Urheilu

Vertyykö Kerho mestariksi, miten käy cupin? – Tässä ovat lentopallokauden kiintopisteet hämeenlinnalaisittain

Hämeen Sanomat nostaa esiin kolme alkavan lentopallokauden puheenaihetta paikallisnäkökulmasta.
Suvi Kokkosella on tilaisuus nousta Hämeenlinnan Lentopallokerhon tähtenä vielä uudelle tasolle ja lunastaa pelipaikka ulkomailta kauden jälkeen. Kuva: Tomi Vesaharju
Suvi Kokkosella on tilaisuus nousta Hämeenlinnan Lentopallokerhon tähtenä vielä uudelle tasolle ja lunastaa pelipaikka ulkomailta kauden jälkeen. Kuva: Tomi Vesaharju

Läpimurtoja ja paluumuuttoja

Hämeenlinnan Lentopallokerhon tämän kauden joukkue on aiempaa värikkäämpi sekoitus uutta ja vanhaa, kokemusta ja junioreita. Käänteentekevä pelaaja on epäilemättä liigan kirkkain tähti Suvi Kokkonen.

19-vuotias yleispelaaja aloittaa kolmannen ja todennäköisesti viimeisen kautensa Hämeenlinnassa. Suomen kentillä Kokkosen ei tarvitse vakuuttaa enää ketään; hän pelaa nyt ammattilaissopimuksesta Euroopan huippusarjoihin.

Mestaruusliigassa voi olla vaikea tehdä isompaa läpimurtoa, kuin Kokkonen on jo tehnyt, mutta Kerhon johtaminen pokaaleille varmasti auttaisi.

 

Toista lopullista läpimurtoa voidaan odottaa Hämeenlinnan toiselta yleispelaajalta, vuotta vanhemmalta Emmi Riikilältä, joka tosin on liigan ensimmäisen kuukauden sivussa loukkaantumisen takia.

Merkittävimmät suomalaisvahvistukset Hämeenlinnalla ovat HPK-naisissa mestaruuskaudella 2015–16 pelanneet Katja Kylmäaho ja Karoliina Friberg. Maajoukkuepassari Kylmäaho on Lentiskerholle luotettava kapteeni ja yhteispeli ainakin keskitorjuja Fribergin kanssa toimii takuulla.

Koko naisten Mestaruusliigan kiinnostavin palaaja lienee huippu-uransa jo kertaalleen kolme vuotta sitten lopettanut Kaisa Nyman, joka edustaa nyt Nurmon Jymyä. Jokisena aiemmalla peliurallaan tunnettu entinen maajoukkueen tähtikeskitorjuja voitti Vanajan RC:ssä kolme ja LP Viestissä neljä Suomen mestaruutta.

EM-kisoissa nilkkansa loukannut Emmi Riikilä on vielä hetken sivussa Hämeenlinnan kokoonpanosta. KUVA: Riku Hasari, arkisto

Lentopallokerho operoi ohuella materiaalilla

Jos viime kauden alussa Hämeenlinnan Lentopallokerho näytti keskeneräiseltä, nyt se näyttää siltä vielä enemmän.

Emmi Riikilän loukkaantuminen pitää 18-vuotiaan Netta Hyttisen avauskuusikossa muutaman ensimmäisen kierroksen ajan. Yhteensä terveitä laitapelaajia joukkueeseen on kirjattu kolme ja keskitorjujia kaksi. Lisäloukkaantumisiin ei ole varaa ja vahvistuksia on pakko tulla.

Yksi sellainen on ainakin tulossa. Lentopallokerho on luvannut kertoa avausviikonlopun jälkeen uudesta ulkomaalaiskeskipelaajasta, joka tällä hetkellä pelaa maailmancupia.

– Odotamme vain, että saamme sopimusasiat kuntoon, mutta lokakuussa pitäisi saada hänet tänne. Lisäksi meillä on keskusteluja kahden yleispelaajan kanssa. Tarjontaa meillä kyllä on, koska pääsimme sopimukseen johtavan italialaisen agenttitoimiston (Top Volley) kanssa

– Emmin loukkaantuminen tuotti tietysti vajetta yleispelaajapuolella, ja sovimme, ettei Roosa Heikkiniemi käy nyt syksyllä Helsingistä meillä. Toki Netta Hyttinen saa nyt mahdollisuuden. Laitahyökkääjiä pitää miettiä tarkasti, koska emme halua istuttaa Suomen maajoukkuepelaajia suoraan penkille. Nyt alkukauteen olisi kieltämättä tarvittu.

