Urheilu

Wikström pääsi juhlimaan ponien kenttäkultaa

Hedwig Wikström otti ratsunsa Snow Princessin kanssa ponien kenttäratsastuksen SM-kultaa Hattulassa Suontaan kartanon mailla viikonloppuna käydyissä mestaruuskilpailuissa. 15-vuotias ratsastaja johti kilpailua jo lauantain koulu- ja rataesteratsastuksen jälkeen ja piti ykköstilansa myös tyylipuhtaan maastoratsastuskokeen jälkeen.

– Olemme tämän ponin kanssa kolmatta vuotta suomenmestaruuskisoissa ja nyt tällä kertaa onnistuimme. Olen todella iloinen, Wikström hymyili.

Helsinkiläisen mukaan menestyksen taustalla on pitkäjänteinen ja laadukas harjoittelu.

– Olemme harjoitelleet tätä varten paljon. Poni on ollut hyvässä kunnossa, hän kiitteli ratsuaan.

Kenttäratsastus on kolmen osan kilpailu, jossa kouluratsastuskokeella on iso merkitys.

– Jos ei saa hyviä koulupisteitä, ei oikein ole mahdollista menestyä. Jos se menee hyvin, ei rataesteillä esimerkiksi yhdellä pudotuksella ole niin isoa merkitystä. Maastossa voi puolestaan saada helposti paljon virhepisteitä. Jokaisessa osassa pitää kyllä saada aikaiseksi hyvä suoritus, mutta vähiten merkitsee estekoe, suomenmestari vertasi.

Maastoratsastusta Wikström ei pääse kovin usein harjoittelemaan.

– Harjoittelemme kerran kahdessa viikossa tai vähintään kerran kuukaudessa. Aina ei tietenkään pääse harjoittelemaan koko rataa, vaan yksittäisiä esteitä.

WIkströmin lempiosat kenttäratsastuksessa ovat koulu- ja maastoratsastus.

– Esteillä en ole vielä itse niin taitava, hän arvioi.

Ratsulta kenttäratsastus vaatii monipuolisia ominaisuuksia, kun miettii kuinka erilaisia osia esimerkiksi tarkka ja eleetön kouluratsastus ja vauhdikas vesiesteenkin läpi etenevä maastoratsastus ovat.

– Hevosen pitää olla aika rauhallinen ja tasainen, että se pystyy menemään kouluosuuden hyvin, mutta toisaalta maastossa pitää olla rohkea. Sellainen vahva poni, Wikström sanoo.

Snow Princessiä voi pitää mainiona ponina juuri kenttäratsastukseen.

– Hän on todella hieno poni, rohkea, kiltti ja kaikkea muuta.

Suomenmestarikaksikon yhteinen ura päättyy tähän kauteen, sillä Wikström kilpailee ensi kaudella junioreissa hevosilla.

– Tämän ponin kanssa ei ole enää jäljellä kuin Pohjoismaiden mestaruuskilpailut tällä kaudella. Ensi vuonna junioreissa tavoitteena ovat SM-kilpailut. Katsotaan sitten, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, neljä vuotta kenttäratsastusta harrastanut Wikström kertoi.

Ponien SM-mitaleille ylsi myös kantahämäläisväriä, kun tammelalainen Elmo Laiho otti ratsullaan Ewan Stone SM-hopeaa ennen pronssille kilpailleita Sofia Koivuniemeä ja Hoppenhof’s Luukia.

– Kilpailu oli minulta parhaimpia koskaan. Koulu sujui hyvin. Tulin juuri Saksasta, missä sain hyvää harjoittelua alle. Rataesteissä esteet olivat vähän pienemmät kuin mitä olen aiemmin hypännyt. Poni hyppäsi ne kuitenkin rauhallisesti ja mukavasti, Laiho kiitteli.

Myös Laiho on ratsastanut hopeaponillaan kolme vuotta.

– Hän on erittäin rehellinen ja mukava ratsastaa, jonka kanssa on mukava tehdä töitä. Se antaa aina kaikkensa, hopeamitalisti kehui.

Laiho myönsi, että hopea oli iso asia.

– Tämä on kuitenkin viimeinen ponivuoteni. Oli hienoa saada poniajalta jotain, hän muistutti. HäSa