fbpx
Uutiset

Noin 30 Hamkin opiskelijaa kaavailee vaihtoon lähtöä syksylle - Suomessa vaihto-opiskelijat suorittavat opintoja aluksi etänä

Syksyksi vaihto-opintoja suunnittelevien kohdekorkeakoulu sijaitsee Euroopassa.
Hamk keskeyttää kaikki opinto- ja harjoittelujaksot ulkomailla koronaviruksen vuoksi. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tällä hetkellä noin 20–30 eurooppalaista opiskelijaa suunnittelee syksyllä alkavia vaihto-opintoja Hämeen ammattikorkeakouluun. Arkistokuva: Lassi Puhtimäki

Koronapandemia vaikeuttaa opiskelijoiden vaihto-opiskelujen suunnittelua ja varsinkin syksyn vaihtojen osalta epävarmuus on suurta.

Hämeen ammattikorkeakoulusta vaihtoon on lähdössä kansainvälisten asioiden päällikkö Kati Heikkisen mukaan normaalia vähemmän opiskelijoita.

Syksylle vaihtoa Euroopan sisälle kaavailee 29 opiskelijaa. 14 opiskelijaa on perunut syksyn vaihtonsa ja 21 opiskelijaa on siirtänyt lähdön kevätkaudelle.

Usealla vaihtonsa kokonaan peruneista kohdekorkeakoulu olisi ollut Euroopan ulkopuolella kuten Yhdysvalloissa tai Kanadassa.

Osa peruutuksista johtuu kohdekorkeakoulun linjauksesta olla ottamatta opiskelijoita vastaan. Osalla vaihdon kokonaan peruneista ei ole enää opintojen suhteen mahdollista lähteä vaihtoon myöhemmin.

– Saapuvia ja lähteviä opiskelijoita on ohjeistettu, että heidän kannattaa jättää kaikki matka- ja asuntovaraukset mahdollisimman myöhäiseen vaiheeseen tai ainakin varmistaa, että heillä on peruuntumissuoja, Heikkinen kertoo.

Hamkin vaihtoon lähtevät opiskelijat saavat apurahan joko Erasmuksesta tai Hamkin omasta rahoituksesta.

Syksyn vaihto-opiskelijat Euroopasta

Tällä hetkellä noin 20–30 eurooppalaista opiskelijaa suunnittelee syksyllä alkavia vaihto-opintoja Hämeen ammattikorkeakouluun.

– Olemme ohjeistaneet Euroopan ulkopuolelta tulevia siirtämään vaihdon kevätkaudelle. Oleskelulupaa ei ole mahdollista saada syksylle.

Suomeen syksyllä tulevat vaihto-opiskelijat suorittavat ensimmäisen opintomoduulin etänä joko kotimaassaan, tai tilanteen niin salliessa, Suomessa.

Hamk on mukana testaamassa virtuaaliharjoittelua. Opiskelija voi suorittaa kohdekorkeakoulunopintoja etänä.

Heikkinen muistuttaa, että opiskelijat haluavat ensisijaisesti mennä kohdemaahan. Pelkistä virtuaaliopinnoista jää kokonaan uupumaan tärkeä kokemus kohdemaan kulttuurista.

Lue myös: Hamk sai viiden miljoonan tuen EU:lta – Opiskelijoille luvassa lyhyitä vaihtokokemuksia Eurooppaan (10.7.2020)

Menot