Urheilu

Valioliiga ja Bundesliiga puolimatkan krouvissa – Klopp ja Favre syyskauden valmentajat

Hämeen Sanomien jalkapalloasiantuntija Jari Virtanen analysoi Valioliigan ja Bundesliigan alkukauden annin.
Valioliigan alkukausi on marssittu Jürgen Kloppin Liverpoolin tahdissa. Kuva: PETER POWELL

Euroopan jalkapallosarjojen syyskierrokset kaudelta 2018–2019 alkavat olla paketissa.

Saksassa Bundesliiga on jo vetäytynyt talvitauolle ja jalkapallomaailman ikiliikkuja, Englannin Valioliiga puolestaan vierii eteenpäin hengästyttävällä kahden, jopa kolmen ottelun viikkovauhdilla koko juhlakauden ajan.

Valioliiga

+++ Mestaruustaistelu. Dynastian luominen Valioliigaan on erittäin vaikeaa ja juuri nyt näyttää siltä, että se on sitä myös Pep Guardiolan Manchester Citylle. Seitsemän pistettä ja Tottenham Hotspur erottavat Cityn Liverpoolista ja takaavat maailman seuratuimmalle jalkapallosarjalle huikean kevään.

++ Liverpool. Kun Mestarien liigan finaalissa pelanneeseen joukkueeseen hankitaan maailmanluokan maalivahti, toppari sekä lisää leveyttä keskikentälle ja hyökkäykseen niin lopputulos on syksyllä nähdyn kaltainen. Seitsemän päästettyä maalia kertoo Jürgen Kloppin viisaudesta joustaa suoraviivaisuudesta hitusen tasapainon hyväksi.

+ Tottenham. Lähes avauskokoonpanon verran pelaajia mukana kesän MM-kisoissa vielä muutama viikko ennen kauden alkua, jonka lisäksi kaikki syksyn kotipelit edelleen ”vieraissa” Wembleyllä. Kilpailijoihin verrattuna vaatimattomilla resursseilla toimiva Mauricio Pochettino on tehnyt ikuisesta alisuorittajasta Valioliigan tasaisimman ylisuorittajan.

Manchester United. Maailman rikkain jalkapalloseura on tehnyt itsestään naurunalaisen Sir Alex Fergusonin jälkeisinä vuosina. Huipennukseksi vastoin seuran kaikkia arvoja palkattu manageri José Mourinho jätti jälleen yhden seuran kaaokseen poistuttuaan paikalta. Joukkue parantaa keväällä, mutta taistelee edelleen resursseihinsa nähden aivan vääristä sijoituksista.

Bundesliiga

+++ Dortmund. Lucien Favre on palauttamassa muistot Jürgen Kloppin aikakaudesta Borussian kannattajien mieliin. Joukkueen peli on pallonhallinnan sekä nopeiden suunnanmuutosten täydellinen yhdistelmä. Jadon Sancho ja Marco Reus loistavat keltamustien uuden tulemisen kirkkaimpina tähtinä.

++ Kannattajakulttuuri. Kannattajien voima ja vaikutusmahdollisuudet päätöksentekoon ovat Saksassa ainutlaatuisella tasolla. Koko syksyn jatkuneet protestit johtivat lopulta maanantaipelien lopettamiseen eri sarjatasoilla ja seurojen omistamisen tulee jatkossakin olla mahdollista jokaiselle. Bundesliiga tarjoaa tunnelmaltaan edelleen ylivoimaisen katsomokokemuksen futisturistille.

+ VAR. Videotarkistukset toimivat vihdoin Bundesliigassa. Harjoittelukauden jälkeen tarkastukset ovat nopeita ja päätökset oikeudenmukaisia.

Schalke, Leverkusen. Molemmat edelliskauden onnistujat ovat pettäneet odotuksia rajusti läpi syksyn. Epäonnistujiin voisi lisätä myös Bayernin, mutta onnistunut lohkovaihe Mestarien liigassa ja syyskierroksen viimeiset pelit kotimaan sarjassa käänsivät vireen lopulta nousujohteiseksi. Jos mestaruus karkaa, se on pelkästään Dortmundin hyvyyttä.

Päivän lehti

10.7.2020