Urheilu Hämeenlinna

Uudistunut HJS valmiina kilpakauden alkuun – "Joukkueeseen on tullut sopivan erilaisia pelaajatyyppejä"

"Pelivalmiutemme on huomattavasti paremmalla tasolla kuin vaikkapa toissa kaudella."
Lauri Hakasen luotsaama HJS:n edustusjoukkue nousi viime kauden päätteeksi sarjaporrasta ylemmäs Kakkoseen. Kuva: Tomi Vesaharju
Lauri Hakasen luotsaama HJS:n edustusjoukkue nousi viime kauden päätteeksi sarjaporrasta ylemmäs Kakkoseen. Kuva: Tomi Vesaharju

Synkin aika jalkapalloilijan vuosikierrossa alkaa olla onnellisesti takanapäin, kun Hämeenlinnan Jalkapalloseuran miesten edustusjoukkue käynnistää virallisen kilpakautensa tulevana lauantaina.

Tampereen Pirkkahallissa käytävässä Kakkosen Cupin ottelussa historiansa toiseen visiittiin kyseisellä sarjatasolla valmistautuva HJS kohtaa Veikkausliigan viime kauden nelosen, Tampereen Ilveksen kakkosjoukkueen. Cupin kakkoslohkon täydentävät niin ikään tamperelaiset TPV sekä TamU.

Ensimmäistä kautta päätoimisena päävalmentajana joukkuettaan luotsaava Lauri Hakanen on pelaajiensa tavoin iloinen virallisten ottelutapahtumien alkamisesta.

– Tiedossa on kolme hyvää peliä ja toivottavasti rutkasti informaatiota oman joukkueen ja pelaajien toiminnasta pelitilanteessa. Kilpailullinen ottelu sytyttää pelaajat näyttämään osaamistaan helpommin kuin harjoituspeli, Hakanen pohtii.

– Vaikka liian isoja johtopäätöksiä ei vielä kannata vetää, niin erilaisten pelaajien yhteensopivuudesta ja henkilökohtaisista ominaisuuksista saadaan varmasti uutta tietoa.

– Odotan varsinkin TPV:n olevan jo tässä vaiheessa kautta erittäin kilpailukykyinen, heillä on todella laadukas ryhmä Kakkoseen. Myöskään Ilveksen kakkosesta ei varmasti löydy yhtään heikkoa lenkkiä. TamU on ehkä joukkueista eniten ”vaiheessa”, mutta tilanne saattaa hyvinkin olla jo toinen silloin, kun heidät kohtaamme, Hakanen ennakoi tulevia vastustajia.

 

Hakanen mielissään harjoituskaudesta

Oman joukkueensa harjoituskauteen Hakanen on enemmän kuin tyytyväinen. Toissa kaudella debyyttiinsä Kakkosessa valmistautuneeseen joukkueeseen on tullut määrää ja laatua.

– Rakennamme joukkueen edelleen pelaajista, jotka tähtäävät urallaan ylöspäin. Se on meidän vahvuutemme ja sieltä ammennamme sen voiman ja vauhdin sekä kilpailullisuuden harjoituksiin, mikä vie joukkuettamme eteenpäin.

– Meillä on hyvä sekoitus nuoruutta ja kokemusta. Nuoruus tässä yhteydessä tarkoittaa sitä, että puolet pelaajistamme ovat juniori-ikäisiä – ja se kokenut kaarti hieman reilu parikymppisiä, Hakanen naurahtaa.

Jalkapalloseuran harjoitusvahvuus syksyn ja alkutalven aikana on pyörinyt 25 kenttäpelaajan ja neljän maalivahdin paikkeilla. Sopimuksettomia pelaajia tästä määrästä on vielä muutama.

– Jotta pystymme ottamaan kehityksessämme sen seuraavan askeleen, olemme harjoitelleet enemmän ja vaativammin kuin ennen. Pelaajat reagoivat muutokseen eri tavoin ja sen takia on tärkeää, että rinki on myös määrällisesti riittävän iso.

 

Toissakautta edellä

Kauteen valmistautumisessa HJS on Hakasen mukaan aikataulussa ja entiseen verrattuna jopa sitä edellä.

– Joukkueeseen on tullut sopivan erilaisia pelaajatyyppejä ja se tulee mahdollistamaan entistä paremmin esimerkiksi vastustajan pelitapaan reagoinnin.

– Tunnen, että myös pelivalmiutemme on huomattavasti paremmalla tasolla kuin vaikkapa toissa kaudella, johtuen urheilullisemmasta ilmeestä pelaajistossamme, Hakanen kiittelee joukkueensa fyysistä valmiutta kilpailukauden kynnyksellä. HäSa

Kommentti: Hyvä tilannekatsaus

Seuraavat viikot näyttävät, millä tasolla HJS:n kauteen valmistautuminen etenee verrattuna kolmeen samalla tasolla kilpailevaan vastustajaan. Tuloksia enemmän kannattaa kuitenkin huomiota suunnata peliin ja sen kehittymiseen viime kaudesta.

Vaikka nyt ollaan vielä kaukana sarjapeleistä, niin uusien pelaajien myötä kehittynyt urheilullisuus ja fyysinen jaksaminen pitäisi näkyä jo nyt entistä aktiivisempana pelaamisena sekä parempana reagointikykynä tilanteenvaihdoissa.

Toissa kauden oppivuosi Kakkosessa kaatui varmasti moneen tekijään, mutta yksi tärkeimmistä oli kyvyttömyys harjoitella sarjatason vaatimusten mukaisesti. Lauri Hakanen yhdessä Teuvo Palkin kanssa pystyy ja haluaa harjoituttaa joukkuettaan mahdollisimman laadukkaasti paitsi määrällisesti, myös tasollisesti harjoitusten sisällä.

Harjoittelu pitää kuitenkin aina suhteuttaa siihen, mihin sitä toteuttavat pelaajat kykenevät. Jos fyysiset tai taidolliset ominaisuudet eivät anna mahdollisuutta riittävän kovaan ja teknisesti haastavaan harjoitteluun, se heijastuu armotta tuloksiin ja sitä kautta sarjasijoituksiin.

Jari Virtanen

Asiasanat

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic