fbpx
Uutiset

24 tunnin käännytykselle vihreää valoa

Hallituspuolueiden kansanedustajat ovat sitä mieltä, että Suomen pitäisi ottaa käyttöön pikakäännytys, jossa perusteettomilta vaikuttavat turvapaikkahakemukset käsitellään 24 tunnissa ja käännytys voidaan panna toimeen välittömästi. Asia selviää Lännen Median kyselystä, johon vastasi kolmannes kaikista kansanedustajista. Tulokset ovat vahvasti suuntaa antavia siinä suhteessa, miten kansanedustajat suhtautuvat pakolaiskriisiin.
 
– Turvallisista maista tulevat on tässä tilanteessa perusteltua käännyttää saman tien takaisin, ellei aivan erityisiä henkilökohtaisia perusteita ole, painottaa ulkoasiainvaliokunnan keskustalainen puheenjohtaja Antti Kaikkonen. Hän kannattaa sitä, että Suomi ottaa käyttöön 24 tunnin pikakäännytysjärjestelmän.
 
KYSELYYN VASTASI hallituspuolueista 37 kansanedustajaa. Heistä 32 (86 %) kannattaa vuorokaudessa toimeen pantavaa pikakäännytystä. Sitä vastustaa vain yksi kyselyyn vastanneista keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen kansanedustajista. Enemmistö oppositiopuolueita edustavista vastaajista ei lämpene tiukalle aikarajalle.
 
– 24 tunnin pikakäännytys on käytännössä liian haasteellinen, arvioi entinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd.).
 
VASTAAJISTA 56 PROSENTTIA haluaa, että EU harkitsee jopa sotilaallista puuttumista Syyrian ja Pohjois-Afrikan konflikteihin, jotta ne saataisiin loppumaan. Alle neljännes vastanneista vastustaa EU:n voimakasta puuttumista kriiseihin.
 
– EU:n tulisi vakavasti harkita Syyriaan historiansa ensimmäistä yhteistä sotilasoperaatiota, jonka tavoitteena olisi rauhan ja järjestyksen palauttaminen alueelle. Vähintäänkin tämä tarkoittaa Isis-järjestön, joka muodostaa yleiseurooppalaisen uhan, tuhoamista, esittää Mikko Kärnä (kesk.).
 
– EU voi padota salakuljetusta myös sotilaallisin keinoin, mutta Isisin tuhoamisessa Nato olisi tehokkaampi toimija, toteaa Kai Mykkänen (kok.).
 
Eduskuntatutkimuksen johtaja Markku Jokisipilä pitää hallituspuolueiden kansanedustajien näkemyksiä yllättävinä. Hän sanoo, että ne ovat ristiriidassa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) omaksuman linjan kanssa.
 
– Kansanedustajat ovat pitäneet korttinsa piilossa, Jokisipilä arvioi.
 
Hän huomauttaa, että vuorokaudessa toimeen pantava pikakäännytys ei ole saanut näkyvyyttä julkisessa keskustelussa. Sitä on hallinnut puhe siitä, miten turvapaikanhakijoiden yllättävän suuren määrän aiheuttamaa savottaa lähdetään purkamaan.
 
Vaikka ulkoministeri Timo Soini (ps.) ei Jokisipilän mielestä ole sanonut tilanteeseen oikein juuta tai jaata, perussuomalaisten maahanmuuttokannat ovat olleet hyvin tiedossa. Sen sijaan kokoomus ja keskusta eivät ole puolueina linjanneet suhtautumistaan selvästi. Se voi selittää sitä, miksi niiden kansanedustajat vaikuttavat lipeävän puheenjohtajien takaa.
 
– Näyttää siltä, että yksityisajattelua on harrastettu, hän sanoo.
 

Asiasanat

Menot