Uutiset

Aalto-yliopisto tavoittelee uutta huippuyksikköä – Supertietokoneen kehittämisessä läpimurto

Aalto-yliopiston tutkijat hakevat rahoitusta uuteen kvanttiteknologian huippuyksikköön. Yksikkö yhdistäisi nyt erillisinä toimineet kaksi huippuyksikköä: laskennallisen nanotieteen yksikön sekä kvanttilaitteiden ja ilmiöiden yksikön.

Mukana olisi lisäksi Turun yliopisto yhden tutkimusryhmän voimin sekä vahvasti myös VTT.

– Meillä on aikaisemmin ollut useita tutkimusryhmiä, joilla on osaamista tältä alueelta. Nyt ne olisi tarkoitus lyödä yhteen ja satsata kvanttiteknologiaan, kertoo nykyisen Laskennallisen nanotieteen huppuyksikön ryhmänjohtaja Mikko Möttönen.

VTT tuo mukaan osaamista spin-off-yrityksistä ja kaupallistamisesta.

Kvanttitietokoneen kehitys on ottanut suuria harppauksia viime vuosina. Suomessa Möttösen tutkimusryhmä teki alkuvuodesta läpimurron lämmönsiirrossa eli jäähdytyksessä, joka on ollut yksi suurista haasteista kvanttitietokoneen toiminnassa.

Uutta yksikköä johtaisi akatemiaprofessori Jukka Pekola. Tarkoituksena ei ole, että kvanttitietokone rakennetaan Suomessa, vaan että Suomessa pystyttäisiin ratkaisemaan jäähdytykseen liittyvät ongelmat. Lisäksi on tarkoitus kehittää täysin uusia hyödyllisiä kvanttilaitteita.

Mikko Möttönen johtaisi osahanketta, joka soveltaa lämmönjohtavuuskokeiden tuloksia. Parhaimmassa tapauksessa tulevaisuuden kvanttitietokone jäähdytetään suomalaisosaamisella.

– Muut mukaan tulevat ryhmät voimistavat sitä yritystä. Meidän ei tarvitse tehdä ihan kaikkea yksin.

Laskennallisen nanotieteen huippuyksikön ja Kvanttilaitteiden ja ilmiöiden huippuyksikön rahoitus päättyy ensi vuoden lopussa.

Uusi huippuyksikkö toimisi edeltäjiensä tavoin pääosin Aalto-yliopistossa Espoon Otaniemessä.

– Tutkimusympäristö on täällä todella vahva. Tämä on yksi maailman parhaita paikkoja kehittää kvanttilaitteita, Möttönen sanoo.

Päivi Saarilahti

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic