Uutiset

60-wattisille heitetään hyvästit

Asteittainen siirtyminen hehkulamputtomaan Euroopan unioniin jatkuu. Poistumisvuorossa ovat kirkkaat 60-wattiset, joiden valmistus loppuu syyskuun ensimmäiseen päivään.

Suomalaisten näkökulmasta muutos kohti hehkulamputonta elämää kulminoituu juuri tähän.

-Tällä hetkellä 60-wattiset ovat kotitalouksien yleisimpiä lamppuja, sanoo Motivan asiantuntija Suvi Salmela.

Viime vuonna puolestaan tirautettiin kyynel, kun kirkkaat 75-wattiset poistuivat markkinoilta. Peränpitäjinä ovat vielä 25- ja 40-wattiset kirkkaat hehkulamput, joille jätetään hyvästit vuoden päästä.

Suuntaus on sama muuallakin maailmassa. Salmelan mukaan Australia oli ensimmäinen kieltojen käyttöönottaja. Myös esimerkiksi Venäjä suunnittelee hehkulamppujen heivaamista.

Jos ei hyvällä, väkisin

Hehkulampuista hankkiudutaan eroon, koska EU-direktiivin mukaisesti tavoitteena on säästää energiaa.

Osramin myyntipäällikkö Annukka Pokki kertoo, että energiansäästölamput on otettu Suomessa hyvin vastaan.

-Mittasimme kuluttajien tuntemusta ja kulutustottumuksia, ja energiansäästölamput ovat lähes samalla tasolla kuin hehkulamput, Pokki toteaa.

Saman yhtiön myyntijohtaja Marko Martikainen on eri mieltä. Hänestä ihmisten kulutusta on pitänyt ohjailla kielloin ja määräyksin.

-Esimerkiksi kodinkoneissa A-energialuokan laitteisiin on siirrytty paljon nopeammin, Martikainen vertaa.

Syitä saattaa arvailla. Huonot kokemukset lamppujen syttyvyydessä, valossa ja himmennettävyydessä lienevät useimmille tuttuja ainakin tarinoissa.

-Se on mennyttä aikaa, Martikainen vakuuttaa.

Kriteerit eivät takaa laatua

Vaikka Martikainen vakuuttelee energiaa säästävien lamppujen kehittyneen, hän myöntää, että laatukirjo markkinoilla on valtava.

Mukaan mahtuu paljon bulkkia.

-Paketissa voi lukea, että lamppu kestää 5 000 tuntia. Todellisuus voi kuitenkin olla mitä vain tuhannen ja kymmenen tuhannen väliltä.

Siinä vaiheessa, kun energiansäästölamppu ei kestäkään tavallista hehkulamppua kauempaa, katoaa tuotteelta ympäristöystävällisyys.

-Nyrkkisääntö on, että valmistukseen kuluvaa energiaa ei lasketa lampun elinkaareen mukaan. Määrä kun on niin pieni, neljästä viiteen prosenttia. Jos tuote ei kestä, häviää energiatehokkuuskin, Martikainen summaa.

Martikaisen mukaan laatuvaatimuksiin aiotaan kuitenkin vaikuttaa direktiivillä. Vaatimukset kiristyvät hiljalleen, mutta tällä hetkellä ne ovat korkeintaan löyhät.

-Lampun kirkastuminen kestää parhaimmillaan 15 sekuntia. Tiedän silti lamppuja, jotka alkavat tuottaa valoa vasta kahdesta kolmeen minuutin kuluttua.

Valintakoneesta apua

Energiansäästön aikoina kuluttajalta vaaditaan aina enemmän tietoa, jotta voi tehdä oikeita valintoja. Nyt pitäisi osata valita energiansäästölampun, halogeenin ja ledin väliltä.

Salmela tietää, että monet ovat eksyksissä kaupan lamppuvalikoiman edessä.

-Ensin huomasimme, että myyjät tarvitsevat koulutusta aiheesta. Sitten ajattelimme, että varmasti kuluttajatkin kaipaavat apua, Salmela selittää.

Niin syntyi idea lampunvalintakoneesta. Netissä toimiva testi suosittelee sopivinta lamppua huoneen, käyttötarkoituksen ja värisävyn mukaan. Kone ottaa myös hinnan huomioon.

-Käyttäjäkokemuksia ei ole vielä, koska valintakone otettiin käyttöön keskiviikkona. (HäSa)