Urheilu

Valko-Venäjä antoi Suomen lentisnaisille kyytiä – "Emme pystyneet vastaamaan hyökkäämiseen millään tavalla"

Vieraat marssivat Hämeenlinnan kautta lopputurnaukseen, mutta Suomen sarjapaikka Kultaisessa liigassa varmistui.
Libero Tiiamari Sieväsen pelastukset kentän pinnasta eivät kantaneet Suomea urotekoihin. Kuva: Tomi Vesaharju

Valko-Venäjän naisten lentopallomaajoukkue ei antanut Suomelle armoa hakiessaan Hämeenlinnan Elenia-areenasta 3–0-murskavoiton keskiviikkona. Suomi kärsi Euroopan Kultaisen liigan kesän neljännen tappionsa viidessä ottelussa tylysti erin 17–25, 16–25, 18–25.

Suomelle tappio ei maksa kuitenkaan mitään, sillä Kultaisen liigan lopputurnauspaikka karkasi jo Espanja-häviöön Valladolidissa viikonloppuna, ja liigan ainoa nollakerholainen Ruotsi hävisi jälleen 0–3 Ukrainalle A-lohkossa.

C-lohkon kärjessä 14 pisteeseen nousseelle Valko-Venäjälle täysi pistepotti sen sijaan toi varman paikan final fourissa vähintään parhaana lohkokakkosena.

Suomi kykeni hieman haastamaan Valko-Venäjää toisen erän alkupuolella syöttöpelissä, mutta tämäkin erä kääntyi Suomen 13–12-johdosta ratkaisevaksi tappioasemaksi 13–19 hakkuri Hanna Klimetsin syöttövuorolla. Muuten Valko-Venäjän hyökkäysvoima oli ylitsepääsemätön ongelma Suomelle.

– Oli todellakin valkovenäläinen ilta siinä mielessä, ettemme oikeastaan pystyneet vastaamaan kaverin hyökkäämiseen millään tavalla. He vetivät kovaa sektoriin, jos se oli auki ja jos ei niin yläkäsiin, päävalmentaja Tapio Kangasniemi tuumi.

 

Kangasniemi ei luonnollisesti ole tyytyväinen tappiokierteeseen. Seitsemästä kilpailullisesta ottelusta Suomi on hävinnyt tänä vuonna kuusi. Isoin ero melko menestyksekkääseen viime kesään (Kultaisen liigan neljäs ja EM-paikka suoraan neljässä karsintapelissä) on kapteeni Pauliina Vilposen lopettaminen, mutta toisaalta muutakin kokoonpanoa on kierrätetty runsaasti.

– Tämä kierrätys on ollut tämän joukkueen tapa. Joukkueessa on selkeät roolitukset, ja yritämme hakea pelaajien omia vahvuuksia esiin, mutta se on vähän sattumaakin, miten se natsaa. Tämä kesän alku on ollut sellaista kauhun tasapainoa, mutta tämä on hyvä koulu pelaajille, Kangasniemi sanoi.

– Sitä ei pidä kieltää, että meillä on selvästi paljon töitä. Meillä on ollut tiettyjä hankaluuksia, mitä en lähde avaamaan, ja vuodet eivät ole veljiä keskenään. Sekin näkyy, jos jollakin pelaajalla on takanaan vaikeampi kausi, Kangasniemi lisäsi.

Suomi pelaa naisten Kultaista liigaa lähes parhaalla kokoonpanollaan. Yleispelaajista puuttuu Saksassa pelannut Noora Kosonen ja liberoista Suomen tämän hetken mahdollisesti paras naislentopalloilija, Stuttgartin Saksan mestariksi johdattanut Roosa Koskelo.

Kangasniemen mukaan Koskelo puuttuu Kultaisesta liigasta omasta tahdostaan rankan kauden jälkeen.

– Olemme keskustelleet maajoukkueesta Rosen kanssa, ja EM-projektia ajatellen pallo on nyt hänellä, Kangasniemi sanoi.

 

Vastustajista Valko-Venäjä on toki edellisten EM-kisojen puolivälieräjoukkue laadukkaalla nuorella kokoonpanolla. Esimerkiksi hakkurit Klimets ja Anastasija Garelik pelasivat Mestarien liigassa Hämeenlinnaa vastaan Uralochkan paidassa. Suuri osa pelaajista edusti päättyneellä kaudella kotimaista Mestarien liigaryhmää Minchanka Minskiä.

Valko-Venäjä käytti Suomea vastaan kaikkia 14 pelaajaansa, eikä kukaan tehnyt joukkueelleen yli 12 pistettä. Yleispelaaja Katsiaryna Sakolchyk iski 12, keskitorjuja Hanna Kalinovskaja 11 ja Klimets 10.

Suomi kuitenkin hävisi Kultaisessa liigassa jo kahdesti Espanjalle, joka on ollut viime vuodet Suomen naisten maajoukkuetta jäljessä.

 

12 pelaajaa peluuttaneen Suomen valopilkku oli hakkuritähti Piia Korhonen, joka teki tehot 13/+8. Korhosestakin torjuntatilastoa 13–2 dominoinut Valko-Venäjä otti kolme torjuntapistettä.

– Oli ihan odotettavaa, että Valko-Venäjällä on kova hyökkäys ja torjunta. Yritimme katsoa taktisia juttuja tätä varten, mutta ne eivät nyt ihan toimineet. Passarinkin on aika vaikea pelata, jos vastaanotto ei ole ihan timanttista, Korhonen pohti.

Korhonen teki läpimurtonsa taannoin kolmen HPK-kautensa aikana. Sittemmin hän on edustanut kaksi kautta saksalaista Dresdeniä, eikä päässyt loukkaantumisen takia palaamaan Hämeenlinnaan tammikuun EM-karsinnassa.

– Olihan tässä muutaman vuoden tauko ja vähän jännitti tulla pelaamaan, mutta pelatessa oli hyvä fiilis. Tämä on periaatteessa minulle kotihalli, Korhonen kertoi. HäSa

Päivän lehti

25.1.2020