fbpx
Uutiset

5 000 suomalaisyritystä on vetäytynyt vientitoiminnasta koronakriisin vuoksi

Kansainvälistä kauppaa käyvien suomalaisyritysten määrä on pudonnut viidenneksellä koronakriisin seurauksena, kertoo EK:n kyselytutkimus.
Elinkeinoelämän keskusliiton johtavan asiantuntijan Jari Huovisen mukaan pk-sektori tahdittaa koko Suomen selviämistä läpi koronakriisin. Kuva: MarjoKoivumaki
Elinkeinoelämän keskusliiton johtavan asiantuntijan Jari Huovisen mukaan pk-sektori tahdittaa koko Suomen selviämistä läpi koronakriisin. Kuva: MarjoKoivumaki

Ulkomaankauppaa tekevien yritysten määrä on kasvanut Suomessa tasaisesti yli kymmenen vuoden ajan.

Vuonna 2008 vientiyrityksiä oli 16 000, ja 20 000:n raja ylitettiin vuonna 2015. Vuosi sitten Suomessa oli jo 23 000 kansainvälistä kauppaa tekevää yritystä.

Sitten tuli korona.

Nyt Suomessa on 18 000 vientiyritystä.

5 000 yritystä on joutunut vetäytymään vietintoiminnasta koronakriisin seurauksena.

Tämä käy ilmi Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) tuoreesta selvityksestä, johon vastasi 966 suomalaista työnantajayritystä.

Toinen kyselytutkimuksen iso havainto liittyy pk-yritysten kasvutavoitteisiin. Vuosi sitten 50 prosenttia yrityksistä tähtäsi vähintään 10 prosentin kasvuun vuotuisessa liikevaihdossaan.

Nyt kymmenen prosentin kasvuun tähtäsi enää 39 prosenttia yrityksistä.

Mitä tutkimustulokset merkitsevät?

Toistaiseksi viennistä vetäytyminen on näkynyt lomautuksina, sanoo EK:n johtava asiantuntija Jari Huovinen. Lomautuksia on tehnyt puolet yrityksistä.

– Jos tilanne pitkittyy, on iso riski, että irtisanomisten määrä kasvaa. Nyt joka kymmenes yritys on turvautunut irtisanomisiin. Huhtikuun alussa osuus oli 5 prosenttia, Huovinen sanoo.

Huovinen toteaa, että pk-sektorilla on suuri merkitys Suomen selviämisessä koronakriisistä.

– Jos yritysten menestysnäkymät hiipuvat pysyvästi, sillä on vaikutusta meidän kaikkien talouteen ja käytettävissä oleviin palveluihin.

Kysely piirtää synkän kuvan tulevasta työllisyyskehityksestä.

Sekä lievään kasvuun että asemiensa säilymiseen tähtäävissä yrityksissä työntekijämäärien arvioidaan pienenevän seuraavan vuoden aikana.

Ainoastaan voimakasta kasvua hakevissa yrityksissä uskotaan hienoiseen työntekijämäärien lisääntymiseen, mutta niissäkin odotukset työpaikkojen määrän kehityksestä ovat merkittävästi alhaisempia kuin viime vuonna samaan aikaan tehdyssä kyselyssä.

Yksi uhkakuva liittyy yrittäjien ikäjakaumaan.

– Yrittäjäkenttä on melko ikääntynyttä. Joka viides pk-yritys eli noin 15 000 yritystä on omistajanvaihdostilanteessa.

Näissä yrityksissä työskentelee noin 80 000 ihmistä.

– Pelkona on, että osa näistä yrityksistä lopettaa toimintansa, Huovinen toteaa.

Kyselytutkimuksen vastauksissa toistuu Huovisen mukaan yksi toive.

– Kaiken tämän poikkeustilan ja epävarmuuden keskellä korostuu yritysten tarve ennakoitavaan, vakaaseen ja yrittäjämyönteiseen politiikkaan. Vain sitä kautta yritykset uskaltavat tehdä investointipäätöksiä ja uskoa huomiseen.

Suomessa koronarajoituksien poistaminen on jo pitkällä ja yhteiskunta on taas avautumassa.

Huovinen toteaa, että yleinen oletus on tällä hetkellä se, että taloudessa nähdään pian korjausliikettä takaisin kasvun suuntaan. Kysymysmerkkejä on kuitenkin ilmassa.

– Tuleeko toinen korona-aalto? Millä aikataululla rajoituksia alkaa purkautua eri puolilla maailmaa?

– Vielä on hyvin vaikea sanoa, onko kyse tilapäisestä talouden notkahduksesta vai pysyvästä tilanteesta, Huovinen aprikoi.

EK:n kysely…yrittäjille

Vientiyritysten määrän kehitys Suomessa:

2008: 16 000

2012: 19 000

2016: 21 000

2019: 23 000

2020: 18 000…

Yritysten arviot omasta työllistävyyskehityksestään:

Voimakasta kasvua (vähintään 30 prosentin vuotuinen kasvu liikevaihdossa) tavoittelevista yrityksistä 26 prosenttia arvioi työntekijämäärän lisääntyvän ja 17 prosenttia sen vähenevän seuraavan vuoden aikana. Kesäkuussa 2019 vastaavat luvut olivat 89 prosenttia ja 0 prosenttia.

Kohtalaista kasvua (vähintään 10 prosenttia) tavoittelevista yrityksistä 16 prosenttia arvioi työntekijämäärän lisääntyvän ja 28 prosenttia sen vähenevän seuraavan vuoden aikana. Kesäkuussa 2019 vastaavat luvut olivat 36 ja 4 prosenttia.

Aseman säilyttämiseen tähtäävistä yrityksistä 5 prosenttia uskoi työpaikkojen lisääntyvän, 35 prosenttia vähenevän. Kesäkuussa 2019 vastaavat luvut olivat 10 ja 15 prosenttia.…

Kyselytutkimukseen osallistui 966 pk-työnantajaa.

Menot