Urheilu

Urheilun yleisöylärajakysymyksestä vastaava ministeri vaihtui – "Miksi asiasta ei ole voitu viestittää ulospäin?"

Vastauksen kansanedustaja Pauli Kiurun (kok.) kirjalliseen kysymykseen urheilutapahtumien yleisöyläraja-asiassa antaakin urheilusta vastaavan tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen (kesk.) sijaan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).
Pauli Kiuru saa vastauksen kirjallisen kysymykseensä urheilutapahtumien ylärajakysymyksessä sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiurulta. Kuva: Kristian Tervo
Pauli Kiuru saa vastauksen kirjallisen kysymykseensä urheilutapahtumien ylärajakysymyksessä sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiurulta. Kuva: Kristian Tervo

Viikonloppuna Hämeen Sanomissa kansanedustaja Pauli Kiurun (kok.) haastattelussa kerrottiin tämän jättäneen kirjallisen kysymyksen koskien yli 500 hengen yleisötilaisuuksien järjestämistä tapauskohtaisella harkinnalla.

Kiurun kirjallisen kysymyksen pohjana on ollut kysymys siitä onko tulevissa ohjeissa mahdollista huomioida paikalliset olosuhteet niin, että yhteen ottelutapahtumaan voidaan ottaa yli 500 henkilöä, mikäli se voidaan tehdä terveysnäkökulma huomioiden.

Tiedotusvälineissä on syntynyt käsitys, että asiasta vastaa urheilusta vastaaava tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.), mutta vastausvastuu onkin siirretty kaikessa hiljaisuudessa jo 15. toukokuuta sosiaali- ja terveysministeriöön. Kirjallinen kysymys on jätetty eduskunnan kansliaan maanantaina 11. toukokuuta. Vastaus kirjalliseen kysymykseen annetaan 21 päivän kuluessa siitä, kun kysymys toimitettiin valtioneuvostolle – eli 2. kesäkuuta.

Kiuru kertoo saaneensa vahvistuksen asialle molemmista ministeriöistä ja asiaa on perusteltu tartuntatautilain pohjalta.

Vastauksen Kiurun kirjalliseen kysymykseen tulee antamaan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

– Asiaa perusteltiin, niin että kysymykseen vastataan terveysnäkökulma edellä. Se on tietysti ymmärrettävää. Asian siirtämisessä ei ole mitään dramaattista, mutta mediahuomion vuoksi olisin olettanut, että muutoksesta olisi kerrottu tiedotusvälineillekin, Kiuru sanoo.

Kansanedustaja Pauli Kiurun mielestä yli kaksi viikkoa sitten päätetystä vastausvastuun siirtymisestä olisi pitänyt informoida selkeästi asiassa, joka on monelle urheiluseuralle ympäri maata kriittinen.

– Oli jo ehtinyt syntynyt käsitys, että ministeri Kosonen on asiasta vastaava ministeri. On vaikea ymmärtää miksi tällaista asiaa ei ole voitu viestittää ulospäin, ettei Kososta olisi tarvinnut eri yhteyksissä tästä asiasta vaivata – vaan kysymykset olisivat ohjautuneet oikealle taholle, eli sosiaali- ja terveysministeriölle. HäSa

Päivän lehti

6.7.2020