Urheilu

Ultrajuoksija Eskelisen aamupäivälenkki toi selvän voiton Evolla

Lammilainen Sonja Saloranta kokeili polkujuoksua kotikulmilla ja oli ensimmäisen Evo Trail Runin kestävin nainen.
Evo Trail Runin ensimmäinen 24 kilometrin voittaja Jaakko Eskelinen ohitteli lyhyemmän matkan juoksijoita leveämmillä kuntopolkuosuuksilla.

Ensimmäistä kertaa juostu Evo Trail Run -polkujuoksukilpailu sai heti veturin lajin suomalaiselta huipulta. Kaikki kolme matkaa huomioiden selvästi rivakinta tahtia Evon retkeilyalueen poluilla taittoi pisimmän matkan juossut Jaakko Eskelinen.

Hoka One One Teamin juoksijalta kului 24 kilometriin vain 1.41.21 tuntia. Toiseksi tullut akaalainen Juha Nyyssönen hävisi polkujuoksupäivän pääkisassa melkein yhdeksän minuuttia.

Helsinkiläinen Eskelinen oli voittoisa myös edellisellä Hämeenlinnan vierailullaan, sillä hän voitti kolme viikkoa sitten perinteisemmän maastohölkän Ahvenistolla.

– Hyvin kulki, vaikken tiennyt reitistä ennakkoon mitään. Aika lailla yksin mentiin sopivaa vauhtia. Reitti oli mukava. Se oli osittain sopivan tekninen. Meillä on mökki tässä vieressä, joten tämä oli hyvän matkan päässä, Eskelinen kertoi.

Eskelinen voitti heinäkuussa Lapissa 134-kilometrisen Ylläs-Pallas-juoksun ja oli toisessa NUTS:n (Northern Ultra Trail Service) järjestämässä klassikkokisassa, Kuusamon 160-kilometrisellä Karhunkierroksella toukokuussa toinen. Loppukauden päätavoite on kahden viikon päästä Lieksassa juostava 130 kilometriä pitkä Vaarojen Maraton.

Siinä mittakaavassa Eskelisen lauantainen edesottamus oli vain lyhyt harjoituslenkki, mutta sopi ohjelmaan paremmin kuin niin ikään lauantaina juostu SM-maraton.

– Vaarojen maraton on vaativampi kuin tämä. Olen nyt yrittänyt tehdä vauhtiharjoituksia, jollaisena tämä oli yksi muiden joukossa. Sitä vauhtia on kyllä tullut huomattavasti lisää. Se vaihtelee kausittain, mitä kiinnostaa juosta, mutta tänä vuonna olen juossut enemmän polkukisoja.

Lauantain myrskytuuli ei estänyt polkujuoksijoiden menoa eikä katkonut puita reitille, mutta luonto puuttui Evo Trail Runiin muulla tavalla. Sadekuurot tekivät pitkospuista liukkaita, ja myös eläinkunta teki reitistä vetisen.

Paikalliset majavat saivat retkeilyalueen polulla virranneen puron tulvimaan padollaan niin, että reitille tuli vesistönylitys.

– Kahlasin siellä polviani myöten. Katsoin, että vettä on aika paljon ja missähän se reitti jatkuu. Totesin, ettei siitä pääse ympäri, vaan mennään läpi, kun on vain seitsemän kilometriä jäljellä, 24 kilometrin nopein nainen Sonja Saloranta kertasi maalissa.

Lammin Säkiää edustava Saloranta juoksi Evolla elämänsä ensimmäisen polkujuoksun, vaikka (kunto)urheilu uraa on takana varsinkin hiihdossa jo useita vuosia. Hän korjasi naisten pitkän matkan voiton ajalla 2.13.32 yli kaksi minuuttia Tampere Trail Runningin Heli Sistoa nopeampana.

Aiemmin poluilla lähinnä koiran kanssa ulkoillut Saloranta ei voinut jättää väliin polkujuoksutapahtumaa lähes kotikulmilla.

– En ole syntyperäinen lammilainen, ja olen ollut Evolla vain pari kertaa. Tulin ihan mielenkiinnostakin tänne, jotta opin reitin, jos haluan joskus tulla koiran kanssa tai muuten. Meni kyllä hyvin eikä aikakaan ollut katastrofi. Onneksi maasto oli suhteellisen helppo, että sain lämmitellä parin ensimmäisen kilometrin aikana, Saloranta myhäili.

16,5 kilometrillä voittoon juoksi ajalla 1.21.15 heinolalainen Kimmo Gynther vajaan viiden minuutin erolla Kuoreveden Kärjen Iiro Suppulaan.

Naisten sarjassa hämeenlinnalainen ex-maajoukkueampumahiihtäjä Teija Lehtimäki ja entinen hiihtäjä, nykyinen triathlonisti Jenni Mattila juoksivat tasatahtia koko matkan, kunnes Lehtimäki teki lopussa yhdeksän sekunnin eron. Voittoaika oli 1.37.23. HäSa

Päivän lehti

24.1.2020