Urheilu

Uutta oppimalla ylemmäs ja ylemmäs – Tommi Lindroos kiertää ympäri Suomen tuomitsemassa amerikkalaisen jalkapallon otteluita

Hämeenlinnalainen Tommi Lindroos kiertää kesän aikana ympäri Suomen tuomitsemassa amerikkalaisen jalkapallon otteluita. Tämä kausi huipentuu 1. divisioonan loppuotteluun.
Tommi Lindroos on viheltänyt tänä kesänä paljon muun muassa Hämeenlinnan Tigerin naisten 1. divisioonan otteluita. Kuva: Jari Tuunanen
Tommi Lindroos on viheltänyt tänä kesänä paljon muun muassa Hämeenlinnan Tigerin naisten 1. divisioonan otteluita. Kuva: Jari Tuunanen

Hämeenlinnalaisen Tommi Lindroosin nelivuotinen ura amerikkalaisen jalkapallon tuomarina saa ensimmäisen kruununsa lauantaina, kun mies on mukana viiden tuomarin ryhmässä tuomitsemassa 1. divisioonan loppuottelua Spagettimaljaa. Kotkassa pelattavassa ottelussa kohtaavat Kotka Eagles ja Pori Bears.

Lindroosin tuomariura alkoi, kun muutaman vuoden ajan vahvasti hämeenlinnalaisessa urheilukesässä näkynyt Huskies tarvitsi eri joukkueidensa otteluihin tuomareita ja järjesti kurssin.

– Jenkkifutiksessa jokainen seura vastaa Vaahteraliigaa lukuun ottamatta siitä, että peleihin riittää tuomareita. Olen ollut aina sen verran kiinnostunut säännöistä ja tuomaritoiminnasta, että lähdin kurssille ja nyt olen sitten neljättä kesää mukana, Lindroos taustoittaa tuomariuransa alkua.

 

Tänä kesänä Lindroosia on työllistänyt naisten 1. divisioonassa pelanneen Hämeenlinnan Tigersin ottelut, mutta otteluita on tullut vihellettäväksi ympäri Suomea Kuopiosta Kotkan kautta Turkuun ja Tampereelle.

– Viime vuonna minulla kävi hyvä tuuri, kun Raisiosta kyseltiin tuomariksi. Siellä on hyvin vahva osaaminen tuomaroinnissa ja myös koulutushalukkuutta. Entinen hämeenlinnalainen Jani Sipi vetää touhua ja pääsin porukkaan mukaan. Sitä kautta pelejä on tullut koko ajan enemmän ja enemmän.

Amerikkalaisen jalkapallon tuomariluokituksessa juuri koulutuksesta päässeet ovat E-tason tuomareita. Lindroos on tällä hetkellä C-tason tuomari ja saanut hyvää tukea tuomitessaan kansallisesti korkeimman A-tason tuomareiden kanssa samoissa tuomariryhmissä.

– Hämeenlinnan peleissä olen päässyt soveltamaan oppimaani ja yrittänyt kehittyä päätuomarina. Jokaisella tuomaripaikalla on kommervenkkinsä ja tälläkin kaudella olen päässyt viheltämään viiden tuomarin järjestelemässä kaikilla paikoilla. Vaahteraliigassa käytettävää seitsemän tuomarin järjestelmää kokeilimme kertaalleen Raisiossa koulutusmielessä, Lindroos kertoo.

 

Tulevina vuosina hämeenlinnalainen nähdään todennäköisesti viheltämässä myös miesten Vaahteraliigassa, vaikka Lindroosille uudelle sarjatasolle nouseminen ei ole ensisijainen tavoite.

– Enemmänkin tavoitteet liittyvät siihen, että yritän oppia säännöt ja tuomarimekaniikan mahdollisimman hyvin. Sitä kautta tietysti kiinnostavat myös korkeamman sarjatason pelit.

Monessa urheilulajissa alempien sarjatasojen otteluiden viheltäminen voi olla jopa pääsarjoja hankalampaa. Näin on Lindroosin mielestä etenkin amerikkalaisessa jalkapallossa.

– Alemmilla sarjatasoilla tulee poikkeustapauksia ja ihmeellisyyksiä paljon enemmän. Sarjatason parantuessa peli selkenee, mutta vauhtia tulee lisää ja paremmat joukkueet käyttävät kentän koko leveydeltä hyväksi. Rajalla saa olla tarkkana, etteivät äijät tule syliin, hän kuvailee eroja. HÄSA

Päivän lehti

12.7.2020