Urheilu

Yösuunnistuksen SM-mitalit ratkotaan Tuuloksessa – "Harvinaista herkkua Kanta-Hämeessä"

Hauhon Sisu urakoi arvokisat, joihin on tulossa viikonloppuna yli 1400 suunnistajaa. Öinen maasto asettaa vaatimuksia sekä kilpailijoille että järjestäjille.
Rastit odottavat jo metsässä valmiina tulevia suunnistajia.

Hauhon Sisu isännöi ensi viikonloppuna yösuunnistuksen SM-kisoja Hauhon ja Tuuloksen pitäjien raja-alueilla Poutunkankaan maastoissa.

– Pimeys on näissä kisoissa erikoisuuden valttikortti, mutta myös monessa asiassa järjestäjien suunnasta huomioitava elementti. Suunnistus on luontolaji, mutta kilpailijoiden suuri määrä yhdistettynä syksyisiin olosuhteisiin nostaa rimaa muun muassa kilpailukeskuksen infralle, kilpailunjohtaja Pasi Lehtonen kertoo.

– Tämän kokoluokan arvokilpailun järjestäminen on Hauhon Sisun kokoiselle suunnistusseuralle merkittävä talkooponnistus.

Perjantai-iltana kello 20.30 kisarupeaman avaa miesten pääsarjan karsintakilpailu, jossa viidellä eri radalla ratkotaan paikat lauantain finaaliin.

Karsintakilpailun matkat ovat noin seitsemän kilometriä ja rasteja on 10–13.

Lauantain finaalipäivänä kisat alkavat myös kello 20.30 ja silloin ratkotaan suomenmestaruudet 32 eri sarjassa ikäluokissa 15–85 vuotta. Yhteensä kisoihin on ilmoittautunut 1421 kilpailijaa.

– Odotettavissa on hieno tapahtuma. Suunnistuksen SM-kisat ovat arvokisoja, joissa on edustettuna laaja joukko eri-ikäisiä urheilijoita, kilpailunjohtaja muistuttaa.

– SM-yökisat ovat suunnistuksen arvokisoista ehdottomasti eksoottisimmat yöllisten olosuhteiden ansiosta. Suunnistuskilpailuissa puitteet luodaan joka tapahtumaan yksilöllisinä. Kilpailun valmistelut ovat alkaneet jo kauan aikaa sitten muun muassa kilpailumaaston valinnalla, maaston kartoituksella, kilpailuratojen suunnittelulla ja monella muulla tavalla.

Kilpailualueen on kartoittanut Jussi Silvennoinen ja uutta karttaa on yhteensä noin 25 neliökilometriä. Ratamestareina toimii kokenut kaksikko Ari Hiiri ja Mikko Lepistö.

Järjestäjien mukaan kisamaasto on hyvää hämäläistä yösuunnistusmaastoa ja siinä on paljon yhtäläisyyksiä tämän vuoden Jukolan viestin kilpailumaastoon. Pidemmillä radoilla haastavuutta tuo etenkin syvät supikot ja lyhyemmillä radoilla on tarjolla hieman loivempaa suppamaastoa haastavilla suunnistustehtävillä.

– Yösuunnistus on suunnistuksen suola ja suunnistustaitojen todellinen mittari. Rasteilla on pienet heijastimet helpottamassa niiden löytämistä. Siitä huolimatta rastin löytäminen yöllä tuottaa vieläkin suurempaa nautintoa kuin päivällä, Mikko Lepistö kuvailee.

– Käytössä on tehokkaita otsalamppuja ja ne ovat viime vuosina kehittyneet Led-tekniikan myötä valtavasti. Silti näkökenttä on rajallinen ja kauempana olevia kohteita ei pysty havainnoimaan kuten päivällä. Esimerkiksi välillä niinkin yksinkertaisessa paikassa kuin pellon reunassa voi olla vaikea paikallistaa itseään. Myös suunnassa kulku on yöllä päiväsuunnistusta vaikeampaa ja on tärkeää katsoa kompassia useammin.

Talkoolaisia kisaorganisaatiossa noin 70.

– Etukäteisjärjestelyt ovat kiivastuneet viimeisten viikkojen aikana ja kaikki huipentuu tapahtumailtana talkoolaisten yhteiseen ponnistukseen kilpailun onnistumiseksi. Yhteinen tekeminen yhdistää, tarjoaa kilpailijoille tällä kertaa ja meille järjestäjille myöhemmin mahdollisuuden harrastaa rakasta lajiamme, Pasi Lehtonen korostaa.

Kilpailukeskuksena toimii Tuuloksen koulu, joka oli myös vuoden 2016 hiihtosuunnistuksen SM-sprinttien keskuksena. Sieltä löytyvät hyvät tilat yleisöllekin. Pysäköinti on järjestetty kilpailukeskuksen läheisille pelloille.

Pääsarjojen finaaleissa käytetään gps-seurantaa, jota voi seurata kilpailukeskuksessa tai vaikkapa kotona omalta tietokoneeltaan lauantaina klo 23:00 alkaen. Miesten finaalimatka on 11,6 kilometriä ja rasteja on 21 ja naisten pääsarjan matkana on 7,5 kilometriä 15 rastilla.

– Yösuunnistuksen suomenmestaruuskilpailut ovat harvinaista herkkua ja vierailleet Kanta-Hämeessä viimeksi vuonna 1988, Lehtonen vinkkaa. HäSa