Uutiset

AAH löysi uuden kesäajan harjoituspaikan

Parolannummen ampumarata-alueelta löytyi hyvä harjoituspaikka ampumahiihtäjille. Panssariprikaatin vuonna 1984 rakentama 150 metrin rynnäkkökiväärin radan jouduttua käyttökieltoon kehittyi Ampumahiihtäjien ja Hattulan-Tyrvännön reserviläisten keskuudessa aloite saada sinne uusi harjoittelupaikka.

Neuvottelut PsPr:n kanssa johtivat varsin nopeasti ratkaisuun. Hämeen ELY-keskus myönsi käyttöönottoon luvan 10. syyskuuta alkaen. Toimenpiteistä tehtiin suurimpana maaperäkunnostus. Jäännöspitoisuusnäytteet analysoitiin ja niiden arvot alittivat tavoitteeksi asetetut viitearvot.

AAH ja reserviläiset hankkivat uudet lyijyn talteenottojärjestelmät ja tekivät muut vaaditut muutostyöt radalla. Asentamatta on ELY-keskuksen päätöksen mukainen pohjavesiputki seurantaa varten. Keskus tulee hyväksymään putken sijainnin.

Radan tulevaksi laukausmääräksi AAH arvioi 70 000 laukausta. Ohilaukausten määrä on lajin luonteesta johtuen lähes olematonta, joten niistä kertyvä lyijymäärä on vuositasolla vain noin runsaat 300 grammaa. Laukauksista noin 45 000 ammutaan pahvitauluihin, joista kertyvä lyijymäärä saadaan lähes 100-prosenttisesti talteen. Kilpalaukauksista tuleva lyijy putoaa alas betonilaatoille, joista se lakaistaan talteen.

Seurat tyytyväisiä

Tiistaisessa radab avajaiskilpailussa yhdistysten puheenjohtajat olivat tyytyväisiä, vaikka asian eteen olikin paiskittu melkoinen määrä talkootunteja.

– Erittäin hienoa seuralle on kesäharjoittelupaikan järjestyminen. Samalla voi tietysti toivoa vastaavan paikan saamista Ahvenistolle. Sinne ovat tulossa samanlaiset lyijyn keräyslaitteet kuin nyt täällä ovat ja sitä kautta saamme toivottavasti Ahveniston käytön piakkoin ympärivuotiseksi, toivoi AAH:n puheenjohtaja Petri Rolig.

Hän kiitteli yhteistyön sujuvuutta sekä reserviläisten että Panssariprikaatin kanssa. Kiitosta saivat myös yhteistyökumppanit, joiden panos radan rakentamisessa oli merkittävä.

– Prikaati ja talkoolaiset saavat reserviläistenkin puolella isot kiitokset. Rata on todella tarpeellinen. Hattulan kunnan tuki oli myös suuriarvoista, Hattulan-Tyrvännön reserviläisten puheenjohtaja Raimo Siren kiitti.

Avajaiskisana oli Etelä-Hämeen reserviläispiirien ampumajuoksun mestaruuskilpailu, johon osallistui yli 40 kilpailijaa. Miesten yleisen sarjan voitti runsaan viikon reserviläisenä ollut Mikael Koivunen pitäen kovaa juoksuvauhtia ja ampuenkin vain yhden sakon pystyammunnasta.

Lisäksi AAH:n junioreita oli harjoittelemassa viitisentoista. (HäSa)

Asiasanat