Urheilu

Ukrainalainen monitoimityökalu viimein Hämeenlinnaan – maajoukkueessakin iskenyt Kateryna Kalchenko rakentaa hiljalleen pelikuntoa

Maajoukkuepelaaja Kateryna Kalchenko hakee nyt rauhassa pelikuntoaan Hämeenlinnassa.
Kateryna Kalchenko kuroi tiistaina harjoituskauden väliinjäämisen aiheuttamaa takamatkaa harjoittelemalla loukkaantumisesta toipuvan Suvi Kokkosen kanssa, kun muu Lentopallokerhon joukkue lepäsi.

Hämeenlinnan Lentopallokerho sai viikonvaihteessa kauan odotetun vahvistuksen, kun ukrainalaispelaaja Kateryna Kalchenko saapui Suomeen. Hänestä odotetaan loukkaantumisten ja joukkueen täysremontin hidastamaan Suomen mestariin kullanarvoista ratkaisupelaajaa.

Mielenkiintoisen Kalchenkosta tekee hänen monipuolisuutensa. Hänen oikeaa pelipaikkaansa on vaikea määritellä, sillä hän on ammattilaisurallaan pelannut niin keskitorjujana, yleispelaajana kuin hakkurina. Hän on siis käytännössä yleispelaaja sanan varsinaisessa merkityksessä.

Varsinaisesti Kalchenko pitää itseään kuitenkin keskitorjujana, jollaisena hän ainakin aluksi päässee Hämeenlinnassa pelaamaan.

– Olen vähän erilainen keskitorjuja, koska Ukrainassa myös nostin syöttöjä, vaikka pelasin keskellä kaiken aikaa. Viime kausina taas olen saanut kokemusta hakkurina ilman vastaanottoa. Jos minun pitää taas vaihtaa pelipaikkaa, teen mielenkiinnolla töitä sen eteen, Kalchenko kertoo.

– Yleispelaajana pelasin taannoin pari kuukautta, kun joukkueemme laitahyökkääjä loukkaantui. Se oli kuitenkin poikkeustilanne. Ukrainassa osa valmentajista kasvattaa hyökkäämään joka pelipaikalta. Mielestäni se on hyvä koulu, että oppii tekemään kaikkea, mitä lentopallo vaatii.

Edes päävalmentaja Matteo Pentassuglia ei vielä tiedä, miten tulee Kalchenkoa käyttämään, tai ei ainakaan suostu vielä suunnitelmiaan paljastamaan.

– Hän on vahva kaikilla pelipaikoillaan. On hyvä, että saamme monta vaihtoehtoa lisää, kun opimme miten häntä kannattaa peluuttaa. Meillä on nyt yksi korkeatasoinen pelaaja lisää. Minulla tulee olemaan ongelma päättää, ketkä pelaavat, mutta luulen, että pärjään, Pentassuglia myhäilee.

26-vuotias ukrainanvenäläinen pelasi Himik Juzhnyssa vuoteen 2016, jolloin hän siirtyi Turkkiin. Himik on ukrainalaisen lentopallon suurseura, joten Kalchenkolle ehtivät kuuden edustusjoukkuekauden aikana tulla tutuiksi Euroopan cup-kilpailut Mestarien liigaa lukuun ottamatta.

Myös A-maajoukkueesta Kalchenkolla on kokemusta. Hän pelasi Euroopan liigan voittoa menestyksettä puolustaneen Ukrainan riveissä pienessä roolissa varahakkurina viime keväänä. Kun Ukrainan pelit Kultaisessa liigassa kesäkuun alussa päättyivät, jäi ilman seuraa ollut Kalchenko odottelemaan tietoa uudesta pelipaikasta.

Sellainen löytyi lopulta Suomesta, jonne saapumista helpotti aviomies Eduard Zaharovin syyskuussa käsipallon SM-liigaseura Sjundeå IF:stä saama sopimus. Pariskunta pelasi yhtä aikaa Turkissa jo toissa kaudella ennen kuin Kalchenko siirtyi Azerbaidzhaniin.

– Emme olleet viime kauden aikaan yhdessä kuin kaksi viikkoa vuodenvaihteessa. Täältä ei ole Siuntioon pitkä matka verrattuna Bakuun ja Ankaraan. Oikeastaan hän seurasi minua Suomeen, mutta ehtikin nyt viettää täällä jo kuukauden yksin, Kalchenko naurahtaa.

– Pystyn täällä keskittymään kaikkeen, mitä rakastan, ja Mestarien liigan pelaaminen on ollut unelmani.

Kalchenkolla on myös Suomi-yhteyksiä, joiden perusteella ei olisi ollut ihme, jos hän olisikin siirtynyt LP Viestiin. Hänen vanha seura- ja opiskelukaverinsa Olena Prokopenko takoo Salossa yleispelaajana, ja Kalchenko pelasi yhtä aikaa Ankarassa Viestistä siirtyneen Lena Lymarevan kanssa.

– Lena suositteli Suomea minulle. Tunnen myös Salon passarin Viktorija Tuchashvilin, vaikka en ole häntä tavannutkaan.

Kalchenko hyväksyi Lentopallokerhon sopimustarjouksen jo elokuun lopussa käytyään Hämeenlinnassa näytillä, mutta joutui tämän jälkeen leikkaukseen, mikä teki saapumisesta epävarmaa. Hän sai kuitenkin lääkäreiltä vihreää valoa viime viikolla ja aloitti harjoittelun uuden joukkueen kanssa maanantaina.

Pelikuntoon on vielä matkaa, sillä Kalchenko ei ole kesäkuun maajoukkuepelien jälkeen pelannut eikä harjoitellut kunnolla

– Harjoittelin joukkueen kanssa kolme kertaa elokuussa, ja he kertoivat haluavansa minut. Sitten minulla oli terveysongelmia, ja lääkäri kielsi harjoittelemasta pariin viikkoon. Nyt minun pitää ensin saada lihakseni taas kuntoon, Kalchenko sanoo.

Ukrainalainen tietää, että hänenlaisiinsa ulkomaalaisvahvistuksiin kohdistuvat aina isot odotukset. Turkissa ja viime kaudella Azerbaidzhanissa hänen ympärillään oli muita saman tason ukrainalaisia ja venäläisiä, mutta nyt hän on tähtipelaajana kielimuurin takana.

– Olen toki myös vähän muita vanhempi, ja minulla on enemmän kokemusta, joten nuoret pelaajat katsonevat esimerkkiäni harjoituksissa niin kuin Turkissa.

Avauskentälliseen Pentassuglia odottaa Kalchenkoa samoihin aikoihin kuin nilkkavammasta toipuvaa laitahyökkääjä Suvi Kokkosta eli viimeistään neljän viikon kuluttua.

– Nyt hän tarvitsee aikaa palatakseen pelikuntoon, mutta kun hän on valmis, hän tulee olemaan todella vahva. Hän vakuutti jo try-outissa. Vaikka hän ei ollut harjoitellut, hän suoriutui täydellisesti, kuten myös eilen ensimmäisissä harjoituksissaan, päävalmentaja kehuu. HäSa

Kateryna Kalchenko

syntynyt 1.1.1992 Luganskissa, venäjänkielisessä Itä-Ukrainassa.

pituus 187 cm.

pelipaikka keskitorjuja, mutta pelaa tarvittaessa hakkurina ja yleispelaajana.

aiemmat seurat: 2006–10 Iskra Lugansk (Ukraina), 2010–16 Himik Juzhny (UKR), 2016–17 Karayollari SK (Turkki), 2017–18 Absheron (Azerbaidzhan).

voitti Ukrainan mestaruuden jokaisella kaudellaan Himik Juzhnissa.

Ukrainan naisten maajoukkuepelaaja vuodesta 2011, viimeksi Kultaisessa Euroopan liigassa touko–kesäkuussa 2018.

Pelannut 11 A-maaottelussa. Opiskelijamaajoukkueessa universiadien hopeaa 2015.

aviomies Eduard Zaharov pelaa käsipallon SM-liigaa Sjundeå IF:ssä.

myös Kalchenkon isä pelasi lentopalloa keskitorjujana.