Urheilu

Valmentajalegenda kommentoi Suomen puhutuinta polvivammaa – "Monta kysymystä on auki Pitkämäen kohdalla"

Suomalaisen keihäänheiton pitkäaikainen supertähti Tero Pitkämäki loukkasi pahasti vasemman polvensa Paavo Nurmen kisojen viimeisessä heitossaan.

Diagnoosi oli raju. Vasemman eli tukijalan polven eturistiside oli poikki.

Ortopedi Harri Panula kuitenkin yllätti Pitkämäen kertomalla, että Pitkämäki voi yrittää heittää elokuussa Berliinissa järjestettäviin yleisurheilun EM-kisoihin ja vamma leikattaisiin vasta syksyllä.

Aikataulu Pitkämäen paluulle erityisesti keihäänheittäjälle haastavalle vammalle on kireä. Pitkämäki pyrkii heittämään jo heinäkuun puolivälin jälkeen Kalevan kisoissa. Panulan arvion mukaan kuntoutus tulee edellyttämään polven seudun lihaksiston vahvistamista.

Heittämisen mahdollistaakseen Pitkämäen polvi tulee teipata tukevasti.

Ajatus tuntuu lähes mahdottomalta. Miten ihmeessä Pitkämäen polvi voi eturistisidevamman vakavuus huomioiden kestää heittämistä?

 

Keihäänheiton valmentajalegenda Leo Pusan mukaan Pitkämäen paluu heittopaikalle ei ole lainkaan mahdotonta.

Pusa on kuitenkin skeptinen siitä miten hyvin paluu tulee lopulta onnistumaan.

– Vielä ei ole heitetty yhtään heittoa. Ajatus on vasta, että Tero lähtee kokeilemaan sitä. Se on ihan oikea ajatus, mutta toinen asia on, miten hyvin se tulee toimimaan. Teron kohdalla tukijalkaan kohdistuu 800-1000 kilon hetkellinen paine. Turussa paine on todennäköisesti tullut vinossa, Pusa arvioi Hämeen Sanomille.

– Se on selvää, että Pitkämäki pystyy heittämään. Mutta siihen, pystyykö hän heittämään huipputuloksia, en osaa sanoa mitään. On monta kysymystä auki. Miten siteet ja sidokset toimivat vauhdinotossa ja rytmityksessä. Tänä päivänä nämä asiat ovat menneet huikeaa vauhtia eteenpäin.

Omalla pitkällä valmennusurallaan Pusa ei ole todistanut vastaavaa.

– Tämä on mielenkiintoinen juttu. Valmennettavissani tällaista ei ole tapahtunut.

 

Pusa uskoo, että riskit on laskettu tarkkaan Pitkämäkeä ympäröivissä ammattilaisarvioissa.

– Varmasti hän ei lähde heittämään, jos riskit ovat liian suuria. En usko, että Tero niin tekee. Ei hän halua itsestään invalidia ja suurempia vaivoja. Valmentajat ja fysioterapeutit varmasti valvovat asiaa ympärillä tarkkaan, Pusa sanoo.

Pitkämäki on itse kommentoinut, että alitajunnan kanssa on töitä edessä, että luottamus polven kestävyyteen ja heittämiseen palaa.

Valmentajalegenda arvioi, että Pitkämäelle ei riitä vain kisoissa läsnäolo.

– Tero ei halua heittää keskinkertaisia tuloksia, vaan huipputuloksia. Se vaatii täydellistä luottamusta jalan kestävyyteen. Minkäänlaista jarrua ei voi olla siinä miten tullaan loppuun. Pitää uskaltaa heittää sata lasissa. Jos ei uskalla, huipputulosta ei tule.

Pusa uskoo, että kuntoutus lähtee pienistä asioista liikkeelle.

– Ne asiat käydään valmentajan kanssa läpi. Homma varmasti lähtee perusasioista. Ensin kävelystä ja pienestä hypystä, sitten juoksusta ja hypystä. On hyvä kysymys, riittääkö aika, että hän ehtisi EM-kisoissa kilpailukykyiseen kuntoon.

 

On selvää, että Pitkämäki antaa tasoitusta kilpakumppaneilleen kun kilpailukauden aikana harjoittelussa tulee takapakkia.

Pusa uskoo, että kunnon puolesta Pitkämäellä ei ole hätää.

– Kuntoasioissa tämä ei vaikuta Pitkämäkeen kohtalokkaasti. Hänellä on sellaiset ominaisuudet, jotka on hankittu monivuotisen vahvan pohjan ansiosta. Hän voi tehdä harjoitteita, jotta räjähtävyys ja terävyys säilyy niillä alueilla joilla ne täytyy säilyä.

35-vuotiaan Pitkämäen uran jatkopohdinnat sinivalkea heittäjä on toistaiseksi siirtänyt takavasemmalle. Syksylle kaavailtu leikkaus on kuitenkin jo Pitkämäen pitkän ja ansiokkaan uran kymmenes leikkaus.

– Kun on tehnyt upean uran, ei sitä ole helppoa laittaa ykskaks vain loppumaan. Usein aikaisemmilla mestareilla huippu-ura loppuu vammaan. Toivotaan, että Teron kohdalla se aika ei ole vielä. HäSa

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic