Urheilu Riihimäki

Veeti Kaunisto hallitsi liukkaat jaksot – TeMK:n nuori kuski paras Kahvakoplan trial-kisassa

Riihimäkeläinen lähtee seuraavaksi tavoittelemaan suomenmestaruutta.
Tervakosken Moottorikerhon Veeti Kaunistolle ei tuottanut vaikeuksia ylittää kakkosjakson suurta kiveä. Kauniston ajoa varmistaa isä Pertti Välinen, joka on kisoissa poikansa huoltajana, eli reppupyörämiehenä. Kuva: Pertti Koivunen
Tervakosken Moottorikerhon Veeti Kaunistolle ei tuottanut vaikeuksia ylittää kakkosjakson suurta kiveä. Kauniston ajoa varmistaa isä Pertti Välinen, joka on kisoissa poikansa huoltajana, eli reppupyörämiehenä. Kuva: Pertti Koivunen

Tervakosken Moottorikerhon Veeti Kaunisto ei antanut sateen haitata menoaan lauantaina Haapahuhdan maastossa Riihimäellä ajetussa trial-kauden avauskisassa. Vasta 13-vuotias riihimäkeläinen voitti Riihimäen Kahvakoplan järjestämän Lining-trialin tasokkaimman luokan (TR3) ennen tamperelaisen Hämeen Moottorikerhon Vilkku Seliniä ja lahtelaisen Salpausselän Moottorikerhon Antti Hännistä.

Kaunisto selvitti 27 jakson (yhdeksän jaksoa ja kolme kierrosta) kisan 59 virhepisteellä. Selin puolestaan ajoi liukkaat jaksot 66 virhepinnalla. Kolmanneksi taituroineen, paremmin enduro-kuskina tunnetun, Hännisen saldo oli 82 pistettä.

Kaunisto oli tyytyväinen kosteaan urakkaansa, vaikka kolmannella kierroksella meno oli jo aika hankalaa.

– Jaksot olivat todella liukkaita. Onnistuin kuitenkin selvittämään lenkin mainiosti, summasi voittaja kisaansa.

Kaunisto ajoi ensimmäisen kisansa 125-kuutioisella koneella. Viime kaudella alla oli vielä 80-kuutioinen peli, joka tahditti kuskinsa TR3j-luokassa SM-pronssille. Hyvin sujuivat myös cup-kisat TR5j-luokassa, jossa saaliina oli mestaruus.

– Tällä kaudella tavoitteenani on voittaa kolmosluokan juniorimestaruus, ja jatkaa nousuani kohti kovempia luokkia. SM-kisat alkavat elokuun alussa Jyväskylässä ajettavalla kisalla, Kaunisto kertoi.

Riihimäellä on ajettu harvakseltaan trial-kisoja. Edellisen kerran kiperissä paikoissa viihtyvät moottoripyöräilijät ottivat mittaa toisistaan vuonna 1978.

– Oli kiva ajaa ihan uusissa maastoissa. Tervakosken kalliot ja mäet alkavat olla jo aika tuttuja, kuusivuotiaana trialin aloittanut Kaunisto nauroi.

Myös TR4-luokan kärjessä viihtyivät Tervakosken Moottorikerhon kuskit. Voiton vei kokenut Harri Oittinen ennen Jari Leipijärveä.

TeMK:n miehet menestyivät myös TR5-luokassa. Kauko Kuusinen oli toinen ja Juha Lamberg kolmas.

Sähkömopollakin voi ajella

Yhdeksänvuotiaalle Erkki Hakunille lauantai oli jännittävä päivä. Riihimäen Kahvakoplan nuori kuljettaja ajoi nimittäin ensimmäisen trial-kisansa.

TR7j-luokassa sähkömopolla ajanut juniori kurvasi reippaana ensimmäisen kierroksen jälkeiselle tauolle.

– Muutama jakso oli aika mutainen, mutta ihan hyvin ajo on sujunut. Jaksotkin ovat ihan sopivan vaikeita, Hakuni arvioi.

Hakuni on harrastanut trialia vasta puolisentoista vuotta. Pian on kuitenkin aika siirtyä isomman trial-pelin jalkatapeille.

– Minulle on jo katsottu 85-kuutioinen moottoripyörä. Se löytyi Espanjasta saakka, hymyili juniori.

Erkki innostui trialista nähtyään videoita lajista. Varsinkin espanjalaisen, moninkertaisen maailmanmestarin, Toni Boun taiturointi näytti hienolta.

– Bou on myös suosikkikuskini, Hakuni lisäsi.

Myös Erkin veli, Aapo Hakuni, oli mukana seuransa kisoissa. Uransa alkutaipaleella on 15-vuotias Aapokin, sillä hän päästeli Riksussa vasta toisen kisansa.

TeMK:n ensikertalaiset menestyivät

Erkki Hakuni jaksoi hyvin kisan loppuun saakka ja ylsi 11 kuskin luokassa viidenneksi.

TeMK:n juniorit juhlivat TR7j-luokassa kolmoisvoittoa. Paras oli Hakunin tavoin kisajaksoilla debytoinut Max Koljonen, joka ylsi voittoon, vaikka pojan mopossa oli käyntihäiriöitä kisan toisella lenkillä. Ensimmäisiä jaksojaan pyörittelivät myös toiseksi ja kolmanneksi ajaneet Erik Tapiala ja Jimi Saarela.

TR5j-luokan ykkönen oli Eero Lempinen ja Kahvakoplan Aapo Hakuni oli kolmas. Myös Lempinen lukeutuu TeMK:n lupaaviin junnuihin ja ajoi ensimmäisen kisansa.

TeMK:n TR6j-luokan edustaja Barry Rautia ajoi kolmanneksi.

Lauantain kisa ei ollut ainoa lähiseudun trial-tapahtuma tänä kesänä. Tervakoskella ajetaan kauden toinen SM-osakilpailu elokuun 15. päivänä. TeMK:n isännöimässä kisassa mukana ovat myös vaativimmat luokat, TR1 ja TR2. HäSa

Päivän lehti

9.8.2020