fbpx
Urheilu

Urheiluselostajalegenda Raimo "Höyry" Häyrinen on kuollut

Urheiluselostajalegenda ja toimittaja Raimo "Höyry" Häyrinen on kuollut.
Urheiluselostajalegenda ja toimittaja Raimo "Höyry" Häyrinen on kuollut. Kuva: Pasi Murto

Urheiluselostajalegenda ja toimittaja Raimo “Höyry” Häyrinen on kuollut. Alzheimerin tautia sairastanut Häyrinen kuoli 79-vuotiaana kotonaan Helsingissä keskiviikkona. Asian vahvistaa Häyrisen toisena edunvalvojana toiminut Juhani Lavén.

Häyrinen työskenteli Yleisradiossa 1965–1997. Hän oli aikansa suosituimpia radioääniä, joka oli selostamassa Ylelle yhdeksät talviolympialaiset ja yhdeksät kesäolympialaiset. Hän sai kansan äänestämänä Telvis-patsaan parhaasta radioäänestä 13 kertaa vuosina 1977–1990.

–  Annan Höyryn verbaalisuudesta täydet pisteet, tv-selostajana tunnettu Seppo Kannas muisteli STT:lle Yle-kollegaansa.

Kannas, 87, tunsi Häyristä jo ennen Yle-vuosia, sillä Kannaksen veli oli Häyrisen luokkatoveri Munkkivuoren yhteiskoulussa. Kannaksen työvuodet Ylellä osuivat samoihin aikoihin Häyrisen kanssa. Toimittajat olivat yhtiössä kuitenkin eri osastoilla, sillä Kannas oli urheilutoimittajana tv:ssä ja Häyrinen radiossa.

–  Meillä oli eri työpisteet radiolle ja televisiolle, toisin kuin nykyään. Aika paljon kävimme kuitenkin samoilla työkeikoilla, Kannas kertoi ja totesi, että Häyrinen sopi hyvin radioon.

Häyrinen oli tunnettu etenkin puhenopeudestaan, ja Turun yliopistossa hänen puhenopeudekseen on mitattu parhaimmillaan yli 440 sanaa minuutissa. Häyrisen selostuksissa puhe karkasi monesti varsinaisten urheilutapahtumien ulkopuolelle, mutta kansa tykkäsi.

Kannas muisteli takavuosien jääkiekon MM-kisoja, joissa television ja radion selostuspisteet olivat lähekkäin.

–  Meillä oli radio auki, ja samalla nauhoitettiin kuvanauhalle tv-lähetystä. Tulostaululla tilanteet vaihtelivat, mutta ei Höyryllä ollut aikaa niitä selostaa, kun hänellä oli omat jutut. Hän oli sitoutunut kertomuksiinsa.

–  Hän oli erikoislaatuinen kaveri, ja radio menetti paljon, Kannas sanoi.

Kannas piti Häyristä sydämellisenä ihmisenä, kun tämän kanssa pääsi keskustelemaan kahdestaan. Isossa joukossa suosikkiselostajan rooli oli erilainen.

Häyrisellä oli laaja urheilun tuntemus, ja hän selosti lukuisia lajeja. Parhaiten hän tunsi jääkiekkoa ja nyrkkeilyä, jossa nousi kehään myös urheilijana.

Häyrinen oli syntynyt 31. heinäkuuta 1940 Savonlinnassa.

Menot