Urheilu

Yksi korisliigapelaaja käännytetty lentokentällä Pohjois-Amerikassa – "Tilanne on ollut kaikkiaan sekava"

Moni koripallon pääsarjaseura on saanut jo amerikkalaispelaajiaan Eurooppaan, mutta kaikki eivät ole vielä edes aloittaneet matkaa.
Tampereelle muuttanut David Gonzalvez edusti viime kaudella Kouvolan Kouvoja. Vastassa edelliskauden finaaliuusinnassa oli Skylar Spencerin Karhu Basket. Kuva: Marko Tuominiemi
Tampereelle muuttanut David Gonzalvez edusti viime kaudella Kouvolan Kouvoja. Vastassa edelliskauden finaaliuusinnassa oli Skylar Spencerin Karhu Basket. Kuva: Marko Tuominiemi

Rajaviranomaisten vaihtelevat käytännöt kävivät kivuliaiksi korisliigaseura Lahti Basketballille. Yksi päijäthämäläisseuran neljästä pohjoisamerikkalaisvahvistuksesta, kanadalaistakamies Alex Campbell käännytettiin lentokentällä kotimaassaan matkalla Suomeen.

Rajavirkailijat vaativat Campbelliltä lisäselvitystä työperäisestä maahansaapumisesta. Lahti luuli toimittaneensa vaaditut dokumentit Kanadaan.

– Kanada on tarkka matkustusehdoista. Teimme saman selvityksen kuin yhdysvaltalaisten kanssa, mutta se ei jostain syystä riittänyt. Keskustelimme usean ihmisen kanssa, mutta rajavartijan päätöstä vastaan on turha taistella. Yritämme nyt uudestaan, Lahti Basketballin toiminnanjohtaja Roope Suonio kertoo.

Korisliigan toinen kanadalaispelaaja on Helsinki Seagullsin Mambi Diawara, jolla on myös Malin kansalaisuus. Seagullsin toimitusjohtaja Aku Perho kertoo, ettei seura ole vielä alkanut järjestää kolmea ulkomaalaistaan Suomeen.

Yhdysvaltalaisten kanssa ei ongelmia

Kanada on matkustamisen suhteen suljetumpi kuin etelänaapurinsa. Myös Salon Vilppaan toiminnanjohtaja Marko Vihiniemi tietää tämän esimerkiksi samassa hallissa pelaavan LP Viestin kanssa käytyjen keskustelujen kautta.

Lentopallon hallitsevan naisten Suomen mestarin riveihin pitäisi olla tulossa kaksi kanadalaista, kun venynyt työlupaprosessi pääsee maaliin. Kanada vaatii työluvan tai -viisumin jo lähtiessä, eikä pelkkää työsopimusta ja lupausta käsittelystä kohdemaassa.

Yhdysvaltalaisten kanssa Korisliigassa ei ole ilmennyt vastaavia ongelmia kuin esimerkiksi Hämeenlinnan Lentopallokerholla. Vilpas odotti tiistaina kahta amerikkalaista saapuvan iltalennolla.

– Kaikki on mennyt jouhevasti, kun vaadittu pohjatyö on tehty. Meillä ei ole ollut ongelmia, mutta olen kuullut, että joillakin on. En ole varma Kanadan ja Yhdysvaltojen dokumenttivaatimusten eroista, mutta ilmeisesti Kanadassa on ollut haasteita, Vihiniemi pohtii.

Yli joka neljäs pelaaja Amerikasta

Korisliigalle pohjoisamerikkalaisten pelaajien saanti maahan on lähes elintärkeää. Seurapomojen mukaan kausi pelataan suunnitellusti, oli jenkkejä tai ei, mutta seurat ovat palkanneet yhteensä 37 pohjoisamerikkalaista peluria.

Tämä on reilu neljännes koko sarjan pelaajistosta. Pohjoisamerikkalaisista 35 on yhdysvaltalaisia ja suurimmalle osalle heistä on pedattu paikka aloituskentälliseen.

