fbpx
Urheilu

Yhdistetyn tähdellä takana vaikea harjoituskausi – "Tässä on isoja kysymysmerkkejä"

Yhdistetyn tähdellä Eero Hirvosella on takana vaikea harjoituskausi.
Eero Hirvonen näytti lentämisen mallia mäkihypyn ja yhdistetyn mediapäivässä.

Ensilumien lähestyessä talvilajin urheilija on yleensä optimistinen omasta suoritustasostaan.

Eero Hirvosella on nyt kuitenkin enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Ongelmat alkoivat jo viime vuoden joulukuussa.

Silloin oikean jalan polvi antoi ensioireensa pienistä kiputiloista. Miehen perustaso riitti kuitenkin jokaisessa kilpailussa kymmenen parhaan joukkoon maailmancupissa ja parhaimpina päivinä palkintopallille.

Harjoittelua piti hieman säätää, mutta kisaamaan hän pystyi. Olympiatalvena leikkiä ei muutenkaan ihan helposti kesken jätettäisi.

– Jonkun verran jouduimme säätämään nopeus- ja nopeusvoimaharjoittelua kevyemmäksi kilpailukauden aikana, mutta yllättävänkin pienillä muutoksilla talvikausi pystyttiin vetämään täyspainoisesti, päävalmentaja Petter Kukkonen sanoo.

– Muutimme harjoitusalustoja pehmeämmiksi, vältimme iskutusharjoittelua ja fysioterapeutti Jari Hiekkavirta oli koko ajan mukana kuntouttavassa harjoittelussa.

 

Maailmancup-kauden päättyminen piti tietää jo parempaa. Hirvosella oli aikaa kuntouttaa polvea, kun mäkipuolen harjoittelua ei tulisi ollenkaan. Alkuun kaikki näyttikin paremmalta.

– Kun kesäkuun alussa aloimme hyppäämään ja mukaan tuli myös enemmän mäkipuolen oheisharjoittelua, polven tilanne paheni uudestaan. Eero ehti hypätä 65 kesähyppyä, kunnes kesäkuun lopussa piti laittaa peli poikki ja miettiä taas kuntoutusta, Kukkonen kertoo.

Hirvonen itse kertoo, että heinäkuussa mielikin oli vähän maassa.

– Totta kai, kun taas edessä oli taukoa normaalista harjoittelusta ja edessä kuntoutusta. Kesäkuun lopussa kipu alkoi tuntua jo vauhtimäen laskuasennossa, eikä hyppäämisestä silloin tule mitään, kun joutuu koko ajan miettimään toissijaisia asioita.

 

Hirvosen jalka kuvattiin magneetissa ja hän sai siitä ortopedin lausunnon. Mukana kuntoutusta suunnittelemassa oli useita fysioterapeutteja.

Nyt marraskuun lähestyessä tilanne on se, että hän on pystynyt tekemään melko monipuolista harjoittelua. Nyt on ollut aikaa parantaa liikkuvuutta, lihashallintaa, taitoa ja lisäksi on tehty paljon mielikuvaharjoittelua.

– Menen marraskuun alussa kontrollikäynnille magneettikuviin ja katsomme sitten mikä on tilanne. Polvi on periaatteessa nyt kivuton, mutta toisaalta, en ole tehnyt käytännössä ollenkaan sellaisia harjoitteita, jossa se voisi kipeytyäkään, Hirvonen lataa.

Hirvonen on tehnyt kuntouttavia eksentrisiä jalkaliikkeitä, kuten kyykkyjä.

– Eero on pystynyt tekemään 80-90 kilolla hitaita jalkakyykkyjä. Niissä on menty kahdeksassa sekunnissa alas ja samassa ajassa ylös. Kuntosalilla on vietetty aikaa, Kukkonen kertoo.

 

Jos mäkipuolen harjoittelussa onkin ollut ongelmia, niin hiihtopuolen harjoittelu on onnistunut kohtalaisen hyvin. Hirvonen ei toki ole tehnyt juoksuharjoittelua, mutta niitä on korvattu rullahiihtolenkeillä, pyörällä ja myös uimahallissa, koska vedessä polveen ei kohdistu paineen tuntua.

– On myös tehty ylävartalon räjähtävää voimaa ja kestovoimaa. Peruskunto hänellä on oikein hyvä ja peruskuntoharjoittelua ei ole jouduttu säätämään. Haasteeksi tulee varmasti kilpailukauden alussa nopeuspuoli, Kukkonen sanoo.

Joka tapauksessa Hirvonen on nousujohteisella urallaan ensimmäistä kertaa isojen haasteiden parissa. Kilpailuihin kiirehtimisellä on riskinsä, sillä se voisi johtaa vielä pidempään kuntoutusprosessiin. Mäkeen olisi palattava vasta sitten, kun Hirvonen varmasti pystyy tekemään kivutta telemark-alastulonkin pitkään hyppyyn, sillä hän tekee sen juurikin kipeä jalka edellä.

Nyt jos koskaan urheilijan ja valmennuksen pitää olla viisaita.

– Vaillinnainen nopeusharjoittelu vaikuttaa esimerkiksi ladulla irtiottokykyyn ja vajaa maksimivoimaharjoittelu taas mäessä ponnistusvoimaan. Kyllä tässä on isoja kysymysmerkkejä, mutta toisaalta urheilija on nuori, eikä tässä ole mihinkään kiire. HäSa

Menot