Urheilu

Unelmalähtö siivitti Bottaksen kauden kolmanteen voittoon

Mercedeksen suomalaiskuljettaja iski, kun eturivi epäonnistui.
Shamppanjasuihku yllätti Valtteri Bottaksen Suzukan palkintokorokkeella Kuva: DIEGO AZUBEL
Shamppanjasuihku yllätti Valtteri Bottaksen Suzukan palkintokorokkeella Kuva: DIEGO AZUBEL

Mercedeksen suomalaiskuljettaja Valtteri Bottas ei nostanut sunnuntaina ajetun formula ykkösten Japanin gp:n lähtöä uransa parhaaksi, mutta myönsi ajoituksen olleen kohdallaan.

Kolmannesta ruudusta startannut Bottas porhalsi joukon kärkeen ohi eturivin Sebastian Vettelin ja Charles Leclercin Ferrarien. Suomalainen menetti kärkipaikkansa varikkopysähdyksen ajaksi, mutta kuittasi kärkipaikan taas itselleen tallitoveri Lewis Hamiltonin varikkopysähdyksen myötä ja eteni vakuuttavaan voittoon.

– Sain erittäin hyvän lähdön, mutta se näytti varmasti vielä paremmalta, kun ympärillä olleet autot eivät saaneet erittäin hyviä lähtöjä. Tiesimme, että meillä on hyvä auto ja todella hyvä vauhti, mutta muiden autojen takana niistä ei saa kaikkea irti. Olin erittäin iloinen, että pääsin johtoon ja kontrolloimaan vauhtia. Nautin siitä todella, Bottas kertoi.

Bottakselle voitto oli kauden kolmas ja kaikkiaan kuudes. MM-sarjaa johtava Hamilton on rohmunnut yhdeksän voittoa tällä kaudella ja johtaa Bottasta 64 pisteellä, kun jäljellä on neljä kilpailua.

– Lähdön jälkeen kaikki meni oikein sujuvasti. Radalla oli paljon liikennettä, ja ohitin koko ajan kierroksella muita autoja. En voinut päästä hyvään rytmiin, Bottas kertasi varikkopysähdyksensä jälkeisiä hetkiä.

Hamilton yritti selvittää kilpailun yhdellä varikkopysähdyksellä, mutta tarvitsi toisen. Lopulta myös Ferrarin Vettel kukisti Hamiltonin, joka Bottaksen kanssa varmisti Mercedekselle tallienvälisen MM-tittelin.

– Olen erittäin iloinen jokaisen tiimiläisemme puolesta, kun voitimme kuudennen valmistajien MM-tittelin peräkkäin. Tämä ei ollut kiinni vain tämän päivän tuloksesta vaan koko kaudesta, ja olen ylpeä siitä, Bottas tuumi.

Bottaksen johto lopussa oli niin selvä, että hän pystyi säästelemään ajokalustoaan. MM-unelmastaan hän ei ole luopunut.

– Mielestäni ei ole mitään syytä luovuttaa niin kauan, kun teoreettinen mahdollisuus on olemassa. Se mitä tapahtui täällä on hyvä esimerkki. Starttasin kolmannesta ruudusta Ferrarien takaa, ja voittaminen vaikutti vaikealle. Se on mahdollista, mutta olen realisti ja tarvitsen myös onnea, että voittaisin kaikki loput kilpailut, Bottas paalutti.

Maalissa Vettel harmitteli lähtöään, joka maksoi kenties voiton. Saksalainen otti puolittaisen varaslähdön, pysäytti sitten autonsa ja lähti liikkeelle pienellä viiveellä muihin kärkiautoihin verrattuna.

Ferrarin Charles Leclerc kolaroi lähdön jälkeen Max Verstappenin kanssa. Leclerc sai kilpailun jälkeen aikasakon ja putosi lopputuloksissa kuudennelta sijalta seitsemänneksi.

Red Bullia ajavan hollantilaisen auto suistui ulos radalta, ja Verstappen putosi joukon hännille. Hän joutui käymään varikolla ja jätti kilpailun kesken, kun ajettuna oli alle kolmannes. Pohjajoukkoon kuului myös Alfa Romeon Kimi Räikkönen, joka sijoittui lopulta 14:nneksi.

Viikonloppu oli poikkeuksellinen, koska lauantain taifuunin vuoksi aika-ajo ajettiin vasta sunnuntaiaamuna. C Moren televisiohaastattelussa Bottas innostui tiiviimmästä ohjelmasta.

– Ihan kiva, että aika-ajo oli samana päivänä kilpailun kanssa, mutta vähän oli kiirettä. Ei ehtinyt analysoida aika-ajoa. Samana päivänä aika-ajon ja kilpailun ajaminen antoi osviittaa siitä, että kisaviikonloppuja voisi tiivistää. STT

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic