Kiekko Urheilu

Veteraanipakki sai Kerhossa lisämotivaatiota uralleen – Antti Pennanen puoltaisi 900 ottelun miehelle jatkoa

Arto Laatikainen pelaa 900. Liigan runkosarjaottelunsa torstaina.
Arto Laatikaisen playoff-parran kasvatus on hyvässä vauhdissa jo ennen runkosarjan päätöstä. Kuva: Tommi Uusi-Kilponen
Arto Laatikaisen playoff-parran kasvatus on hyvässä vauhdissa jo ennen runkosarjan päätöstä. Kuva: Tommi Uusi-Kilponen

Kun HPK palaa lähiaikoina pudotuspeleihin, voi yksi pelaaja toimia käytännössä oppaana koko joukkueelle. Puolustaja Arto Laatikaisen edessä siintää playoff-kevät numero 13 jääkiekon SM-liigassa, mutta sitä ennen, sopivasti runkosarjan viimeisellä kierroksella konkari saa pyöreitä lukuja täyteen.

Torstain HPK–Tappara-ottelu on Arto Laatikaisen liigauran 900. runkosarjassa. Kaikkiaan tonni tuli täyteen jo aiemmin talvella, sillä pudotuspelejä Laatikaisen tilillä on 116.

– Hyvään paikkaan tulee, kun vielä ehtii tällä kaudella yhden pelata. Toivottavasti (päävalmentaja Antti Pennanen) laittaa kokoonpanoon, kun olen jo niin lähellä, Laatikainen veistelee.

Kiekko-Espoon kasvatin liigaura alkoi 20 kautta sitten Bluesissa, ja pitkälti Laatikaisen parhaat muistot liittyvät 12 kauteen kotikaupungissa. Debyyttiään syksyllä 1998 hän ei kovin tarkasti muista.

– Olisiko ollut Ilvestä vastaan? Se oli kyllä erikoinen kausi, kun pelasimme Nordiksella (Helsingissä) evakossa. Mestaruudet ovat kruunuja, mutta Bluesin ensimmäinen mitali, hopea 2008, oli hieno tarina. Emme päässeet loppuun asti, mutta kaikki oli pelissä. Pudotimme kuitenkin pikkuveljenä IFK:n ja Jokerit, Laatikainen muistelee.

 

Kun 38-vuotias veteraanipakki liittyi elokuussa Kerhoon Mathias Porselandin sopimuksen purkauduttua, Laatikaisella oli epäilijöitä. Tavallaan niihin kuului myös mies itse, olihan alla kaksi kautta Ilveksessä, joiden aikana vauhtiero Liigan kärkeen alkoi näkyä.

– Olen kyllä kiitollinen, että olen yhä saanut jatkaa jääkiekon parissa. Se oli pienenä poikana unelma. Viime kesänä kävi mielessä, onko minun edes mahdollista pelata Liigaa enää, mutta onneksi ”Pendo” (Pennanen) ja HPK ottivat yhteyttä ja olen osoittanut olevani sen arvoinen, Laatikainen nöyristelee.

– Hienoa, että olen palannut hyvän jääkiekon pariin. Tätä Kerhon lätkää on kiva pelata.

Laatikainen on kuitenkin ollut luotettava lisä HPK:n linjoille niin kaukalossa kuin kopissa. Pakki on pelaamassa lähes samanveroista kautta, kuin Kärpissä kolme vuotta sitten, jolloin alla oli sensaatiomainen kevät playoff-syöttöpörssivoittoineen ja mestaruuksineen.

– Kopissa tapahtuu paljon asioita, joita valmentaja ei huomaa. Esimerkki on siellä tärkeä, Laatikaista vuoden vanhempi päävalmentaja Pennanen huomauttaa.

Kovasta työmoraalistaan tunnettu Laatikainen myöntää, että kyydissä pysyäkseen hän on joutunut lisäämään työmäärää entisestään.

– Onhan tässä pitänyt sopeutua, kun pelinopeus on kasvanut koko ajan. Nyt omille pojillenikin opetetaan nimenomaan luistelua, toisin kuin minulle aikanani. Tunteja on tullut harjoitteluun lisää. Pitää katsoa kokonaiskuvaa, eikä työntekoa voi jättää vain hallille, yksi HPK:n avainpuolustajista selvittää.

– Liikkuvuuteen ja palautumiseen kiinnitän eri tavalla huomiota kuin parikymmpisenä.

 

Tämän kauden päätteeksi Laatikainen on Liigan kaikkien aikojen ottelutilastossa sijalla seitsemän, 42 pelin päässä Marko Tuulolasta. Ehtiikö mies nelinumeroisille myös runkosarjapeleissä? Ehkä. Laatikainen on varma uransa jatkumisesta.

– Aika näyttää, että missä jatkan, mutta sen verran valoisa kausi on takana, että tilanne on aivan erilainen kuin vuosi sitten, Laatikainen pohtii.

Hänellä ei ole sopimusta ensi kaudeksi, mutta ainakin Pennanen pitäisi ”Ladan” tallissaan.

– Onhan jatkosopimuksesta puhuttu, mutta siihen vaikuttaa monta asiaa, kuten pelaajabudjetti. Päätöksiä tehdään myöhemmin, mutta varmasti jokainen Kerhossa puoltaa hänen jatkoaan. Ladassa on paljon samaa kuin Niko Kapasessa pelinäkemyksessään, Pennanen kertoo. HäSa

Päivän lehti

18.1.2020