Urheilu Hämeenlinna

Uusi HJS-pomo Arto Viljanen uskoo parempaan futishuomiseen – "Kakkonen on minimitaso"

HJS Akatemia ry:n uusi hallituksen puheenjohtaja, SEOn toimitusjohtaja Arto Viljanen haluaa HJS:n kehittävän kilpailullista menestystä, taloutta ja yhteistyötä junioriseurojen kanssa.
HJS Akatemia ry:n uusi puheenjohtaja Arto Viljanen näkee valoa hämeenlinnaisen jalkapallon tulevaisuudessa. Kuva: Esko Tuovinen
HJS Akatemia ry:n uusi puheenjohtaja Arto Viljanen näkee valoa hämeenlinnaisen jalkapallon tulevaisuudessa. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan Jalkapalloseuran edustusjoukkuetoimintaa pyörittävä HJS Akatemia ry on uusinut hallituksensa.

Hallituksen puheenjohtajaksi nousee monissa jalkapallon luottamustehtävissä meritoitunut huoltoasemaketju SEOn toimitusjohtaja Arto Viljanen.

Hallituksessa uuden puheenjohtajan rinnalla tulee toimimaan varapuheenjohtaja Juho Juusela, Marko Paasu, Heikki Hartikka sekä Jussi Lempinen.

Juuselan rooli tulee olemaan junioripuolen sillanrakentamisessa, Paasu valittiin kehittämään markkinointipuolta, Hartikan tehtävänä on parantaa viestintää, olosuhteita ja yhteiskuntasuhteita sekä kilpailulliselle puolelle sparraajaksi saatiin Lempinen.

– Edellämainittujen osa-alueiden ympärille on myös rakennettu työryhmiä, johon kutsutaan myös ulkopuolisia. Heillä on mahdollisuus nousta tulevaisuudessa myös tuleviksi hallituksen jäseniksi, Viljanen sanoo.

 

FC Hämeenlinnan kunniapuheenjohtaja, pitkään FC Kuusysin johtokunnassa toiminut ja Veikkausliigan liigahallituksen jäsenenäkin operoinut Viljanen arvioi, että aika oli otollinen palata hämeenlinnalaisen jalkapallon kehittämisen pariin.

Viljasen omat pojat Eero ja Timo pelaavat HJS:n edustusjoukkueessa. Isä-Viljasella itselläänkin on pelaajana vahva jalkapallotausta.

– Kun lähden asioihin mukaan, haluan paneutua niihin ja olla tosissani. Koin, että motivaatiota riittää ja aikataulutus onnistuu riittävän kunnianhimoisen prosessin vetämiseen. Näin myös, että ympärillä on ihmisiä, jotka saavat tehtyä haluttuja asioita, Viljanen sanoo.

Viljanen nostaa esiin kolme kärkeä, joita HJS Akatemia ry:n on kehitettävä – urheilua, taloutta ja yhteistyötä junioriseurojen välillä.

– Kilpailullisissa tavoitteissa miniminä on se, että säilytämme Kakkosen paikan. Mieluummin tavoittelemme tulevaisuudessa seuraavaa sarjaporrasta kuin että olemme putoamista vastaan taistelemassa, Viljanen ynnää.

– Taloudessa on ollut välillä pieniä notkahduksia, mutta niitä on saatu kirittyä kiinni. Tavoite on, että laskut on ajallaan maksettu ja että saamme luotua pitkäaikaisia yhteistyökumppanuuksia.

– Uomat yhteistyölle junioriseurojen kanssa on myös saatava paremmaksi. Ne pitää saada rakennettua pitkäjänteisesti niin, että vaikka ihmiset vaihtuvat, toimintaperiaatteet eivät.

 

FC Hämeenlinnan liigavuosien jälkeen hämeenlinnalainen edustusjalkapallo on valahtanut vuosien varrella käenpojan asemaan.

Sitä asetelmaa nyt lähdetään korjaamaan.

– Olosuhteet junioripelaajille on kunnossa ja iso pyörä pyörii – harrastajien määrä ja peruspuitteet ovat riittäviä. Tilaa olisi nostaa päätä vieläkin tyttöfutiksessa, sen eteen voi tehdä vieläkin enemmän, Viljanen luonnehtii.

– Olen kuitenkin kilpailuhenkinen. Millään muotoa ei voi olla tyytyväinen siihen millaista menestystä viime vuosina on tullut. Yksilöitä on noussut eteenpäin maajoukkueisiin, liigaan sekä Ykköseen pelaamaan, mutta Kakkosen pitäisi olla minimitaso. Jos emme sillä tasolla ole vuodesta toiseen, kukaan ei voi leuka pystyssä kulkea.

 

Viljanen ei pidä mahdottomana, että Hämeenlinnassa noustaisiin tulevaisuudessa vielä Kakkostakin korkeammalle.

– Pelaajapuolelta junioreita varmasti tulee niin, että esimerkiksi Ykkönen olisi mahdollista. Se että saadaanko kaikki muu rakentumaan ympärille, se vaatii sitoutumista tukijoilta ja yhteisöltä. Sen pitää näkyä peleissä ja katsomossa, Viljanen sanoo.

– Takavuodet osoittavat, että Ykkösessä on mahdollista pelata. Mutta hyppy Kolmosesta Kakkoseen ja Kakkosesta Ykköseen ovat molemmat suuria.

Ensin on kuitenkin säilytettävä sarjapaikka Kakkosessa. Siinä HJS kaudella 2018 epäonnistui.

– Uusia sopimuksia on tulossa ja viimekautinen ryhmä toimii sen runkona ja pääosin jatkaa. Tärkeintä on, että pelaajat sitoutuvat valmennuksen edellyttämällä tavalla. HäSa

Arto Viljanen

Syntynyt: 24. syyskuuta 1964.

Siviiliammatti: Toimitusjohtaja, Suomalainen Energiaosuuskunta (SEO), varatuomari.

Luottamustoimia: Hämeenlinnan Palloiluhalli oy:n hallituksen puheenjohtaja 1998–2004, Veikkausliigan liigahallituksen jäsen 2002–04, FC Hämeenlinna ry:n puheenjohtaja 2004–05 ja 2010-11, FC Kuusysi ry:n johtokunnan jäsen 2007–2019, FC Hämeenlinna ry:n toimitusjohtaja 2011–12, HJS Akatemia ry:n puheenjohtaja 2019–.

Muuta: FC Hämeenlinna ry:n kunniapuheenjohtaja, Suomen Palloliiton kultainen ansiomerkki (2017).