Urheilu

Suomen lentismiehille jälleen selkäsauna – Kultaisessa liigassa säilyminen ohuen langan varassa

Suomen tasaisuus ei riittänyt taaskaan Kultaisessa liigassa.
Valko-Venäjän torjunta oli paikallaan Peetu Mäkisen hyökätessä. Kuva: Tomi Vesaharju

Valkovenäläinen hurrikaani pyöri Elenia-areenan sisällä keskiviikkona iltaan asti. Lentopallon Euroopan Kultaisen liigan tuplaottelu päättyi kaksinkertaiseen 0–3 kotitappioon, kun Valko-Venäjä kuritti myös Suomen miesten maajoukkuetta.

Eräluvut olivat miehissä sentään suhteellisen tiukat 22–25, 23–25, 20–25, ja Suomi olikin kaksi erää hyvin pelissä mukana. Suomi aloitti ottelun hurjalla 11–3-tykityksellä, mutta Valko-Venäjä nousi Suomen euroliigapeleistä tuttuun tapaan ohi 20 pisteen jälkeen. Tämän jälkeen niskan päällä oli lopun ottelua vierasjoukkue.

Viiden ottelun jälkeen Suomella on miesten Kultaisessa liigassa yhä nolla pistettä ja vain kaksi erävoittoa. Näin ollen joukkueen on Hopeiseen liigaan putoaminen välttääkseen pakko kaataa Tshekki sunnuntaina Mikkelissä 3–0 tai 3–1. Tämäkin edellyttää sitä, että Slovakia jättää Belgian päätöskierroksella pisteettä A-lohkossa. Suomi pelastuisi myös Belgian 3–0-voitolla, jos se voittaa itsekin 3–0.

Suomen päävalmentaja Joel Banks harmitteli jälleen tason vaihtelua, mutta oli tyytyväinen kahteen ensimmäiseen erään tappioista huolimatta.

– Mielestäni pelasimme kaksi erää todella hyvin. Emme ole aloittaneet näin vahvasti Kultaisessa liigassa. Erän keskivaiheilla hukkasimme muutaman pisteen vastustajan syöttövuorolla, ja sen jälkeen ero oli kurottu kiinni. Se oli pettymys, mutta niiden erien jälkeen on vaikea olla kovin negatiivinen, Banks sanoi.

– Kyllähän tuollaisen erän menettäminen on henkisesti kova kolaus. Olimme vaikeuksissa sen takia toisen erän alkuun, mutta sen jälkeen taistelimme ja näytimme määrätietoisuutta. Meillä on yhä näitä vaiheita, joissa olemme hyviä, ja vaiheita, joissa olemme ongelmissa, mutta joukkue kehittyy. Ongelma on välillä siinä, että vaikka luomme mahdollisuuksia pisteputkiin, emme käytä niitä.

 

Valko-Venäjä piti voitolla kärkipaikan C-lohkossa, mutta lohkovoitto ja lopputurnauspaikka ratkeavat vasta lauantaina. Euroopan rankingin 22. on pelannut kunniakasta kesää, sillä se pääsi Kultaiseen liigaan Hopeisen liigan viime kesän kakkosena Slovenian vetäydyttyä kilpailusta ja Portugalin päästyä Kansojen liigaan.

Tasaisen Valko-Venäjän joukkueen kovin suorittaja oli kapteeni, keskitorjuja Siarhei Busel pistein 13/+11. Paremmaksi pisteissä pisti vain Suomen hakkuri Joonas Jokela. Ettan nuori iskijä otti hakkurin paikan ensimmäisessä erässä Samuli Kaislasalolta ja takoi pisteet 16/+12.

–Hän (Jokela) todellakin antoi perustelut pelipaikalle tultuaan sisään. Meillä on nyt terveellistä kilpailua hakkurin paikasta kahden lupaavan hakkurin kesken, Banks totesi.

Suomen pitkäaikainen ykköslibero Lauri Kerminen oli Valko-Venäjää vastaan lepovuorossa ja liberona pelasi Niklas Breilin. HäSa

Päivän lehti

25.1.2020