fbpx
Uutiset

245-grammainen vauva ponnisti maailmaan joulukuussa ja mahtui aluksi aikuisen kämmenelle

Maailman pienimmälle vauvalle annettiin aluksi elinaikaa alle vuorokausi.
Lapsi painoi syntyessään vain 245 grammaa ja oli niin pieni, että mahtui aluksi aikuisen kämmenelle. Kuva: Sharp Mary Birch Hospital for Women & Newborns Kuva: Muu
Lapsi painoi syntyessään vain 245 grammaa ja oli niin pieni, että mahtui aluksi aikuisen kämmenelle. Kuva: Sharp Mary Birch Hospital for Women & Newborns Kuva: Muu

Yhdysvalloissa on selvinnyt hengissä synnytyksestä kaikkien aikojen pienin vauva. Lapsi painoi syntyessään vain 245 grammaa ja oli niin pieni, että mahtui aluksi aikuisen kämmenelle.

Tyttölapsi syntyi joulukuussa. Kalifornian San Diegossa sijaitseva synnytyssairaala kertoi asiasta keskiviikkona, kun vauva pääsi sairaalasta kotiin. Tyttö painoi sairaalasta lähtiessään noin 2,2 kiloa.

Lapsen äiti oli synnytyksen käynnistyessä 24. raskausviikolla, kun tyypillinen raskaus kestää noin 40 viikkoa. Äiti kiidätettiin sairaalaan vakavien raskauskomplikaatioiden vuoksi, ja lapsi syntyi hätäsektiolla.

 

Sairaala julkaisi videon vauvasta:

 

 

Aluksi elinaikaa laskettiin tunneissa

Lääkärit sanoivat lapsen isälle, että hän voi viettää tyttärensä kanssa noin tunnin ennen kuin lapsi todennäköisesti kuolee.

– Tuo tunti venyi ensin kahdeksi tunniksi, sitten kokonaiseksi päiväksi, sen jälkeen viikoksi, äiti kertoi sairaalan julkaisemalla videolla.

Videolla esiintynyt hoitaja kertoi, että Saybie-lempinimen saanut lapsi oli niin pieni, että häntä oli vaikea nähdä sängyllä.

Edellinen maailman pienin painoi seitsemän grammaa enemmän

Lääkärien mukaan yksi syy lapsen selviämiseen hengissä lienee se, että vauva ei kärsinyt vakavista komplikaatioista syntymänsä jälkeen.

– Saybie ei kohdannut käytännössä mitään niistä ongelmista, joita mikrokeskosille saattaa tulla, kuten aivoverenvuoto ja sydän- ja keuhko-ongelmat, sairaalasta kerrottiin.

Iowan ylipisto pitää rekisteriä maailman pienimmistä hengissä selvinneistä lapsista. Edellinen ennätyksen haltija oli Saksassa vuonna 2015 syntynyt vauva, joka painoi seitsemän grammaa enemmän kuin Saybie.

Uskomattomasta selviytymistarinastaan huolimatta lapsi saattaa yhä kohdata mikrokeskosille tyypillisiä vaivoja, kuten hengityselinten ongelmia ja kuulo- ja näköongelmia. STT

 

Lue myös: Sari Siirtola tekee pikkuriikkisiä vauvanvaatteita keskosille

Menot