Urheilu

Ville Lastikka jälleen MM-finaalissa – salibandykulta Suomen joukkueen sormenpäiden ulottuvilla

Steelers-hyökkääjä iski huipputehot 2+1, kun Suomi hyydytti välierässä isäntämaa Tšekin. Suomi kohtaa finaalissa Ruotsin.
Joonas Pylsy ja Peter Kotilainen tuulettavat Suomen maalia.

Steelers Hämeenlinnan Ville Lastikka pääsee sunnuntaina salibandyn MM-finaalitunnelmaan Prahassa.

Hallitseva maailmanmestari Suomi kukisti vahvan esityksen myötä lauantai-illan välierässä lähes 13 000 katsojan edessä isäntämaa Tšekin maalein 7–2 (1–0, 2–0, 4–2).

– Hyvä ja kohtalaisen tasapainoinen esitys meiltä. Hallittiin suurimmaksi osaksi peliä hyvin pallolla ja tehtiin tarvittavat maalit toisen erän lopussa ja kolmannessa erässä, tehot 2+1 kirjannut Lastikka summasi.

 

Steelers-hyökkääjä oli mukana myös vuoden 2015 alle 19-vuotiaiden nuorten MM-kullan voittaneessa joukkueessa ja on ainoa tuosta ryhmästä, joka on noussut miesten MM-miehistöön.

Kolme vuotta takaperin Lastikka voitti nuorten MM-turnauksen pistepörssin ja kuluneella kaudella tehohyökkääjä on kotimaan salibandyliigassa maalipörssin neljäntenä ja pistepörssin kahdeksantena.

Kova tahti on jatkunut myös ensimmäisessä miesten MM-turnauksessa. Alkulohkossa Lastikka oli Suomen tehokkain pelaaja (3+3) ja välieräpelissä 22-vuotias nuorukainen yltyi jälleen pistetehtailuun.

Suomen valmennusjohto oli edelleen muokannut ketjuja kuten koko turnauksen ajan. Ainoastaan ykkösketjuna pelannut Classic-viisikko jatkoi ennallaan.

Lastikka pelasi kolmosketjussa, jossa Joonas Pylsy oli siirretty keskushyökkääjäksi ja toiseen laitaan tuli Peter Kotilainen sekä ketjun taakse puolustajat Mikko Leikkanen ja Juha Kivilehto.

Uusittu ketju nousi Suomen tehoviisikoksi ja kaikki pääsivät tehopisteille. Lastikan tavoin Pylsy iski tehopisteet 2+1.

Ajassa 11.16 syntyi avausmaali, kun Lastikka antoi upean syötön takatolpalle ja Pylsy laukoi maalin.

– Eka kymppi oltiin vähemmän pallolla, mutta erän loppua kohti saatiin paremmin pallokontrollia ja avausmaali on hieno homma, Lastikka tuuletteli.

 

Toisessa erässä, joka oli Suomelta kokonaisuudessaan todella vahvaa pelaamista, kolmosketju jatkoi maalikarkeloita ja vei Suomen jo kolmen maalin johtoon.

Ensin Lastikka voitti kaksinkamppailun ja Pylsyn kautta pallo ajautui Leikkaselle, joka ampui keskeltä pallon yläkulmaan.

Hetkeä myöhemmin Pylsy nousi vahvasti ja kun tilaa löytyi, hän pyssytti komealla vedolla toisensa maalinsa. Syöttöpisteen sai Kivilehto.

– Hyvinhän ketjumme peli sujui. Pystyttiin luomaan paljon maalipaikkoja eikä omaan päähän hirveästi vastaavia tullut. Hieno tunnelma oli hallissa ja kivaa oli pelata, Lastikka iloitsi.

Suomen hallitessa palloa Tšekki ei saanut juuri paikkoja ja Suomen maalissa Eero Kososelle kertyi kaikkineen vain 14 torjuntaa, joista puolet päätöserässä.

 

Päätöserään Tšekin päävalmentaja Petri Kettunen, joka kaksi vuotta sitten johdatti Suomen MM-kultaan, teki muutoksia peluutukseen ja kotijoukkue nosti karvaustaan.

Kavennus tuli erikoistilanteesta tasavajaalla, kun maalinedusvaparista Matej Jendrisak löysi Suomen muurista aukon.

Suomi kuitenkin kuittasi, kun ensin Miko Kailiala laukoi 4–1 ja vain 15 sekuntia siitä Ville Lastikka niittasi Peter Kotilaisen passista pallon maaliin.

Kavennettuaan ylivoimalla Tšekki haki lisämaaleja ilman maalivahtia, mutta Lastikka ja Sami Johansson varmistivat osumillaan tyhjään maaliin Suomen voiton.

– Tässä pelissä oli jo paljon hyvää, mutta on siellä pieniä juttuja parannettavaa, muun muassa viisikkojen tasapaino ja pallo pitää saada liikkeelle vielä paremmin, Suomen päävalmentaja Petteri Nykky korosti.

Suomen sunnuntain finaalivastustaja ratkottiin lauantain myöhäisillan toisessa välieräparissa Ruotsi–Sveitsi. Ruotsi voitti rangaistuslaukauksilla ja eteni finaaliin. HäSa