Viime kaudella peräti kuusi amerikkalaisvahvistusta haalinut Kauhajoen Karhu lähtee kauteen tämän hetken valossa neljällä. Heistä kolme on jo maassa ja yhden, Brandon Spearmanin, on määrä tulla suoraan Egyptistä sikäläisten pudotuspelien päätyttyä syyskuun puolella.

Vastaavan päätoimittajan nimikkeellä toimiva seuran tiedotuspäällikkö ja hallituksen jäsen Mikko Katajisto kertoo, että pohjalaiset ovat saaneet yhdysvaltalaisensa varsin tavallisin keinoin.

– Otimme amerikkalaiset meille poikkeuksellisen aikaisin. Viimeiset karanteenit loppuvat perjantaina. Onhan Amerikasta tänne tuleminen vaikeutunut kesän mittaan, mutta viimeksi tänään soitin rajaviranomaisille. Työsopimuksella ja muutamalla lisädokumentilla pääsee liikkumaan ihan hyvin, jos käyttää eurooppalaista lentoyhtiötä, Katajisto avaa.

– Amerikkalaisilla lentoyhtiöillä on isommat paineet olla ottamatta matkustajia, niin jos samoilla dokumenteilla ostaa nyt lipun American Airlinesille, niin veikkaan, että Amerikkaan jää.

Ei yhteisiä nimittäjiä

Seurojen edustajien mielestä tiedotus matkustuslupa-asioista pitäisi olla selvempää. Yhteinen huoli on, että tavallista runsaammasta asiakirjojen käytöstä huolimatta rajakäytännöt vaihtelevat Amerikassa paljon.

– Pelaajien saaminen Suomeen on selvästi normaalia vaikeampaa. Olemme yrittäneet valmistaa pelaajia siihen ylimääräisin dokumentein, mutta liikkuvia osia on monia. Ärsyttävin asia, että tällaisissa tapauksissa, millä joku pääsee matkustamaan ja joku ei, ei ole yhteistä nimittäjää, Lahden Suonio sanoo.

– Tilanne on ollut kaikkiaan sekava. Seurat ovat joutuneet selvittämään paljon itse, mitä pitää huomioida. Näitä tietoja onkin jaettu liigan sisällä, täydentää Vilppaan Vihiniemi.

Vihiniemellä on käsitys ongelmakohdasta.

– Työlupa-asia on haastava, sillä se vaatii tunnistautumisen määrätyssä paikassa, kuten konsulaatissa. Joillekin pelaajille se voi olla vaikea saavuttaa. Olemme sitten katsoneet pelaajille maahanmuuttovirastosta käsittelyajat Suomeen saapumisen jälkeen. Siellä on toki pitkät jonot. Meillä tämä on riittänyt, mutta Kanadan ja USA:n välillä voi olla tulkintaeroja.

”Kyllä jenkit maahan saadaan”

Tampereen Pyrintö ja KTP-Basket ottavat yhdysvaltalaisten maahantuonnissa rauhallisemmin ja odottavat päätöksiä kauden alkamisajankohdasta.

Pyrintö vahvisti joukkuettaan tiistaina neljännellä yhdysvaltalaisella, kun sentteri Marlon Johnson teki pelaajasopimuksen. Suomessa Pyrinnöllä on kuitenkin vasta maassa naimisiin vastikään mennyt David Gonzalvez.

Toiminnanjohtaja Jarmo Hakanen luottaa seuran saavan Johnsonin, Marcus Lewisin ja Brady Skeensin maahan ajallaan.

– Seuraamme tilannetta. Kyllä jenkit maahan saadaan. Onneksi opetus- ja kulttuuriministeriö on ottanut asian (urheilijoiden maahantulo) käsittelyyn. Eri asia on, että aloitammeko kauden 14. lokakuuta vai myöhemmin. Se riippuu näistä kokoontumis- ja muista koronarajoituksista, Hakanen totesi.

