Uutiset

Aamulla vähän ennen yhdeksää

Vilkaisin kelloon vähän ennen yhdeksää sunnuntaiaamuna. Vaalihuoneistot olivat juuri avautumassa. Ajatuskin kansanvallan vääjäämättömästä toteutumisesta lähinnä huvitti. Aurinko pilkisti pilvenraosta.

Hauhon kirkolla ei näkynyt vaaleista vilahdustakaan. Vaalit on niin vakava ajatus, että sitä ei nauramatta sulata, ei varsinkaan sukset jalassa Hauhonselällä.

Äänestäminen, tuo vastuullisten ja täysivaltaisten kansalaisten suorittamista toimenpiteistä juhlallisin, oli edessä vasta hiihtoretken jälkeen.

Ehkäpä nälkä, jano, hiki, väsymys ja hiertyneet kantapäät jalostaisivat äänestyspäätöksen sellaiseksi, ettei sitä tarvitse katua. Ainakin yksi ennuste näissäkin vaaleissa toteutui: en ole katunut vähääkään.

Politiikasta ei umpihangessa yleensä puhuta, vaikka mikään ei vapauden valtakunnassa erikseen kiellettyä olekaan.

Kekkosen linjoilla olisi helppo hiihdellä, etenkin kun Urkki ymmärsi myös palauttelun päälle. Silloin ennen oli kaikki suoraviivaisempaa, kun oli isäntä talossa ja tunarit pantiin kunnolla kuriin. Niin ainakin oli perusteltua syytä uskoa, kun muutakaan totuutta ei ollut.

Nyt media tulvii kaikkea mahdollista älämölöä. Mistään ei saa mitään selvää ja siitähän tulee vaivautunut ja sekava olo. Sanovat, ettei pressalla ole edes valtaa, mutta sitähän ei kansa niin vain usko.

Kansakunnan nahkaan on kertynyt kaikenkarvaisia ilkeitä takiaispalloja, joita ravisteltiin pois presidentinvaaleissa.

Väki purki kaunaansa tikun nokkaan nostettuihin presidenttiehdokkaisiin, vaikka oikea kateuden kohde on jossakin aivan muualla kuin presidentin valtaoikeuksien piiriin kuuluvissa asioissa. Huonot hiihtoladutkin taitavat pian olla presidentin vika.

Kitkeryys ja pahansuopaisuus asuvat lujassa suomalaisissa, jotka tuntuvat hakevan vikaa aina jostakin muualta kuin itsestään, omista valinnoistaan tai lähipiiristään.

Jospa edes naapuri olisi kaiken pahan alku ja juuri. Tai se naapurin miehen näköinen poliitikko, joka aina virnistää kierosti lehtikuvissa. Ja miksi senkin kuva pitää aina sinne lehteen laittaa. Taitaa sillä toimittajallakin olla punaiset silmät tai sitten se on liian sinisilmäinen.

Sopivia syntipukkeja ovat puolueet, laidasta laitaan, mutta erityisesti demarit, ay-liike ja tietenkin vastapuolella suurteollisuus, joka tekee kaikkensa siirtääkseen tuotantoaan Kiinaan. Ja ministeriöt, lääninhallitukset, kunnat ja muut pienemmät instanssit. Niin ja tietenkin myös EU, YK, Nato ja Maailmanpankki.

Tuntuu, että mikään ei ole koskaan hyvin, vaikka oikeasti suomalaisilla kaikki on keskimääräisesti mainiosti, ainakin Hauhon ja Hämeenlinnan välisellä hienolla hiihtotaipaleella.

Vettäkin satoi vasta sunnuntai-iltana vaalituloksen varmistuttua.

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic