Urheilu

Ylen jalkapallon MM-kisojen studio näyttää mallia – Sihvonen: "Lätkästudioiden tuottajat, kesälomanne on peruttu!"

Olen lätkäjätkänä nauttinut täysin siemauksin television välityksellä futiksen Venäjän MM-kisoista. Paitsi itse ottelut myös pelit välittäneen Ylen toiminta on ollut puhdasta kultaa.

Ylen erinomaiset jalkapallostudiot pelien yhteydessä ovat voimisteluttaneet ajatteluani: Miksi Suomessa studioiden tekemisen konsti osataan futiksen osalta?

Mikä vuorostaan jääkiekkoilusta tekee Suomessa muka niin erilaisen lajin, ettei tv-studioiden taso yllä likikään futiksen rinnalle?

 

Olen melkeinpä kateudesta vihreä jalkapalloilulle. Futisstudioiden ytimessä on upealla tavalla itse peli. Toki myös pelin pelaajat saavat Yleltä ansaitsemansa huomion, mutta ensin on sittenkin peli ja sen lukemattomat erilaiset kiehtovat muodot.

Tekee oikein pahaa asettaa Ylen MM-studioiden rinnalle Pyenongchangin talviolympialaisten TV5:n lätkästudiot, mutta tehtävä se on. Siinä, missä esimerkiksi jotkut Riku Salminen, Petri Pasanen ja Erkka V. Lehtola Ylellä menevät todella syvälle itse peliin, Juhani Henriksson, Teemu Selänne, Kimmo Timonen ja Tuomo Ruutu ja kumppanit lähinnä naureskelivat TV5:llä kisat läpi kertaamalla jääkiekkoilun sitä osastoa, jonka jo se kuuluisa Pihtiputaan mummokin osaa ulkoa.

 

Luulisi, että Suomessa jos missä olisi kulttuuria ja sivistystä lätkän suhteen, mutta siitä ei ollut tietoakaan olympialaisten studiotyöskentelyssä. Aivan kuin jääkiekkoilun katsojaa pidettäisiin hieman vajaaälyisempänä olentona urheilun suhteen.

Studiossa analyyttinen entinen pelaaja Pasanen näyttää nerolta entisiin pelaajiin Selänteeseen ja Timoseen verrattuna, joka höperehtivät ja veistelivät studiossa, mitä sylki suuhun toi. Esimerkiksi Pasasen analyysi jalkapalloilun evoluutiosta Saksa-Ruotsi -pelin puoliajalla oli jotain sellaista joukkuepallopelien kulttuurihistoriaa Suomessa, että voi vain lakkia nostaa.

Ehkä paradoksaalisesti se vapauttaa jalkapallon piirissä tuotannot menemään ytimeen, ettei Huuhkajat pelaa MM-kisoissa. Vastaavasti Leijonat jäykistää arvokisojen studiot. Hyvät veljet ensin ”viihdyttävät” yleisöä ja sitten samat hyvät veljet jäätyvät täysin, kun Leijonien pelit eivät sujukaan odotetusti. Sormi menee suuhun.

 

Ja turha tässä on sittenkään Selännettä, Timosta ja Ruutua syyttää.

Oikea osoite on lätkälähetysten tuottajat. Teidän kesälomanne on peruttu!

Lomailun sijaan katsokaa tarkasti ja ottakaa opiksenne, miten Yle hoitaa homman futiksen MM-kisoissa.

 

Asiasanat

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic