Uutiset

7 syytä matkustaa Japaniin

Kun kirsikkapuut puhkeavat kukkaan, japanilaiset pakkaavat kameransa ja eväänsä ja lähtevät piknikille puistoon.Joitain asioita voi kokea vain Japanissa.  Tässä niistä seitsemän. Kirsikkapuiden loiston voit kokea huhtikuussa.

1. Liity soihtukulkueen jatkoksi

Luulitko, että Japani on hillitty? Höpsis. Et ole nähnyt, kuinka miehet lyövät lihakset piukeina puimurin kokoista rumpua, vanhat naiset tanssivat varpaansa rakoille ja väki humaltuu kaduilla, kun ilta vaihtuu yöksi.

Japanissa arvellaan olevan toistasataatuhatta festivaalia. On helppoa ajoittaa matka siten, että sille osuu jokin niistä.

Festivaalikirjo ällistyttää. Haluatko nähdä väkijoukon kantavan fallosjuhlassa kaksimetristä puupenistä? Vai tähytä kahtasataa taivaalle kohoavaa leijaa? Tai seurata, kun ihmiset kantavat soihtuja valtavana, pimeässä loimottavana kulkueena? Kenties onkin syytä hiljentyä ja laskea lyhty jokeen tervehdyksenä vainajille.

VINKKI: Yksinomaan Tokiossa on kesällä useita festivaaleja. Kaksi suurinta järjestetään toukokuussa. Kioton merkittävin festivaali ajoittuu heinäkuulle.

2. Tervehdi vuoria kuumasta kylvystä

Japanilaiset rakastavat kylpylöitään ja kuumia lähteitään eli onseneitaan kuin suomalaiset saunojaan. Työn uuvuttamalle japanilaiselle kylpylä on pakopaikka, jossa voi riisua arjen riipan.

Maassa on noin kolmetuhatta onsenia. Joka makuun on jotain, kokonaisia kylpymaailmoja ja kaupunkien kortteleihin kätkeytyviä arkisia sentoja. Yhtä ei mikään kuitenkaan voita: kylpyä taivasalla, vuorimaisemaa ja hiljaa otsalle putoavia sadepisaroita.

VINKKI: Kylpylässä käynti on matkailijalle tilaisuus kurkistaa urbaanien japanilaisten julkisivun taakse. Kylpylässä käyntiin liittyy oma etikettinsä. Miehille ja naisille on omat osastot, ja altaissa kylvetään alasti. Ennen kylpyyn menoa on peseydyttävä kunnolla. Saippuoita onseniin ei tarvitse tuoda, ja pyyhkeen voi vuokrata paikan päältä. Äläkä ihmettele, jos saunassa katsotaan televisiota.

3. Juo sakea pinkin kukkaloiston alla

Yksi myrskytuuli, ja hartaasti odotettu kirsikankukkaloisto on tiessään. Mykistävän kauneuden ja sen äkillisen häviämisen liitto on japanilaisen kauneudentunnon ydin. Tosin vain runoilijat ja filosofit suhtautuvat kirsikkapuihin näin surumielisen syvällisesti.

Tavalliset japanilaiset seuraavat kukintaennustuksia televisiosta. Kun kotikadun kirsikkapuut puhkeavat kukkaan, he pakkaavat kameransa ja eväänsä, keräävät ystävät ympärilleen ja lähtevät puistoon. Seuraa heitä. Maailma on hetken toinen, kun sitä katsoo pinkin kukkaloiston alta sakesta kevyesti humaltuneena.

VINKKI: Joka kaupungilla on kuuluisat puistonsa kukkajuhlan viettoon. Tokion Uenon puistossa on yli 1 200 kirsikkapuuta. Kukinta alkaa maaliskuun puolivälissä ja etenee etelästä pohjoiseen. Tokion se saavuttaa viimeistään huhtikuun alussa. Seuraa ennustuksia.

4. Nuku tatamilla

Sääliksi käy matkailijaa, joka poistuu Japanista yöpymättä perinteisessä majatalossa eli ryokanissa. Silloin jää kokematta jotain olennaista: japanilainen miljöö sekä vieraanvaraisuus parhaimmillaan.

Ota kokemuksesta kaikki irti. Maleksi majatalon puutarhan hiljaisuudessa. Pane merkille illallisen huolellinen esillepano. Laske huviksesi kaikki pienet tarjoiluastiat; niitä saatetaan tuoda eteesi parikymmentä. Kietoudu kylvyn jälkeen puuvillakimonoon. Nuku levolliset unet tatamilla.

VINKKI: Ryokaneja löytää parhaiten kaupunkien ulkopuolelta. Ryokaneiden lisäksi kannattaa kokeilla edullisempia ja vaatimattomampia minshukuita. Ne ovat usein yhden perheen ylläpitämiä majataloja.

5. Ylitä katu ruuhkassa

Podetko ihmiskammoa? Hae siedätyshoitosi Japanista.

Älä lähde Tokiosta kokematta maailman vilkkainta risteystä ja ruuhkaisinta rautatieasemaa. Kiireisimpään aikaan Shibuyan kaupunginosan asemanseudun risteyksen ylittää samaan aikaan yli parituhatta jalankulkijaa. Tönimistä tai ärsyyntyneitä ilmeitä et kohtaa. Kaikki tapahtuu kuin ohjelmoituna, eleettömästi ja viileän täsmällisesti.

Todelliseen ruuhkatunnelmaan pääset, kun pakkaudut valkokauluksisten toimistotyöläisten vanavedessä täpötäyteen junaan.

VINKKI: Jätä isot laukut hotellille.

6. Hämmenny kabukissa

Kun kulttuurinjano iskee, anna askeleen viedä kabuki-teatteriin. Saatat huomata yhtä lailla hämmentyväsi kuin viihtyväsi. Mikä on valkeaksi maalattujen kasvojen ja muhkeiden peruukkien tarkoitus? Miksi miehet esittävät naistenkin roolit? Missä kulkee elegantin ja outouden raja?

Näyttämötaiteen lajeja riittää. Noh-teatterin näyttelijät peittävät kasvonsa naamioilla. Bunrakussa liikutellaan ihmisenkokoisia nukkeja. Kiivas ja värikäs tanssirituaali kagura on parhaimmillaan shintopyhäkössä katsottuna.

VINKKI: Lippujen ostaminen Tokion ja Osakan kabuki-teattereihin netistä on vaivatonta. Yksi kabukinäytös kestää nelisen tuntia.

7. Kulje jumalten tietä

Kylätie tai suurkaupungin katu, kulkija kohtaa ennen pitkää punaisen portin. Hän on saapunut shintopyhäkön luo. Japanissa vuosituhantinen kansallisuskonto on arvossaan.

Valitse huolellisesti. Millaisen pyhäkköelämyksen haluat? Levähtääkö ostosten lomassa suurkaupungin pyhäkön varjoon seuraamaan, kuinka palvojat kylpevät suitsukkeiden savussa? Vai tahdotko kivuta vuorelle kymmenentuhannen punaisen portin läpi?

VINKKI: Shintolaiset tavat elävät rinta rinnan buddhalaisten rituaalien kanssa. Usein shintopyhäkön vieressä sijaitsee buddhalaistemppeli. Pyhäkön erottaa temppelistä torii-portista.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic