Urheilu

Uuden reitin ennätykset paukkuivat kaupunkimaratonilla

Hyvien aikojen kaupunkimaratonilla yli 500 juoksijaa. Miehissä hurjasteltiin reittiennätyksiä, naisissa juostiin virolaiskomennossa.
Janne Inkisen tasaisen tehokas taival toi Hämeenlinnan kaupunkimaratonin voiton melkein reittiennätyksellä. Inkinen oli yksi monista, joita helpot olosuhteet houkuttivat Hämeenlinnaan. Kuva: Sara Aaltio
Janne Inkisen tasaisen tehokas taival toi Hämeenlinnan kaupunkimaratonin voiton melkein reittiennätyksellä. Inkinen oli yksi monista, joita helpot olosuhteet houkuttivat Hämeenlinnaan. Kuva: Sara Aaltio

Viileänä elokuisena lauantaina juostiin uuden aikakauden kokonaisuudessaan kenties paras Hämeenlinnan kaupunkimaraton. Vuodesta 2016 juostulle ”uudelle” reitille lähti ennätykselliset 522 juoksijaa kaikki matkat ja sarjat huomioiden. Neljä vuotta sitten Sibelius-juhlamaratonilla oli yli 1 000 juoksijaa, mutta tuota ennätystä tuskin rikotaan.

Aikataso oli myös liki täydellisessä juoksusäässä kova. Miesten puolimaratonilla ja kymmenellä kilometrillä rataennätykset ravattiin romukoppaan Victor Lövdahlin puolikkaan ajalla 1.10.49 ja Lauri Lappalaisen kympin tuloksella 32.52. Marko Vaittisen ja Konsta Vilkmanin vuoden 2016 ennätykset lyötiin neljällä ja reilulla minuutilla.

Lappalaisen tulos sai Kaurialassa aikaan ihmettelyä, miksei mies ollut Lappeenrannassa Kalevan kisoissa. Helsinkiläinen keskittyy kuitenkin maantiejuoksuihin tähtäimessään Berliinin maraton syyskuun lopussa.

– Koetetaan sitä rataa joskus, kun maratontavoitteet eli 2.30 täyttyvät. Maratoneja menee yksi vuodessa, kun olen vähän lasijalkainen mies. En ole ennen täällä juossut, ja nyt tämä oli sellainen tarkistus Berliiniä varten, että millainen kunto on kesäloman jälkeen. Oikeaan suuntaan ollaan menossa, Lappalainen pohti.

– Aika oli ihan ok minulle. Odotin 32.30 aikaa, mutta siihen en pystynyt. Oli paljon vastatuulta ja hiekka-alusta söi vauhtia, mutta kunnon piikkiin se menee, jos tavoitteeseen ei pääse.

 

Myös Lövdahlin kohdalla nostettiin esiin SM-ratajuoksut, ja Vasa IS:n miehen pitikin alun perin lähteä Lappeenrantaan. Lövdahl kuitenkin putosi Kalevan kisojen 5 000 metriltä ensimmäisenä miehenä.

– Aikani ei tänä kesänä riittänyt Kalevan kisojen karsintarajaan, niin päätin tänä viikonloppuna tulla tänne juoksemaan puolikkaan, koska en ole kisannut paljon juoksussa. Ensimmäiset kilometrit asvaltilla menivät kyllä helposti, Lövdahl kertoi.

Lövdahl tunnetaan lajipiireissä paremmin Suomen kärkipään esteratajuoksijana ja mies on extreme-lajin pohjoismaisen Toughest-kiertueen kakkonen.

– Virittelen kuntoani juoksulla, kun aion lähteä syksyllä esteradan MM-kisoihin. Parin viikon päästä olisi seuraava Toughest-kisa Vöyrillä. Tärkein osa-alue siinä lajissa on kuitenkin juoksu.

 

Täydellä maratonilla Janne Inkisen aika 2.53.10 jäi vain 12 sekuntia Tuomas Ruoholan kaksi vuotta vanhasta reittiennätyksestä. Inkinen oli kuitenkin ainoa kolmen tunnin alittaja, sillä viisikymppisten nopein Jaakko Pyykönen ylsi lähimmäs aikaan 3.02.02.

Kauden neljännen maratoninsa juossut hollolalainen ilmoittautui kisaan viime tingassa ja nautiskeli maisemallisesta reitistä hyvässä säässä. Vanhan kaupunkimaratonin Inkinen oli kipaissut kolmesti.

– Omasta mielestäni meni aika nappiin ja tasaisesti. Keli oli loistava, ja reitti oli hyvä vanhaan verrattuna. Siinä oli oikeastaan kaikkea, mitä maratonilla voi olla. Aikakin oli tämän kesän paras, Inkinen tuumi.

 

Naisten puolella reittiennätykset jäivät rauhaan, ja voitot matkasivat sekä täydellä että puolikkaalla maratonilla Viroon. N45-sarjassa juossut Klarika Kuusk pyyhälsi kaikkiaan maratonin kuudenneksi parhaan ajan 3.14.48 ja vei naisten voiton yli 25 minuutilla. Silti Kuusk ei ollut aivan tyytyväinen.

– Reitti oli todella vaikea. Mutkat hidastivat vauhtia. Ennätykseni on 3.03 ja odotin nyt viisi minuuttia tätä parempaa aikaa, Kuusk kertoi.

Puolimaratonin paras nainen oli puolestaan Kuuskin ”tallikaveri” Maris Heinaru, joka juoksi 40-vuotiaissa ennätyksensä 1.28.45.

– Sää oli pientä tuulta lukuun ottamatta hyvä ja rata mukava ja helppo seurata, joten minä nautin juoksemisesta. Valmistaudun Tallinnan maratonille (8.9.) ja halusin juosta puolimaratonin ennen sitä, joten tulimme viiden juoksijan porukalla tänne, virolainen kuvaili.

Suomen Satu Karjalainen jäi vasta lopussa neljän sekunnin päähän.

– Juoksimme hänen (Karjalainen) kanssa aika samaa matkaa. Otin hänet kiinni lopussa ja menin ohi, Heinaru kertoi.

Virolaismenestystä täydensi 14-vuotias Alex Ojava, joka sijoittui miesten kympillä kolmanneksi.

 

Naisten kympin voittoon ja kaikkiaan lyhyen matkan kahdeksanneksi juoksi hämeenlinnalainen Marika Luukkanen, ajalla 39.26.

– Vauhdinjako oli tosi hyvä ja juoksu tuntui hyvältä. Pystyin kiristämään koko ajan puolimatkan kylmästä vastatuulesta huolimatta. Juoksen tällaisia hölkkiä muutaman kesässä, ja oli mukava osallistua tällaiseen tapahtumaan kotikaupungissa, Luukkanen sanoi.

Ensimmäistä kertaa kilpailtuun Firmaviestiin osallistui vain kaksi joukkuetta. Joni Hirsimäen, Tapio Pärssisen ja Juhani Mikkolan Health asetti 10 kilometrin kisan pohja-ajan 38.56 minuuttia. HäSa

Päivän lehti

27.2.2020