Urheilu

Viestisuunnistuksen Suomen mestaruudet ratkaistiin maltilla

Helsingin Suunnistajien miehet ja Tampereen Pyrinnön naiset suunnistivat lauantaina SM-viestien kultaiset mitalit Mynämäessä. Viestin himmeämmät mitalit veivät miehissä Ikaalisten Nouseva-Voima ja Tampereen Pyrintö sekä naisissa Pargas IF ja Angelniemen Ankkuri.

Miesten neliosuuksinen viesti oli tiukka alusta loppuun asti. Helsingin Suunnistajien nelikko Arttu Syrjäläinen, Einari Heinaro, Topi Syrjäläinen ja Olli Ojanaho oli alkuosuudet iskuetäisyydellä kärjen takana. Tampereen Pyrintö keikkui kärjessä alkuosuudet, mutta Ojanaho nosti HS:n kärkipaikalle ja toi joukkueen mestaruuteen.

Ojanaho kertoi varautuneensa kisassa loppusuoran taisteluun.

– Juoksin matkalla aika taloudellista vauhtia, ja säästin voimia loppua varten. Pyrin olemaan koko ajan aktiivinen, vaikka tilanteet kärjessä vaihtelivat. Lopussa otin ohjat omiin käsiin, Ojanaho kertasi ankkurien taistoa.

Miesten viestimestaruus oli Helsingin Suunnistajille harvinaista herkkua, sillä edellisestä HS:n voitosta ehti kulua jo 24 vuotta.

– Olimme paperilla yksi parhaista joukkueista, mutta tiesimme, että kaikkien pitää juosta hyvät suoritukset. Ei tämä voitto helpolla tullut, mietti Ojanaho.

Pyrinnön voittoisassa naisjoukkueessa suunnistivat Lotta Karhola, Venla Harju sekä sveitsiläinen Simona Aebersold, joka tuli Suomeen SM-viikonlopuksi. Karhola muisti Venlojen viestin aloituksen hankaluudet, joista oppineena tuli nyt vaihtoon kärkiletkassa.

– Alku oli vieläkin aika kaoottinen, mutta parempi aloitus kuin Venloissa. Maastossa oli peitteistä ja kun ryhmässä mennään kovaa, siellä on paljon muutakin ajateltavaa kuin suunnistaminen. Menin kuitenkin kiirehtimättä ja maltilla, pohti Karhola aloitusosuuden haastetta.

MM-mitalisti Harju hoiti runsaan viiden kilometrin radan mallikkaasti ja toi Pyrinnön kärjessä vaihtoon.

Aebersoldilla oli alussa vaikeuksia, mutta hän malttoi lopulta mielensä ja eteni maastossa omaa tahtiaan kasvattaen eron kahteen ja puoleen minuuttiin hopeajoukkue Pargas IF:iin. Kolminkertainen MM-mitalisti nautti Suomen mestaruudesta.

– Oli todella hienoa voittaa Suomen mestaruus näiden ystävien kanssa, Aebersold iloitsi.

Hauhon Sisu voitti SM-kultaa H60-sarjassa joukkueella Pekka Liukkala, Jukka-Pekka Rantio ja Kari-Veli Niemi. Kaikkien osuuksien pituus oli 3,8 kilometriä ja eroa hopeajoukkueeseen, Rajamäen Rykmenttiin, kertyi liki seitsemän minuuttia.

Hämeenlinnan Suunnistajien D70-joukkue nappasi myös SM-kultaa joukkueella Ritva Kajava, Ulla Ahonen ja Leena Savonen. Hopeaa suunnistanut Rasti 88 jäi lähes viisi minuuttia. Suunnistusliiton lajisääntöjen mukaan SM-viestijoukkueessa voi juosta sarjaa nuorempikin suunnistaja, mutta joukkueen jäsenten yhteisiän minimin on täytyttävä.

HlS:n H50-joukkue Juha Prittinen, Niklas Björkqvist ja Antti Virtanen sijoittui kuudenneksi.

SM-viikonloppu jatkuu sunnuntaina sprinttimatkoilla Forssan keskustan alueella. HäSa

Päivän lehti

18.1.2020