 

Tällä kaudella rakennetaan myös seuraavaa. Esimerkiksi passari Jenna Ylivainion ja keskipelaaja Laura Laukkasen kehittäminen tulevaisuuden runkopelaajiksi jatkuu. Säästöliekillä Kerho ei kuitenkaan kituuta.

– Urheilullisesti emme säästele. Talous on saatu sille mallille, että pystymme kehittämään ja laajentamaan urheilupuolta. Pelaajabudjetissakin olisi vielä 25 000 euroa tilaa tämän uuden pelaajan jälkeen. Pienempi pelaajamäärä ei johdu meistä, Kalliomäki korostaa.

Valmennuksessa tilanne ei näytä yhtä nurinkuriselta kuin viime kaudella, kun Matteo Pentassuglia ja Sami Stenius luotsasivat kahdestaan Kerhoa Mestarien liigassa kahdeksan hengen valmennustiimejä vastaan. Pentassuglian tavoin nuori ja kunnianhimoinen italialainen Fabio Collina tuo apuja tilastoihin ja nuorten valmentamiseen.

Joukkueen kärki on kunnossa ollessaan liigan eliittiä, eli mitalitakuu on Hämeenlinnassa jälleen voimassa.

Vammalan Lentopallo juhli miesten Suomen cupin voittoa tammikuussa Turussa. KUVA: Samuli Virtanen, arkisto

Suomen cupin arvo uhattuna

Monessa lajissa Suomen cupista on tullut täysi vitsi, ikään kuin sarjakauden alussa tai lomassa pelattava harjoitusturnaus, eikä lentopallo ole tällä hetkellä kaukana tuosta tilanteesta. Miesten cupiin ilmoittautui 12 ja naisten kahdeksan joukkuetta.

Seurajoukkueiden taso- ja varallisuuserot ovat varsin suuret suhteellisen pienessä suomalaisessa lentopallossa, mutta on hätkähdyttävää, että alle puolet mestaruusliigaseuroista lähti mukaan Suomen cupiin.

Miesten Suomen cupissa liigasta ovat mukana vain VaLePa (joka osallistuu myös ykkössarjajoukkueellaan), Hurrikaani-Loimaa, Savo Volley ja nousija Karelian Hurmos. Naisten liigasta cupiin osallistuu puolet eli viisi seuraa.

Kerho-manageri Kalliomäen mukaan tämä on seurausta liigan liittoonsulautumisen jälkeen tehdystä päätöksestä, joka vapautti liigaseurat pakosta osallistua cupiin.

– Suomen cupia ei ole käytännössä koskaan arvostettu lentopallossa. Se on iso kustannus seuroille, jos joutuu reissaamaan ympäri Suomea, ja jotkut seurat näkevät, ettei siitä ole kauden alussa hyötyä. Meillä Matteo on nähnyt sen hyvänä välitavoitteena, Kalliomäki pyörittelee.

– Seuran kannalta se on muuten samantekevää, mutta liittoyhteistyön kannalta on parempi osallistua.

 

Lentopalloliitto on yrittänyt nostaa cupin arvoa järjestämällä hulppeita finaalitapahtumia ja antamalla CEV Cupin suoran edustuspaikan mieluummin cupvoittajalle kuin liigan hopeamitalistille. Tämä vaikuttaa kuitenkin olevan lopulta yhdentekevää, kuten Oriveden Ponnistuksen tapauksessa on nähtävissä.

OrPo järjesti viime talvena jymy-yllätyksen voittamalla naisten Suomen cupin. Se jätti kuitenkin pääasiassa taloudellisista syistä osallistumatta Euroopan kakkoskilpailuun, mutta unohti samalla ilmoittautua myös Suomen cupiin.

– Olemme osallistuneet aina cupiin ja niin oli tarkoitus tehdä nytkin. Kävi vahinko, manageri Jouko Ronkainen myönsi Aamulehdelle.

OrPon vetäytyminen CEV Cupista avasi kesällä Hämeenlinnalle pääsyn kyseiseen kilpailuun. CEV Cup -paikan uusiminen edellyttää Kerholta kolmea voittoa, joista ensimmäinen pitäisi ottaa lokakuun lopussa LP-Vampulan vieraana. HäSa