Uutiset

Aamiaispöydän uudet suosikit

Herkullinen tuorepuuro on helppo tapa tankata kuituja heti aamusta. Se sekoitetaan valmiiksi illalla. Lisää kaurahiutaleiden sekaan tuoreita marjoja ja hedelmiä sekä siemeniä makusi mukaan.

Kuitupitoinen pellavansiemen edistää vatsan toimintaa. Siemenet pitää liottaa ennen käyttöä, joten ne sopivat mainiosti tuorepuuron sekaan.

Lorauta tuorepuuroon maidon sijasta vaihteeksi esimerkiksi maustettua kaura- tai soijamaitoa. Jogurtin tilalla kannattaa kokeilla rahkaa.

MUNAKASRULLA on tuhti aamupala, jonka täytteitä on helppo vaihtaa. Kasvisversio syntyy, kun lohen tilalle viipaloi avokadon tai raastaa omenaa.

Banaanipannukakut voi tehdä ilman leivinjauhetta, mutta silloin ne eivät ole yhtä kuohkeita. Mitä kypsempiä banaaneja käytät, sitä makeampia pannukakut ovat.

Jos kaapista ei löydy kookosrasvaa, paistamiseen käy yhtä lailla voi tai margariini.

Aamiaissämpylät

8 kappaletta
4 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2 ½ rkl siirappia
2 ½ –3 dl kylmää vettä

Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola kulhossa. Lisää siirappi ja vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Pyörittele jauhoisilla käsillä pyöreiksi sämpylöiksi ja nosta leivinpaperin päälle pellille.

Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Tuorepuuro

2 annosta
2 dl kaurahiutaleita
2 dl maitoa
2 dl luonnonjogurttia
1 banaani muussattuna
1 rkl hunajaa
1/2 tl kanelia
2 rkl pellavansiemeniä

Tee tuorepuuro suoraan tarjoiluastiaan edellisenä iltana. Sekoita ainekset keskenään ja anna tekeytyä yön yli jääkaapissa. Aamulla puuro on valmista nautittavaksi.

Lohi-munakasrulla

kahdelle

Munakas:

2 munaa
2 rkl maitoa
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä paistamiseen

Täyte:

100 g savulohta
2 dl raejuustoa
½ rkl sitruunamehua
½ rkl silputtua ruohosipulia
mustapippuria
suolaa tarvittaessa

Vatkaa munien rakenne rikki, lisää maito ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Lämmitä oliiviöljy pannulla keskilämmöllä ja kaada puolet munaseoksesta pannulle. Paista munakasta noin 1 minuutti ja käännä. Paista toiselta puolelta reilu puoli minuuttia. Paista loput munaseoksesta samalla tavalla.

Valmista täyte. Hienonna savulohi haarukalla, lisää juustoraaste, sitruunamehu, hienonnettu ruohosipuli ja mausta. Jaa täyte kahdelle munakkaalle ja kääri rullalle.

Banaanipannukakut

24 pientä pannukakkua
3 banaania
4 munaa
¼ tl leivinjauhetta
kookosöljyä paistamiseen

Hienonna banaanit haarukalla karkeaksi muussiksi.

Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa ja lisää leivinjauhe. Yhdistä muussattujen banaanien kanssa.

Kuumenna tilkka kookosöljyä pannulla ja paista pieniä pannukakkuja noin minuutti kummaltakin puolelta. Pannukakkujen kääntäminen on helpompaa mitä pienempiä pannukakkuja teet, joten taikinaa kannattaa annostella vain 1–2 rkl/pannukakku.

Tarjoile lämpimänä agave- tai vaahterasiirapin kanssa.

Elina Ylitervo