fbpx
Kiekko Urheilu

Yhdysvallat sai naisleijonat nurin voittolaukauksilla – Suomelta hylättiin osuma jatkoerässä

Noora Räty pelasi huippuottelun Suomen maalissa. Kuva: KIMMO BRANDT
Noora Räty pelasi huippuottelun Suomen maalissa. Kuva: KIMMO BRANDT

Yhdysvallat voitti Espoossa pelatussa jääkiekon naisten MM-loppuottelussa Suomen 2–1. Yhdysvallat ratkaisi mestaruuden voittolaukauskilpailussa.

Sitä edeltäneen jatkoerän puolimaissa Suomen Petra Nieminen laukoi kiekon maaliin, mutta osuma hylättiin pitkän videotarkastuksen jälkeen.

Maailmanmestaruus on Yhdysvalloille viides peräkkäinen ja kaikkiaan yhdeksäs. Suomelle hopea on ensimmäinen ja paras saavutus naisten MM- ja olympiajääkiekossa.

Päävalmentaja Pasi Mustosen aikakaudella mitali oli neljäs viidensissä arvokilpailuissa. Mustonen on luotsannut Naisleijonat kaksi kertaa MM-pronssille ja kerran olympiapronssille ennen sunnuntain hopeamitaleja.

Ennen Espoossa pelattuja kotikisoja Suomi pelasi 18 kertaa peräkkäin MM-kilpailuissa, mutta ei kertaakaan päässyt loppuotteluun. Välierien suurvoitto pohjoisamerikkalaisista odotti tämän kevään MM-kotikisoihin saakka. Lauantaina Naisleijonat kaatoi vihdoin välierässä Kanadan 4–2 ja sysäsi Kanadan tylysti pronssiotteluun, joka oli nikkareille uusi kokemus.

Sunnuntaina Suomen 12 MM-pronssin ja kolmen olympiapronssin kokoelma sai kirkastetta MM-hopealla, kun Suomen taistelu ei riittänyt viikonlopun toiseen jättiyllätykseen.

Yhdysvalloille loppuottelupaikat ovat olleet vakio vuoden 2006 olympialaisten kömmähdystä lukuun ottamatta. Tuolloin jenkit taipuivat välierässä Ruotsille, mutta MM-kilpailuissa Yhdysvallat on aina edennyt loppuotteluun. Yhdysvallat saapui Suomeen kahdeksankertaisena maailmanmestarina, joka oli kahminut neljä mestaruutta peräkkäin vuodesta 2013 alkaen.

Viime vuonna jenkit voittivat olympiakultaa.

Räty piti unelman elossa

Yhdysvallat hallitsi loppuottelua Suomea vastaan, mutta Suomen maalivahti Noora Räty ja tiivis puolustus pitivät Naisleijonat mukana pelissä.

Toisen erän alkupuolella Suomi pääsi pelaamaan kaksi kahden minuutin ylivoimaa, mutta Yhdysvallat rikkoi hyvin Suomen ylivoimaviisikon kuviot. Erän lopulla Annie Pankowski yllätti napakalla laukauksella Rädyn.

Suomi ei hätääntynyt takaiskusta vaan puolitoista minuuttia ennen taukoa Susanna Tapani kiskaisi kiekon Yhdysvaltojen maalivahti Alex Rigsbyn selän taakse. Mainion poikittaissyötön tarjosi Petra Nieminen.

Kolmannessa erässä Suomen energia kului puolustustaisteluun, ja hyökkäykset jäivät yksittäisiksi Yhdysvaltojen pitkien painostusjaksojen jälkeen. Jatkoerässä Suomi kesti alivoiman, mutta ei käyttänyt omiakaan ylivoimiaan.

Tuomaristo piti joukkueita ja Espoon areenan 6 053 katsojaa jännityksessä vielä videotarkastuksen ajan, kun Niemisen maalia tarkastettiin.

Menot