Uutiset Hämeenlinna

Aakkosia: K niin kuin kuolometallia – Raskaan musiikin raataja Tomb of Finland esiintyy Suisto-klubilla

Raskaan ja melodisen metallin raataja ja kaikkea muuta kuin haudanvakavasti nimetty Tomb of Finland esiintyy Suisto-klubilla.
Tomb of Finlandin mielenmaisema on rakennettu niin melankoliasta kuin karuista ääriolosuhteista, joissa ovat aina läsnä pohjoisen luonto ja syrjäiset korvet. Kuva: Jasse Hast
Tomb of Finlandin mielenmaisema on rakennettu niin melankoliasta kuin karuista ääriolosuhteista, joissa ovat aina läsnä pohjoisen luonto ja syrjäiset korvet. Kuva: Jasse Hast

A niin kuin alla. Tomb of Finlandin debyyttialbumi Below the Green on suora viittaus vihreän nurmen alla makaamiseen. Albumin Funeral Pyre -kappale on bändin kuunnelluin biisi spotifyssa, jossa sitä on rallatettu noin 70 000 kertaa.

Tomb Of Finland on julkaissut kaksi täyspitkää levyä tanskalaisen, syksyllä 1997 perustetun, Mighty Musicin kautta.

Kolmannen levyn julkaisuajankohtaa ei ole vielä vahvistettu, mutta yhtyeen kitaristin Jasse Von Hastin mukaan se ilmestynee ensi vuoden lopussa tai vuoden 2021 alkukolmanneksella.

 

F niin kuin Frozen Beneath. Yhtyeen toinen albumi, jota metallilehti Infernon toimittaja Tomi Pohto kuvailee näin: ”Mielenmaisemassa hiutaleet leijuvat hiljaa villakangastakille, kun rakkainta ollaan hautaamassa roudankankeaan kirkkomaahan.”

 

H niin kuin Hämeenlinna. Suomi tunnetaan metallimaailmassa synkkänä ja kylmä paikkana, ja joulukin on yleensä musta. Näin kitaristi Von Hast kuvailee Hämeenlinnaa black metal -hengessä:

– Kalman kouristama hämyinen kaupunki, jonka kaduilla keskiajan kirotut sielut vaeltavat kohti pimeyttä.

 

K niin kuin kuolometalli ja M niin kuin mielenmaisema.

Yhtyeen mielenmaisema on rakennettu niin melankoliasta kuin karuista ääriolosuhteista, joissa ovat aina läsnä pohjoisen luonto ja syrjäiset korvet. Ja alkuajan, eli 1990-luvun alun, norjalainen black metal.

Norja on black metalin kehto, jossa bändejä on perustettu tiuhaan.

Nimekkäimpiin norskibläkkisbändeihin lukeutuvat Mayhem, Burzum, Satyricon, Immortal, Darkthrone, Enslaved ja Emperor.

 

N niin kuin nimi. Yhtyeen nimi Tomb of Finland on sysimusta, mutta ei ollenkaan haudanvakava väännös Touko Laaksosen homoeroottisesta alter egosta, joka häiritsee pahimpia metallipuristeja.

– Nimi lähti demoaikojen biisien työnimistä. Kaikki käsittelivät jollain tavoin sitä monttua (tomb, suomeksi hauta) itseään. Itse en ole kuullut nimestä kuin hyvää palautetta, Von Hast sanoo.

”Olen muutamaan otteeseen kuullut, että vaihtakaa nimi”, vokalisti Olli Suvanto kertoi nousu.net-verkkosivuston haastattelussa vuonna 2018.

Bändissä vaikuttavat vokalisti Suvannon ja Hastin lisäksi Janne Lukki (rummut), Mikko Hannuksela (kitara) ja Ville Kangasharju (basso).

 

S niin kuin Sound Supreme. Yhtye levytti Frozen Beneath -albumin lyömäsoitinosuudet Janne Saksan Sound Supreme -studiossa Kaurialassa. Levyn miksasi ja masteroi hämeenlinnalainen tuottaja Hiili Hiilesmaa.

 

T niin kuin The Divergent. Hämeenlinnalainen progressiivisen, groovaavan ja melodisen metallin takoja esiintyy lauantaina Suistossa ennen Tomb of Finlandia, jonka lavarekvisiitasta ei hautakiviä puutu. HäSa


Aakkosia-juttusarjassa yritetään antaa asioista, ihmisistä ja ilmiöistä edes jonkinlainen kuva muutamalla kirjaimella.

Tomb of Finland ja The Divergent Suisto-klubilla lauantaina 7. joulukuuta. Showtime kello 22.

 

Päivän lehti

29.1.2020