikkula syötti viisi, joilla hän ylsi kisojen syöttöpörssin kolmanneksi.

Peräseinäjokelaislähtöinen Liikala oli mitalipeleissä tuloskunnossa. Hän iski epäonnisessa USA-välierässä Suomen ainoan maalin ja naulasi pronssiottelun päätteeksi tyhjään maaliin loppunumerot juuri Seikkulan syötöstä. Kauhavalaiskasvatti Seikkulalle kertyi Venäjää vastaan kaksi syöttöä.

Riihimäkikin sai osansa mitalihumusta. Hyvinkään ja Riihimäen yhteisseura HyRiä edustava, mutta Naisten Liigassa KJT Haukoissa pelannut Saimi Lehto pelasi myös kaikki ottelut. Lisäksi Kuortanetta edustavien Kiira Yrjäsen ja Sanni Rantalan taustat ovat Riihimäen Kiekko-Nikkareissa.

 

Suomi otti pronssiottelussa kahdeksan kahden minuutin rangaistusta Venäjän kolmea vastaan, mutta alivoima ja 25 kertaa torjunut Erica Jaskari kestivät.

Suomi iski toisen erän aluksi reilun puolen minuutin sisään kaksi maalia, kun Viivi Vainikka ja Elli Suoranta onnistuivat viidellä viittä vastaan.

Päävalmentaja Mira Kuisma ihasteli mitalin tuonutta peliesitystä Jääkiekkoliiton Leijonat.fi-sivustolla.

– Tulimme otteluun hirveällä latauksella, mutta Venäjä vei ensimmäistä erää aika vahvasti. Maalivahtipeli pelasti meidät avauserässä. Toisessa erässä saimme omasta pelistämme kiinni. Sen jälkeen oli tosi luottavainen olo mitalin suhteen, Kuisma summasi.

Elisa Holopainen voitti kisojen pistepörssin kuuden ottelun tehoin 5+3 ja valittiin turnauksen parhaaksi hyökkääjäksi. Tähdistöön pääsi Suomesta myös kapteeni, puolustaja Nelli Laitinen.

– Kaikki hoitivat ruutunsa äärimmäisen hyvin. Olen ylpeä joukkueemme jokaisesta pelaajasta, päävalmentaja Kuisma tähdensi.

 

Maailmanmestaruuden voitti välierissä Venäjän vasta jatkoajalla kaatanut Kanada. Vaahteranlehtipaidat ottivat toisen peräkkäisen jatkoaikavoiton, kun kisoja jo neljä vuotta dominoinut ja välierässä Suomen murskannut Yhdysvallat taipui Maddi Wheelerin ylivoimamaalilla 2–3.

Kanadan maalivahti Raygan Kirk valittiin turnauksen parhaaksi pelaajaksi. HäSa