Urheilu

Ven souti jälleen C-finaaliin – "Ei voi odottaa ihmeitä, jos ei pääse äärirajoille"

Janakkalalaisen rahkeet eivät riittäneet kääntämään MM-puolivälierän sekuntitaistoa välieräpaikaksi.
Robert Ven ei pystynyt MM-kisoissa parantamaan EM-soutujen 11. sijaa.

Hämeenlinnan Soutajien Robert Veniä odottaa viikonloppuna varsin tuttu työmaa. Suomen soudun ykkösnimi kisaa jälleen maailmanmestaruuskilpailujen sijoista 13–18. Venille MM-kisat ovat neljännet, ja hän on aina päätynyt joko 15:nneksi tai 16:nneksi.

Epätasapuolisen sään takia Plovdivin MM-yksiköiden puolivälierät siirrettiin keskiviikolta torstaiaamulle. Torstaista tulikin Venille suhteellisen rankka päivä, sillä hän joutui urakoimaan kaksi lähtöä, kun hän jäi puolivälierän viidenneksi ja alempiin semifinaaleihin.

Ratkaiseva terävyys oli Veniltä poissa, kun hän souti hieman päälle 7 minuutin. Aika kahden kilometrin allasmatkalla oli 7.02,89.

Ven oli pettynyt, ettei kauden päätavoite täyttynyt, mutta hän ei odottanutkaan valmistautumisensa riittävän MM-välieriin.

– Pohjakunto oli parasta koskaan, joten olisin halunnut saada kuntopiikin tähän. Puolivälierästä puuttui se kovuus, joka jäi viimeistelyleirillä hankkimatta. Ei voi odottaa ihmeitä, jos ei pääse viemään itseään äärirajoille, Ven mietiskeli.

Erän kärkikolmikko aloitti kovaa Saksan kivikovan soutujoukkueen Oliver Zeidlerin johdolla. Zeidlerin kannassa vielä 500 metriä ennen maalia ollut Puolan Natan Wegrzycki-Szymczyk piiputti lopussa pahasti ja vielä 1 500 metrissä yli seitsemän sekuntia jäljessä olleet Azerbaidzhanin Aleksandar Aleksandrov ja Ven olivat soutaa hänet kiinni.

Zeidler (voittoaika 6.49,1) ja Tanskan Sverri Nielsen veivät kärkisijat ja Wegrzycki-Szymczyk kolmannen ja viimeisen jatkopaikan. Aleksandrov pysyi Venin edellä loppuun asti, mutta hävisi puolalaiselle (6.58,13) kolme sekuntia.

– Sekunnin kaksi olisin vielä voinut saada. Tässä oli jossain määrin tältä kaudelta tuttua ongelmaa, etten lähtenyt tarpeeksi kovaa. Tämä soutu oli aika varman päälle, Ven totesi.

– Ensi vuonna pitäisi päästä 12 joukkoon, kun yhdeksälle jaetaan ensimmäiset olympiapaikat. Ei se niin kaukana ole, vuodessa ihan saavutettavissa.

Iltapäivällä Ven souti ensimmäisessä alemmassa välierässä. Kärkiajat nousivat seitsemän minuutin ja 10 sekunnin paikkeille. Ven liu’utteli 7.10,3 ja otti turvallisella kakkossijalla Belgian Pierre de Loofin jälkeen C-finaalipaikan. Nelossijaan tuli eroa 4,5 sekuntia.

– Olihan tämä MM-kisoihin huono asia, että joutui soutamaan illalla uudestaan. Osa soutajista taktikoi eikä lähtenyt edes tosissaan hakemaan paikkaa 12 joukkoon, kun taas osa veti itsensä loppuun jo aamulla. Pystyin itse vetämään aika hyvin, kun erässäni melkein kaikki olivat yrittäneet välieriin.

Bulgarian kisojen viimeinen veto on edessä sunnuntaina. Sieltä Ven tavoittelee parasta MM-sijoitustaan eli 13 tai 14.

– Koetetaan ottaa sieltä se, mikä on vielä saatavissa omalla parhaalla. Kovia kavereita siellä on ennenkin soutanut, eikä ero B-finaaliin ole iso. Yritetään nauttia vuoden viimeisestä kisasta. HäSa

Päivän lehti

19.2.2020