Urheilu

Virolle historiallinen lentisvoitto Suomen kustannuksella Hämeenlinnassa

Viron naiset veivät EM-paikan ja lohkovoiton Hämeenlinnasta.
Suvi Kokkosella oli vaikea Viro-ottelu muun muassa yleispelaaja Kristiine Miileniä ja keskitorjujana pelannutta hakkuri Kristel Mooria vastaan. 18-vuotias sai kuitenkin 13 pistettä. Kuva: Tomi Vesaharju

Elenia-areenassa ei jäänyt keskiviikkona epäselväksi, minkä maan lentopallonaiset pelasivat isommista asioista. Viron maajoukkue nautti muutaman kymmenen lahden takaa saapuneen faninsa äänekkäästä kannustuksesta ja haki Hämeenlinnasta lipun elo–syyskuun euroopanmestaruusturnaukseen.

EM-lopputurnaus on Viron naisille ensimmäinen ikinä, joten riemu oli korkealla Suomen kaaduttua 3–1 (25-20, 15–25, 25–14, 25–17).

Viron kapteeni, passari Julija Mõnnakmäe oli tapahtuneeseen nähden yllättävän rauhallinen

– En oikeastaan tiedä, miltä tuntuu, kun en vielä ymmärrä, mitä olemme tehneet. Ehkä sitä kannattaa kysyä huomenna. Onhan tämä tosi iso asia Viron naisten lentopallolle, Mõnnakmäe sanoi.

– Olimme vähän hermostuneita kuin edellisessä pelissämme Virossa (3–1-voitto Ruotsista), vaikka tiesimme, että meidän pitää voittaa molemmat. Nautimme pelistä ja syötimme paremmin, jolloin Suomi ei saanut passattua parhaalla mahdollisella tavalla. Torjuntamme toimi myös.

Suomi on ollut tärkeä maa virolaispelaajille muutenkin, sillä moni heistä on rakentanut uraansa juuri Mestaruusliigan kautta. Ratkaisupelaajiksi nousivat Suomessa hakkureina pelanneet Kristiine Miilen (ex-WoVo) ja Kertu Laak (LP Viesti) 21 ja 19 pisteellään. Neljä ässää syöttänyt LP Kangasalan Nette Peit (13 pistettä) oli myös isossa osassa.

– Suomalaiset tietävät varmasti kaikki pelaajamme. He tiesivät, että Peit on isoin syöttöuhkamme, joten meidän piti vähän muuttaa syöttö-vastaanottopeliämme, Viron päävalmentaja Andrei Ojamets naurahti.

– Tartossa olimme hermostuneita, koska emme olleet pelanneet harjoitusotteluita emmekä 2 500 katsojan edessä. Se voitto varmasti lievitti paineita, ja pelaajia oli helppo motivoida.

Jo elokuussa EM-kisapaikkansa varmistanut Suomi pelasi Hämeenlinnassa vielä lohkovoitosta, joka olisi irronnut kahdella erävoitolla. Joukkueen pelivalmius oli kuitenkin heikko. Suomi ylsi tasolleen vain yhdessä erässä ja pistelukemat olivat yllättävän selviä.

Suomen hyökkääjät jäivät 34 prosentin tehoihin ja pahasti alakynteen Viron torjuntaa vastaan. Vieraat torjuivat 12 kertaa, näistä seitsemän päätöserässä.

– Hävisimme siihen, että teimme meille epätyypillisiä asioita. Kadotimme keskittymisen niihin asioihin, joilla olemme peleissä pärjänneet. Löimme esimerkiksi alas torjuntaan. Se näkyi nopeasti tulostaululla, mikä on hyvä, koska urheilu on raakaa ja rehellistä, Suomen päävalmentaja Tapio Kangasniemi kertasi.

Suomen parhaaksi pistenaiseksi ylsi ottelun järjestäjäseura Hämeenlinnan Lentopallokerhon Suvi Kokkonen tehoin 13/–2.

Jos Suomen laitapelaajatilanne ei ollut optimaalinen Tshekissä pelatussa vierasottelussa lauantaina, se oli keskiviikkona vielä kauempana siitä. Vastaanottopelin kulmakivi, Tshekkiä vastaan 23 pistettä tehnyt Salla Karhu ei ollut pelikuntoinen vatsataudin takia ja vaihtoehtoihin lukeutunut Ronja Heikkiniemi loukkaantui harjoituksissa.

– Paljon on tapahtunut viime viikonkin aikana, joten olemme joutuneet tekemään isoja muutoksia, mutta eivät nekään oikeastaan ratkaisseet. Vaikea sanoa, oliko Karhun puuttuminen kahden, kolmen vai neljän pisteen arvoinen, Kangasniemi sanoi.

Leveä ja tasokas keskitorjujakaartikaan ei tuonut Suomelle kompensaatiota. Kaikki neljä sentteriä pääsivät pelaamaan sinänsä tehokkaasti, mutta hyökkäys oli lähes kokonaan laitapelaajien vastuulla.

– Helpot pallot eivät nousseet, emmekä päässeet käyttämään keskipelaajiamme. He tappavat meillä 70 prosentin tehoilla, jos pääsevät hyökkäämään. Siinä peli muuttui liian helpoksi Virolle, Kangasniemi totesi.

Kolmannessa erässä peliin hypänneen kapteeni Laura Pihlajamäen mukaan Suomi halusi voittaa, muttei saanut irti parastaan. Keskitorjuja teki pisteet 5/+5.

– Peli oli ailahteleva eikä kumpikaan esittänyt varmaan parastaan, mutta toisella puolella oli kovempi tahto voittaa, mikä näkyi tässä ottelussa, Saksan Wiesbadeniin marraskuussa asettunut Pihlajamäki arveli.

Turkissa, Unkarissa, Puolassa ja Slovakiassa pelattavien EM-kisojen kuuden joukkueen lohkot arvotaan Istanbulissa 23. tammikuuta. Näillä näkymin Suomi lähtee arvontaan viitoskorista ja Viro alimmasta kuutoskorista.

Maajoukkueella on seuraavaksi edessään Kultainen Euroopan liiga toukokuussa.

– Katse on nyt eteenpäin ja alamme keittelemään uusia käärmekeittoja kesää kohti. Mutta seuraavaksi naiset lähtevät töihin seuroihinsa ja minäkin junioripuolelle, Kangasniemi ennakoi. HäSa

Päivän lehti

23.1.2020