– Me pelaamme sitten niillä pelaajilla, millä pelaamme. On myös turha ottaa pelaajia ylimääräiseksi kuukausiksi, jos joudumme vaihtamaan pelaajia.

Tyhjiä arpoja ei haluta

Neljää yhdysvaltalaista viime sesongilla peluuttanut KTP-Basket on puolestaan ottanut siirtomarkkinoilla rennommin. Kotkalaiset julkistivat viikko sitten Joe Burtonin sopimuksen ja kaksi muuta saattaa olla tulossa myöhemmin.

KTP:n puheenjohtaja Jyrki Lindström kertoo tilanteen johtuvan kauden alkuun liittyvästä epävarmuudesta ja osin taloudellisista realiteeteista.

Seura haluaa maksaa palkkaa vain pelaajille, jotka ovat joukkueen mukana eikä yhtään kuukautta liian kauan. Lisäksi vaakakupissa painaa liiganlaajuisesti tunnettu ilmiö ”tyhjistä arpalipuista”, huonosti sopeutuvista ulkomaalaispelaajista.

– Pelaajia voi kyllä etsiä ja sopimuksia tehdä, ennen kuin palkkoja aletaan maksamaan, mutta tämä on myös valmennuksen valinta katsoa rauhassa. Haluamme löytää kerralla ne pelaajat, jotka jäisivät, jotta tässä tilanteessa ei ainakaan tarvitsisi lähteä vaihtamaan pelaajia, Lindström teroittaa.

– Emme ole hötkyilleet, koska emme tiedä mitä tulee tapahtumaan kauden alun ja koronarajoitusten suhteen. Ei meillä ole ylimääräistä rahaakaan.

Kotkan Burtoninkaan maahantuloa ei ole vielä alettu järjestää.

– Ensi viikolla alamme varmasti katselemaan lentolippuja. Ylimääräistä työtä se varmasti teettää, ja riippuu myös siitä, mitä kautta lentää ja millä lentoyhtiöllä. Moni seura on käyttänyt hyväkseen paluulipun ostamista 90 päivän sisään, jos työlupaa ei vielä ole, mutta työsopimus tai -kutsu pitää ainakin olla mukana. HäSa

Korisliigan pohjoisamerikkalaiset 25.8.

BC Nokia (2+1): Jeff Garrett, Wes Washpun, päävalmentaja Greg Gibson

Kauhajoen Karhu (4): TJ Holyfield, Collin Malcolm, Daniel Utomi, Brandon Spearman

Joensuun Kataja (2): Phil Fayne, Demetrius Denzel-Dyson

Lapuan Kobrat (3): Anthony Gaines, Jordan Loveridge, Justin Pierce

Kouvolan Kouvot (3): Jacoby Armstrong, Antonio Ballard, Moses Greenwood

Uudenkaupungin Korihait (3): Ernest Zeigler, Trevor Blondin, Kai Mitchell

KTP-Basket, Kotka (1): Joe Burton

Lahti Basketball: (4) Brandon Peel, Brandon Myer, Wayne McCullough, Alex Campbell (Kanada)

Tampereen Pyrintö (4): David Gonzalvez (asuu Suomessa), Marlon Johnson, Brady Skeens, Marcus Lewis

Helsinki Seagulls (3): Kendale McCullum, Wayne Martin, Mambi Diawara (Kanada/Mali)

Salon Vilpas (5): Myles Stephens, Jahaad Proctor, LaDarien Griffin, Jeremiah Wood, Saiquan Jamison (kaksoisedustus farmiseura PeU:n kanssa)

Kaarinan Ura (3): Kevin Bracy-Davis, KeVaughn Allen, Javan White

Yhteensä 37 pelaajaa, joista 35 yhdysvaltalaisia ja kaksi kanadalaisia, sekä yksi valmentaja.

Korisliigan ensimmäinen kierros on toistaiseksi ohjelmassa 14. lokakuuta.

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic