Kiekko Urheilu

HPK:n vahva vire hukkui ja voittoputki katkesi Lahdessa – Heikko esitys riitti paikallishegemoniaan

Hyökkäyspelinsä kanssa tuskaillut HPK hävisi jatkoajalla, mutta vei Hämeen herruuden nimiinsä.
Juhamatti Aaltonen täräytti Pelicansille jatkoaikavoittomaalin ylivoimalla. Kuva: Tomi Natri / All Over Press
Juhamatti Aaltonen täräytti Pelicansille jatkoaikavoittomaalin ylivoimalla. Kuva: Tomi Natri / All Over Press

Pelicansin vieraaksi Lahteen matkustanut HPK oli vienyt nimiinsä joukkueiden kaksi edellistä kohtaamista, joten sillä oli mahdollisuus ottaa nimiinsä joukkueiden välinen runkosarjamittelö Hämeen herruudesta. HPK ratkaisikin tittelin kohtalon edukseen, mutta ei aivan sillä tavalla kuin se olisi toivonut.

Pelicans vei voiton jatkoajalla luvuin 2–1, mutta yksikin piste riitti varmistamaan sen, että HPK on Hämeen herra tällä kaudella.

 

Nenosen maaliputki jatkuu

Ottelun maalihanat aukesivat vihdoin toisessa erässä, kun Markus Nenonen pääsi hyödyntämään Pelicans-puolustuksen lepsuilun, purjehti maalin eteen ja siirsi kiekon rystyllä ohi Pelicans-vahti Atte Tolvasen. Nenonen on osunut kolmessa ottelussa peräkkäin – ja on iskenyt viisi maalia yhtä moneen otteluun.

Pelicans tasoitti puntit kolmannessa erässä, kun Roope Elimäki suupaisi irtopalan ohi tämänkin ottelun jälkeen kauden avausnollapeliään metsästävän HPK:n Joona Voutilaisen.

Ottelu eteni jatkoajalle, johon HPK lähti Cody Kunykin koukkaamisjäähyn rasittamana. Pelicans käytti tilaisuutensa ylivoimalla ja kotijoukkueen kultakypärä Juhamatti Aaltonen iski ottelun ratkaisun lämärillään ohi Voutilaisen.

 

Pennanen ei selitellyt huonoutta

Heikkoa ylivoimapeliä ja hyökkäyspeliä esittäneen neljän ottelun voittoputkessa olleen Kerhon päävalmentaja Antti Pennanen ei selitellyt ottelun jälkeen – esitys oli heikko.

– Olimme erinomaisen huonoja. En onnistunut myymään sitä meidän suunnitelmaa, millainen HPK tänään piti olla. Emme oikein missään vaiheessa saaneet koneita käyntiin eivätkä ne lähteneetkään, vaikka yritettiin kaikenlaisia konsteja, Pennanen totesi mietteliäänä ottelun jälkeen.

– Kaikkein pahiten heikko ilta näkyi hyökkäyspelissä, josta ei tullut oikein yhtään mitään. Ylivoimakin oli aivan luokatonta. Pitää jutella joukkueen kanssa, miksi näin oli.

Positiivisin asia Pennasen näkövinkkelistä oli Voutilaisen maalivahtipeli. Voutilainen on pelannut nousujohteista kautta HPK-maalilla. Voutilaisen lisäksi Pennanen kiitti siitä myös maalivahtivalmentaja Juha Lehtolaa.

– Pelaajat tietysti viime kädessä työn tekee, mutta Lehtola on tehnyt hyvää työtä Hämeenlinnassa maalivahtien kanssa jo pitkään – ja teki sitä minun kanssani jo Mikkelissä, Pennanen sanoi.

 

Monto palasi kokoonpanoon

Ottelussa paluun HPK:n kokoonpanoon teki 25-vuotias Joona Monto. Poissaolojen syy viime aikoina ei kuitenkaan ole loukkaantuminen – vaan se, että hän ei ole mahtunut kokoonpanoon. Nyt paikka oli auki Valtteri Puustisen loukkaantumisen takia.

– Alkukaudella CHL-reissussa tuli vähän isompi loukkaantuminen, mutta viime aikoina mies on ollut ihan käytettävissä. Itselle ei ole auennut mahdollisuutta, kun kokoonpano on pelannut hyvin. Oli kiva päästä pitkästä aikaa pelaamaan, Monto sanoi.

Monto on pelannut vain 13 ottelussa tällä kaudella ja iskenyt niissä kohtuullisen hyvät tehot 2+5. Kerhoon hän palasi täksi kaudeksi nähdessään sen parhaaksi paikaksi kehittyä.

– Halusin ehdottomasti tänne. Kun tryoutin kautta paikka tuli ja olin valmis tekemään hommia. Paljon on pelaajia mennyt fysiikkapuolella eteenpäin täällä. Vielä on kuitenkin paljon tehtävää.

Monto oli Pennasen kanssa samaa mieltä, että ottelu oli HPK:lta heikko alusta alkaen.

– Saimme heikon startin, joita on tullut tällä kaudella liikaa. Sitä voi jokainen itsetutkiskella miksi näin on. Tiesimme kyllä, että kaveri pelaa pääsystä pudotuspeleihin eikä anna mitään ilmaiseksi.

HPK:n pelit jatkuvat perjantaina niin ikään viimeisistä pudotuspelipaikoista taistelevaa Ässiä vastaan kotikentällä. HäSa

Kommentti: Kauden huonoin peli

HPK:n esitys Lahdessa jätti kysymyksiä ilmaan. Miten loistavat voitot sarjan kärkijoukkueista Ilveksestä, Tapparasta, JYPistä ja HIFK:sta ottaneelta joukkueelta tuli tämänkaltainen lässähdys heikkoa Pelicansia, jolla ei ole edes mukiinmenevää valmennustiimiä, vastaan?

Kerho-luotsi Antti Pennanen kommentoi ottelun jälkeen, että sarjapisteen kulmakivet olivat maalivahtipeli ja jopa hieman kärjistäen se, että Markus Nenonen iski ”ainoasta paikasta maalin”. Se kertoo jo paljon.

HPK pystyy muokkautumaan sarjan kärkijoukkueiden vaadittavalle tasolle taistelussa voitoista. Lahdessa se näytti, että heikkona iltana se osaa myös muokkautua kehnompien vastustajien tasolle.

Vaikka peli oli HPK-standardilla niin vaisua kuin se oli, se riitti silti sarjapisteeseen. Sekin kertoo jotain, mutta myös siitä, että tämänkaltaiset löperyydet ovat olleet viime ja tämän kauden aikana todellisia harvinaisuuksia Pennasen valmennuksessa. Laatuvalmennuksen vuoksi HPK:n ympärillä on saatu tottua hyvään.

Yksi huippuvalmennuksen mittareista on se, miten tasalaatuisia joukkueen pelit ovat. Pennasen tämä ja edellinen kausi ovat olleet siinä katsannossa loistoluokkaa.

Ehkä tämä ottelu oli nyt se poikkeus, joka vahvistaa säännön.

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic