Uutiset

21 miljoonaa puoluetukeen – keskustan kassaan kilahtaa miljoonia, Sdp köyhtyy

Keskustan johdolla ryhdytään tänään päättämään, mistä seuraava hallitus leikkaa miljardeja. Keskiviikkona nykyinen hallitus päätti puoluetuesta ajalle 1.5.–31.12.2015 sekä antoi avustusten käyttöä ja valvontaa koskevat avustusehdot.

Puolueille kilahtaa sievoinen Eurojackpot-päävoitto: puoluetukeen käytetään loppuvuoden aikana yhteensä 21,3 miljoonaa euroa.

Valtionavustukset myönnetään puolueiden poliittisen toiminnan sekä tiedotustoiminnan ja viestinnän tukemiseen. Avustukset jaetaan puolueiden eduskuntavaaleissa saamien kansanedustajapaikkojen lukumäärän mukaan.

Puolueavustuksista 11,3 miljoonaa euroa on tarkoitettu poliittisen toiminnan tukemiseen. Summasta 10 prosenttia on käytettävä naisten poliittiseen toimintaan ja samansuuruinen osuus piirijärjestöjen toimintaan.

Loput 10 miljoonaa euroa on tarkoitettu puolueiden viestintään.

Lisäksi Ahvenanmaa saa 107 000 euron avustuksen maakunnan poliittiseen toimintaan.

Keskustan lihakset kasvavat roimasti, sillä vaalien suurvoittaja saa yhteensä euroja yli viisi miljoonaa. Sipilällä on mahdollisuus kasvattaa puoluetoimiston henkilökunnan määrää, jos se koetaan keskustassa tarpeelliseksi. Kevään 2011 vaalien rökäletappio pakotti keskustan ankariin leikkauksiin.

Perussuomalaiset saa 4,1 miljoonaa euroa ja kokoomus hieman alle neljä miljoonaa.

Vaalien suurin häviäjä Sdp joutuu tyytymään 3,6 miljoonaan, mikä pakottaa puolueen supistamaan toimintaansa.

Vihreille lohkeaa puoluetuesta 1,6 miljoonaa euroa ja Vasemmistoliitolle alle 1,3 miljoonaa. Rkp saa rahaa lähes miljoonan ja kristillisdemokraatitkin yli puoli miljoonaa.

Julkisuudessa puoluetukea on usein arvosteltu ja siihen vaadittu leikkauksia. Poliitikot, puoluetoimistojen väki ja puoluelehdet ovat vastanneet kritiikkiin toteamalla, että ilman julkista tukea puolueilla ei olisi mahdollisuutta välittää viestiään suuren yleisön tietoisuuteen.

Puoluetuen puolustajat korostavat, että avustuksien lakkauttaminen johtaisi puolueiden välillä epätasa-arvoon, koska yksityinen rahoitus ei todennäköisesti jakautuisi tasaisesti.

Toisaalta puoluetukeen on odotettavissa leikkauksia tilanteessa, jossa tuleva pääministeri pitää pitkän aikavälin sopeutuksen tarpeena kymmentä miljardia euroa.

Puolueavustuksia on jaettu vuodesta 1967 lähtien. Avustusten käyttöä valvoo oikeusministeriö.

 

Asiasanat

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic