Urheilu Hämeenlinna

Venäjän superjunnuista vertailukohtaa Hämeenlinnan toivoille – “Tuo taso on myös meidän tavoitteemme”

Lentopallokerho yrittää jo voittaa erää Mestarien liigassa ja heittää kapuloita Dinamo Kazanin jatkorattaisiin.
Dinamo Kazanin ja Venäjän maajoukkueen nuori tähtipelaaja Anna Kotikova iski Hämeenlinnaa vastaan marraskuussa Kazanissa 11 pistettä. Kuvaaja: Roman Kruchinin / CEV

Suomalaiset huippulahjakkuudet kohtaavat venäläiset vastinparinsa, kun Hämeenlinnan Lentopallokerho kohtaa toiseksi viimeisessä naisten Mestarien liigan lohko-ottelussaan Dinamo Kazanin tiistai-iltana.

Huolimatta siitä, että Dinamon johtotähdet ovat moninkertaiset arvokisamitalistit Evgenija Startseva ja Irina Koroleva, Kazan on tällä hetkellä ennen kaikkea nuorien venäläisten superlahjakkuuksien hautomo.

Startseva ja Koroleva ovat molemmat toki vielä alle kolmekymppisiä, mutta silti joukkueen kokenutta kaartia verrattuna joukkueen nuoriin tähtiin. 19-vuotias laitahyökkääjä Anna Kotikova on murtautunut jo Venäjän maajoukkueeseen, mutta hämmästyttävämpi tapaus on vasta 15-vuotias kakkoshakkuri Tatjana Kadochkina.

192-senttinen Kadochkina pääsi irti Hämeenlinnaa vastaan jo ensimmäisessä lohkopelissä marraskuussa ja teki reiluun erään seitsemän pistettä.

– Meillä on kyllä todella nuoria pelaajia, mutta he saavat meillä hyvää perspektiiviä lentopalloon ja kehittyä. Nämä nuoret pelaajat ovat meillekin hyödyksi, Dinamon päävalmentaja Rishat Giljazutdinov luonnehti nuoriso-osastoaan Hämeen Sanomille marraskuussa.

 

Hämeenlinnan päävalmentajalle Matteo Pentassuglialle Kadochkina on tuttu jo viime keväältä, kun italialainen oli Suomen nuorten maajoukkueen tilastomiehenä EM-karsinnassa Venäjällä. Itsekin varsin nuoren päävalmentajan alaisuudessa on Hämeenlinnassa tukku Suomen parhaita nuoria lentopalloilijoita alkaen 19-vuotiaasta Suvi Kokkosesta, mutta samanikäiset venäläiset ovat aivan toista maata.

– Jos vertaa väkilukuja ja pelaajamääriä, on selvää, että Venäjän suurseura saa valita melkoisesta materiaalista Suomeen verrattuna. Toisaalta tuo taso on myös meidän tavoitteemme, Pentassuglia toteaa.

Pentassuglia lupaa, että yhtä härskejä lukemia venäläisten hyväksi kuin marraskuussa (25–12, 25–13, 25–10) ei tule. Kerholla on eurotaivaltaan jäljellä vielä kaksi kotiottelua.

– Tavoitteemme ovat nousseet, kun olemme saaneet kokemusta. Haemme nyt erävoittoa, Uralochkaa vastaan ensi viikolla sarjapistettä. Totta kai se on vaikeaa. Dinamon penkki on kuin toinen aloituskuusikko. Meidän pitää puolustaa todella hyvin, Pentassuglia sanoo.

Dinamo Kazanin panoksena tiistain ottelussa on käytännössä jatkopaikka. Venäjän liigassa kolmantena olevalla joukkueella ei ole varaa hukata pisteitä Hämeenlinnassa.

 

Pentassuglia allekirjoitti sunnuntaina kolmivuotisen jatkosopimuksen Lentopallokerhon kanssa. Jos hämeenlinnalaisten euroarpaonni jatkuu samanlaisena kuin viime kausina, edessä olisi taas matka Venäjälle joko Mestarien liigassa, CEV cupissa tai Challenge cupissa, jonne seuralla vasta olisi paikka Suomen cupin finalistina.

Venäjällä käy tunnetusti talvella melko kylmä tuuli. Sardinialainen on pärjäillyt kaksi ensimmäistä Kerho-kauttaan ilman kunnon talvivaatteita.

– En oikeastaan edes ajatellut muuta kuin sopimustarjouksen hyväksymistä. Ensi kaudeksi lupaan ainakin hankkia takin, Pentassuglia kertoo. HäSa