fbpx
Uutiset

Uusiomuovi kaipaa uusia innovaatioita – Vipu-kahvan avulla ovi aukeaa kyynärvarrella

Kahvan idea syntyi koronaepidemian aikana ja sitä on kokeiltu päivittäistavarakaupoissa. Uusiomuovin hyödyntämiseen on kiinnostusta, mutta tuotekehittely vie aikaa.
Vipu-kahva valmistetaan kierrätysmuovista. Muovi on peräisin kuluttajien kotitalouksista erilliskerätystä muovipakkausjätteestä. Kuva Fortum kuvapankki.

Fortum ja Fiskars Group kehittivät koronaepidemian innoittamana Vipu-kahvan, jonka voi avata käsivarren avulla. Näin vältetään tartuntojen leviämistä käsien kautta.

Oveen lisättävä kahva valmistetaan kierrätysmuovista, joka on valmistettu kuluttajien kotitalouksista erilliskerätystä muovipakkausjätteestä.

– Kahvan massavalmistus aloitetaan Fiskarsilla heinäkuun lopulla. Nyt tuote on testikäytössä, Fortumin muoviliiketoiminnan tuotelinjapäällikkö Mikko Koivuniemi kertoo.

Lisäkahvaa on testattu päivittäistavarakauppojen ovissa. Kahva on herättänyt Fortumin mukaan kaupanalalla kiinnostusta ulkomaita myöten.

Toisena yhteistyönä suomalaisen brändin kanssa Koivuniemi mainitsee Iskun perinteisen koulutuolin.

Tuoteinnovointi on kuitenkin Fortumilla sivuroolissa. Muovijalostamon päätehtävänä on tuottaa kierrätysmuovia.

Tuotekehitys vaatii aikaa

Uusiomuovia käyttävät raaka-aineenaan kotimaisista yrityksistä muun muassa Orthex ja Sinituote.

Koivuniemen mukaan tyypillisiä uusiomuovin käyttökohteita ovat niin sanotut bulkkimaiset tuotteet kuten muovilaatikot ja kalvopuolella pakkaukset ja säkit. Esimerkiksi multasäkkejä tehtiin tänä keväänä kierrätysmuovista.

Uusia Fortumin kierrätysmuovin käyttötuotteita tulee Koivuniemen mukaan kuukausittain Suomessa ja ulkomailla.

Hän kuitenkin korostaa, etteivät muoviteollisuusyritykset ja brändin omistajat pysty tällaisiin tuotekehityksiin nopealla aikataululla.

– Uusiomuovin käyttöönotto vaatii uuden tuoteprojektin, jonka takana tuotehyväksymisiä. Tuote tarvitsee usein spesifin materiaalin ja tuotantotavan.

Koivuniemi viittaa uuden jätelain esitykseen, joka oli lausuntakierroksella ja jossa hänen mukaansa korostetaan liikaa muovin keräystä suhteessa uusiomuovin hyödyntämiseen.

–Kun muovin keräysmäärät kasvavat, pitää olla myös aloitteita ja kannusteita, kierrätysmateriaalien käytön lisäämiseen. Häsa

Lue myös: Muovijätteen vienti ulkomaille alkoi, eikä loppua näy – Jätelakiesitys pisti muovijalostamohankkeen roskakoriin (29.6.2020)

Menot