Urheilu

Ville Korhonen pääsi juhlimaan MM-hopeaa – Lupaava purjehtija menestyi 19-vuotiaiden kisoissa

Hattulalaiselle 29er-luokan mitali yhdessä Edvard Bremerin kanssa.
Ville Korhonen palasi hopeamitalistina Puolan MM-kisoista. Kuva: Esko Tuovinen
Ville Korhonen palasi hopeamitalistina Puolan MM-kisoista. Kuva: Esko Tuovinen

Hattulalainen Ville Korhonen ja helsinkiläinen Edvard Bremer ylsivät hopealle Puolan Gdyniassa perjantaina päättyneissä purjehduksen 29er-luokan alle 19-vuotiaiden MM-kisoissa. Suomalaisparin saavuttama hopea oli Suomen kautta aikojen yhdestoista mitali alle 19-vuotiaiden eri luokkien yhteisissä World Sailingin Youth Worlds -kilpailussa.

Korhonen, 18, ja Bremer, 17, purjehtivat seitsemänneksi kisojen viimeisessä lähdössä. Kaksikon taktiikkana oli pitää lopulta MM-pronssia saavuttaneiden Australian Archie Cropleyn ja Max Paulin vene takanaan ja se onnistui. Maailmanmestareiksi purjehtivat norjalaiset Mathias Berthet ja Alexander Franks-Benty.

MM-kisojen poikien 29er-luokassa oli mukana 28 venettä yhtä monesta maasta. Kisoissa purjehdittiin 13 lähtöä.

Korhonen oli tyytyväinen veneensä menoon kisan jännittävissä loppuratkaisuissa.

– Lopetimme kisan todella vahvasti nousten viimeisessä lähdössä viidenneltä sijalta toiseksi, Korhonen kertasi kisan ratkaisua.

Suomalaiset onnistuivat taktiikassaan nappiin. Tiistain välinerikon jälkeen mitali oli vielä kaukana. Vaihtelevissa oloissa käyty kovatasoinen regatta oli muutenkin suomalaisille haastava.

– Tiistain lähdön jouduimme keskeyttämään trapetsin pudottua alas. Onneksi kisoissa sai tulla yksi nollapäiväkin ja pystyimme jatkamaan mitalin tavoittelua. Onnistuimme pitämään hyvän tsempin yllä, ja varsinkin kevyessä tuulessa vauhtimme nosti meitä kohti kärkeä, Korhonen muisteli.

Korhosen ja Bremerin luotsaama 29er-luokan vene yksirunkoinen skiff-jolla, joka on käytännössä olympialuokka 49erin pienempi, yksitrapetsinen versio. 29er ei siis ole olympialuokka, vaan nuoria purjehduksen formula ykkösiksikin kutsuttuun 49eriin valmistava venetyyppi.

Korhonen on venekunnan kippari, eli hän ohjaa venettä, käsittelee keulapurjetta ja jalustaa isonpurjeen. Gasti seisoo trapetsilla jollan reunalla, tasapainottaa venettä ja käyttää genaakkeria (iso puomiton purje veneen keulassa).

Korhonen oli kolmatta kertaa mukana 19-vuotiaiden MM-kisoissa. Vuoden 2017 kisoissa hän ylsi viidenneksi.

– Siinä kisassa purjehdin vielä Robin Bernerin kanssa. Edvardin kanssa olemme vetäneet viime syksystä saakka ja ennättäneet kilpailla jo kuusi kertaa. Yhteistyö on sujunut koko kauden hyvin. Onnistuimme hyvin jo juhannuksena purjehditussa Saksan Eurocupin kisassa, jossa ylsimme toiseksi, Korhonen kertoi.

Puolan MM-kisoissa oli mukana eri luokissa kahdeksan nuorta suomalaispurjehtijaa. Suomen joukkueenjohtaja Vili Kaijansinkko odotteli useampaakin mitalia, mutta vielä tällä kertaa muut juniorit eivät yltäneet kärkitaisteluihin.

– Vielä ei ollut muiden aika loistaa, mutta on selvää, että tulemme kuulemaan tämän joukkueen urheilijoista vielä. On ollut nautinto seurata tiimin matkaa. Iso kiitos myös upealle taustatiimillemme, Kaijansinkko sanoi Suomen Purjehduksen ja Veneilyn nettisivuilla.

Suomen purjehdusväki juhlii viikonvaihteessa toistakin MM-mitalia. Oskari Muhonen sai kaulaansa uransa toisen alle 23-vuotiaiden maailmanmestaruutensa Finnjollissa.

Muhonen varmisti mestaruutensa Italian Anziossa jo ennen kilpailun päätöspäivää (lauantaita).

–  Tuloksellisesti tämä päivä ei ollut hyvä, mutta kärkiryhmässä muillakin oli haasteita. Huomenna on vielä yksi lähtö, ja aion viimeistellä kisan vähän paremmalla tuloksella, Muhonen sanoi tiedotteessa.

Muhosen kisaviikon huonoin tulos oli perjantaina purjehdittu 11:s sija, joka jäi pois tuloksista. HäSa

Päivän lehti

20.1.2020