Kiekko Urheilu

Hämeenlinnalaisvalmentaja Nuorten Leijonien kohentuneiden esitysten taustalla? – Sihvonen: "Sitä on mahdotonta ohittaa"

Nuorten Leijonien apuvalmentajalla, hämeenlinnalaisella Olli Salolla on näppinsä pelissä.
Jussi Ahokkaan johtama valmennusjohto on löytänyt uusia keinoja Leijonien peliin. Kuva: Pasi Mennander

Nuoret Leijonat löylytti Slovakiaa maalein 5-1 nuorten MM-kisojen kolmannessa ottelussaan.

Menemättä asioiden edelle, on vielä turha murehtia, miten nuoret miehet pärjäävät lopulta turnauksessa, teen selväksi, että Nuorten Leijonien kolme ensimmäistä peliä ja etenkin voitto Slovakiasta sisältävät valtavan tärkeän viestin suomalaiselle jääkiekkoilulle.

 

Vuosi sitten Nuorten Leijonien päävalmentaja Jussi Ahokas oli hakoteillä. Nuoret pelasivat niin kelvotonta pelitapaa hänen johdollaan, että sitä ei pystynyt menestyksellä pelaamaan edes Miro Heiskasen tasoinen superlahjakkuus, muista laatupelaajista puhumattakaan.

Ahokas oli sillä tiellä, jonka hän oli aikoinaan polkenut Bluesin juniorijoukkueissa. Ja, mikä vielä pahempaa, hän oli sillä tiellä, jota olivat suomalaisen Meidän pelin peli-identiteetin väärin ymmärtäneet ja väärään suuntaan viemässä olleet Lauri Marjamäki ja Jukka Rautakorpi polkeneet ja näyttäneet eteen.

Marjamäki oli sotkenut itsensä yli menevän pelisuunnitelmakeskeisyyden hetteikköön. Ja Rautakorpi yritti vuorostaan tuoda Nuoriin Leijoniin mitä lienee kamalaa pelipaikattomuutta, pystysuuntaan koheltamista ja kiekkokontrollipelaamisen siirtämistä ja keskittämistä hyökkäysalueelle. Paitsi että Marjamäen ja Rautakorven saavuttamat tulokset olivat heikkoja, niiden takaa on paljastunut virheellinen tapa viedä suomalaista jääkiekkoilua eteenpäin.

 

Olli Salo

Ahokas on – ja arvatenkin Hämeenlinnassa kiekko-oppinsa saaneen, pelin ymmärtäjänä tunnetun Olli Salon vahvalla avustuksella – kirjoittanut täksi kaudeksi pelikirjansa uuteen uskoon. Nuoret Leijonat on palautettu pelaamaan tai ainakin pyrkimään pelaamaan täysimittaista Meidän peliä.

Väitän, että ilman apuvalmentaja Salon vaikutusta Ahokas ei olisi kyennyt moiseen. Ahokas on suorastaan luonut nahkansa uusiksi valmentajana, koska enää Nuoret Leijonat ei pelaa unista puolinopeaa hyökkäystä eikä pakit kuskaa kiekkoa mielin määrin.

Tässä kohtaa pitää olla visusti kartalla siitä, että pelaajat kuten Mikko Rantanen, Sebastian Aho, Patrik Laine, Aleksander Barkov ja Miro Heiskanen, muutamia mainitakseni, ovat saaneet jääkiekkokoulutuksensa nimenomaan Meidän pelin kurssiin priimusoppilaina.

 

Huomautan lopuksi vielä kahdesta seikasta.

Jukka Jalonen

En voi olla ajattelematta, etteikö Leijonakuningas Jukka Jalosen paluulla maajoukkueen päävalmentajaksi olisi suuri merkitys sille, että läpin linjan järki ja oman suomalaisen peli-identiteetin kunnioitus, vaaliminen ja kultivointi näyttävät nyt kokevan pikaisen renessanssin  suomalaisessa jääkiekkoilussa.

Ja hämeenlinnalaisen jääkiekkoilun katsannossa alkaa olla mahdoton ohittaa sitä vaihtoehtoa, etteikö Olli Salosta leivottaisi HPK:n seuraavaa päävalmentajaa, kun Antti Pennasen aika seuran peräsimessä päättyy ensi kauden jälkeen.

Tässä merkitsevä katseeni kohdistuu Kerhon urheilujohtaja Mika Toivolaan.

Menot