Uutiset

130-vuotias Iittala juhlii Sarpanevan hengessä

Iittalan lasitehtaan perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 130 vuotta. Tehdas juhlistaa pyöreitä vuosia professori Timo Sarpanevan Claritas-kokoelmalla, jota valmistetaan nyt ensimmäisen kerran värillisestä lasista.

-Timo suunnitteli aikoinaan myös nämä värit, mutta Iittalassa ei 1980-luvun alussa tehty värilasia, eikä hän päässyt toteuttamaan suunnitelmiaan missään muuallakaan. Mutta nyt se on tehty, iloitsee vuonna 2006 menehtyneen Timo Sarpanevan vaimo Marjatta Sarpaneva.

Marjatta Sarpaneva ja lasitehtaan mestarit olivat pääosassa tiistaina lasitehtaalla järjestetyssä juhlavuoden tiedotustilaisuudessa.

Lasinpuhaltajamestari Heikki Punkari ja lasinhiojamestari Jorma Vilkki ovat molemmat työskennelleet Timo Sarpanevan kanssa, ja ovat nyt mukana valmistamassa uutta Claritas-kokoelmaa.

Kuuden viikon hullaannus

Kokoelma syntyi 1980-luvun alussa kuuden viikon aikana. Sarpaneva oli ollut huolissaan siitä, että Iittalassa, kuten muillakin lasitehtailla konevalmistus oli valtaamassa alaa ja lasinpuhallustaito uhkasi hävitä.

-Timo ei tykännyt koneista, eikä hän suunnitellut mitään esineitä konevalmistukseen. Sen sijaan hän arvosti suunnattomasti lasinpuhaltajien ammattitaitoa. Hän keskusteli asiasta silloisen tehtaanjohtajan Juhani Kivikosken kanssa, ja tämä ymmärsi tilanteen, Marjatta Sarpaneva kertoo.

Keskustelujen tuloksena Iittalan lasitehtaalle perustettiin nuorten puhaltajien koulutusverstakko, jonka vetäjäksi Timo Sarpaneva lupautui.

-Timo oli aivan haltioissaan, hän muutti tehtaalle asumaan ja työskenteli yötä päivää kolme eri ryhmän kanssa. Sitä kesti kuusi viikkoa, ja sinä aikana syntyi 63 Claritas-esinettä, Marjatta Sarpaneva kertoo.

Uusia osaajia koulutetaan taas

Esineistä kolme kuuluu tehtaan nykyiseen valikoimaan, ja huhtikuussa esitellään seitsemän uutta versiota.

Tuotekehitysjohtaja Hilkka Hiltunen kertoo, että Claritas-sarja on nyt otettu laajempaan tuotantoon hieman vastaavassa tilanteessa kuin missä se aikoinaan syntyi.

-Meillä on käynnissä jälleen nuorten puhaltajien koulutusohjelma, jossa halutaan pitää yllä myös taidelasin valmistuksessa käytettäviä tekniikoita.

Claritas-sarjan esineet ovat pyöreämuotoisia ja paksuseinäisiä, ja lasimassan sisällä on värilasikerroksia sekä ilmakuplia eli linssejä.

Puhaltajamestari Heikki Punkari sanoo, ettei valmistuksessa käytettävä tekniikka ole sinänsä vaikea hallita. Painavien esineiden valmistaminen vaatii kuitenkin hyvää kolmiulotteista hahmotuskykyä, jotta väritäplät ja ilmakuplat osuvat kohdalleen ja ovat oikean kokoisia.

Hiojamestari Jorma Vilkki muistelee, että Timo Sarpaneva antoi tarvittaessa hyvinkin tarkkoja ohjeita tehtaan ammattilaisille.

-Kerran keskustelimme siitä, minkä kokoiseksi esineen pohja piti hioa. Timo sanoi, että pohjan täytyy olla sellainen, että pöydällä ollessaan esine näyttää olevan ilmassa. Tämä oli mielestäni aika hyvä ohje. (HäSa)