Urheilu

Uinnin maailmanmestaruuksia Hämeenlinnaan ennätysajoin – Sadasosat Suvi Pulkkisen puolella Koreassa

Hämeenlinnan Uimaseuran edustaja on päässyt ennätyskuntoon masters-MM-kisoihin.
Suvi Pulkkinen poseerasi torstaina kultamitalistina Argentiinan Manuela Moranon ja Thaimaan Natthanan Junkrajangin välissä.. Kuva: -
Suvi Pulkkinen poseerasi torstaina kultamitalistina Argentiinan Manuela Moranon ja Thaimaan Natthanan Junkrajangin välissä.. Kuva: -

Hämeenlinnan Uimaseuran Suvi Pulkkinen avasi masters-MM-uinnit kahdella maailmanmestaruudella keskiviikkona ja torstaina. Pulkkinen voitti Etelä-Korean Gwangjussa järjestettävissä kisoissa kultaa 50 metrillä perhos- ja vapaauinnissa 30–34-vuotiaiden sarjassa.

Keskiviikon avausmatkallaan Pulkkinen ui 50 metrin perhosen uuden kisaennätyksen 27,75, joka on myös sarjan Euroopan ennätys. Argentiinan Manuela Morano jäi 41 sekunnin sadasosan päähän, ja Macaon pronssimitalisti Ma Cheok Mei jo 1,83 sekuntia.

Torstaina Pulkkinen ja Morano kävivät tiukemman kamppailun lyhyen vapaauintimatkan maailmanmestaruudesta, jonka Pulkkinen vei vain kahdella sadasosalla ajallaan 26.44. Suomalaisen aika on uusi Pohjoismaiden ennätys. Thaimaan Natthanan Junkrajang oli myös rintamassa mukana ja päätyi pronssille vain 0,06 sekuntia Pulkkiselle hävinneenä.

– Kakkoseksi tullut ui ihan toisella puolella allasta, eli en nähnyt häntä. Vinstan vaparissa vahvuuteni on ollut hengitys eli pystyn kiihdyttämään loppuun, kun en meinaa saada vauhtia alussa. Nyt se riitti hyvin. Olen hävinnyt SM- ja EM-mitaleita sadasosilla, joten joskus näinkin päin, Koreasta tavoitettu Pulkkinen kertoi.

 

Pulkkinen voitti neljä vuotta sitten kaksi hopeaa ja pronssin Kazanin MM-kisoissa sarjassa 25–29 vuotta, mutta maailmanmestaruudet ovat hänen ensimmäisensä.

Pulkkisen ajat ovat hänen omia ennätyksiään myös yleisen sarjan vuosiin verrattuna. Vapaauintiajalla hän olisi voittanut naisten SM-pronssia tänä kesänä ja perhosuintisuoritus on puolestaan kotimaisen tilaston viidenneksi paras noteeraus.

– Pari viime vuotta on mennyt sairastellessa, mutta nyt on oikein hyvä kausi takana. Perhosessa olen parantanut tänä vuonna ennätystäni yli sekunnilla. En ole hirveästi sitä aiemmin uinut, ja nyt kaikki on loksahtanut kohdalleen. Vaparissa paransin yli kahdella kymmenyksellä neljä vuotta vanhaa ennätystäni, Pulkkinen kertoo.

Masters-uimareiden eli yli 30-vuotiaiden ikäluokkakohtaiset MM-kisat päättyvät sunnuntaina, jolloin Pulkkisen ohjelmassa ovat loput kaksi 50 metrin sprinttiä selkä- ja rintauinnissa.

– Selkäuinti on sivulajini, mutta rintauinti on ollut päälajini. Odotan molemmissa ennätyksiäni, mutta rintauinnissa minulla on ollut nyt vähän teknisiä ongelmia, joten se on pieni arvoitus.

Suomi on yhteensä saavuttanut Gwangjun kisoista neljä maailmanmestaruutta. Tiistaina Anu Ilander voitti 50–54-vuotiaiden 100 metrin rintauinnin ja torstaina Tommi Rundgren voitti samassa ikäluokassa miesten puolella 50 metrin vapaauinnin. HäSa

Päivän lehti

26.2.2020