Urheilu

Veljesten nostalgisesta lenkistä tuli suosittu kyläjuhla – Kuihtunut Kustaan kymppi kohtasi viimein loppunsa

Janan hiihtojaosto järjesti vielä yhden hölkän Turengissa kunnioittaakseen kympin edesmenneen puuhamiehen muistoa.
Iida Tonteri (11), Tuomas Ruohola (18) ja Kari Suominen (17) ottivat sarjojensa voitot viimeiseksi jääneellä Kustaan kympillä. Tuomas Lindholm (26) ja Joel Seppälä (oik.) ampaisivat kärkeen nuorten lyhyellä 4 kilometrin matkalla. Kuva: Riku Hasari
Iida Tonteri (11), Tuomas Ruohola (18) ja Kari Suominen (17) ottivat sarjojensa voitot viimeiseksi jääneellä Kustaan kympillä. Tuomas Lindholm (26) ja Joel Seppälä (oik.) ampaisivat kärkeen nuorten lyhyellä 4 kilometrin matkalla. Kuva: Riku Hasari

Viiden ”mahdollisesti viimeiseksi” julistetun Kustaan kympin jälkeen Janakkalan perinteinen hölkkäkilpailu sai lauantaina viimeisen lukunsa.

32. Kustaan kymppiä ei välttämättä olisi edes järjestetty, ellei Janakkalan Janan hiihtojaoston pitkäaikainen taustavaikuttaja Simo Koskela olisi menehtynyt talvella ja jaosto päättänyt polkaista pystyyn vielä yhden kisan Koskelan muistoksi.

– Tuskin tätä juoksua muuten olisi tullut. Simo oli eräänlainen manageri tälle tapahtumalle ja niin kannustava tekijä, että päätimme järjestää vielä Simo Koskelan muistojuoksun, kertoi kilpailunjohtaja Paavo Vilminko.

Syy on lopettamiselle pitkälti taloudellinen ja juontaa juurensa laskeneisiin osallistujamääriin. Viimeiselle kympille lähti 39 juoksijaa.

– Hiihtojaostossa teimme jo päätöksen, että tähän tämä loppuu. Sata osallistujaa pitäisi mennä rikki, että tämä olisi taloudellisesti järkevää.

Kustaan kymppi oli vuodesta 1988 perinteikäs kyläjuhla Janakkalan Löyttymäessä, kunnes kilpailukeskuksena toiminut Löyttymäen koulu siirtyi koulun lakkauttamisen jälkeen yksityiseen omistukseen vuonna 2014. Tämän jälkeen Kustaan kymppi joutui evakkoon ja kimpoili viime vuodet Janan kotipaikan Kuumolan ja Jokimaan väliä.

– Siitä alkoi epävarmuus, ja olemme olleet vähän niin kuin lopettamassa tätä joka vuosi, Vilminko totesi.

Kaksi viime vuotta Jokimaan VPK-talolla järjestelyissä oli jälleen mukana paikallinen kyläyhdistys, jonka kiinnostus lopahti kuitenkin nopeasti. Niinpä viimeinen kymppi juostiin Turengissa Janan Kuumolan seurantalolta käsin.

– Kyläyhdistykset näkevät vain järjestämisen eri tavalla kuin urheiluseurat, joille ihmisten liikuttaminen on taloutta tärkeämpi motiivi.

Vilminko ei osaa sanoa, kehitteleekö Jana Kustaan kympille jonkinlaista seuraajaa. Hiihtojaosto on mukana jo syyskuisen Kiipulahölkän taustalla.

– Kiipulahölkkä on sellaiseen aikaan vuodesta, että siellä käy jostain syystä paljon enemmän juoksijoita. Nämä kesän hölkät takkuilevat vähän joka puolella.

Kustaan kympin taustalta löytyy sellaista maalaisromantiikkaa, jota ei enää juoksukilpailuissa enää juuri ole. Sellainen oli kuitenkin vielä 1990-luvulla yleistä hölkkiin yhdistettynä.

– Tällä seudulla oli huomattavasti paljon enemmän hölkkiä 30 vuotta sitten, mutta niin oli kävijöitäkin niissä kaikissa. Nykyään ei ole oikein kumpiakaan. Itse tässä hölkässä ei ole tapahtunut isoa muutosta, mutta ainoa, mikä järjestäjää risoo, on tämä osanottajamäärä, Vilminko pohti.

– Vielä 1990-luvun puolivälissä, kun minä tulin mukaan, meillä oli joka vuosi ainakin 100 juoksijaa. Ennätys Löyttymäestä on 125. Se motivoi järjestäjiäkin.

Kilvan nimessä tähän viikonloppuun asti säilynyt Kustaa oli Löyttymäellä sijainneen Heinon tilan isäntä, Kustaa Heino. Vilminko kertoi Kustaan käskeneen tapelleet poikansa kotona kinastelun sijaan juoksemaan.

Tästä veljesten lenkistä kehkeytyi hölkkäkilpailu, jonka Löyttymäen kyläyhdistys otti omakseen Heinojen luovuttua järjestämisestä 1990-luvun alussa.

– Siinä Heinon talon lähellä oli tällainen sopiva lenkki. Joitakin vuosia myöhemmin veljekset olivat muuttaneet jo muualle, kun he saivat idean järjestää hölkkätapahtuman, Vilminko tarinoi.

Jos Kustaan kympin historiasta löytyy juoksijalegendoja, yksi sellainen on varmasti Kari Suominen. 61-vuotias Hämeenlinnan Kisan mies hölkkäsi vielä lauantaina koko kympin toiseksi ajalla 38.27.

Haastatteluja karttava hämeenlinnalainen kertoi, ettei itse muista osallistumisiaan, mutta Vilmingon mukaan Suominen on ollut Kustaan vakiokävijä hölkän alkuajoista asti ja useimmiten voittanut sarjansa.

– Olen ymmärtänyt, että Karilla pitää olla pätevä syy, jotta hän jää pois. Hän on ollut Kustaan kympille uskollinen, niin kuin Joken talli yleensäkin. Jokke (Jouko Koskinen) on kerännyt aina tietyn porukan, ja silloin kun se talli oli oikein voimissaan, heillä oli melkein kymmenen juoksijaa paikalla, Vilminko muisteli. HäSa

Päivän lehti

24.2.2020