Uutiset

Aamupullaan ei tukehdu

Nykyisten kolmikymppisten sukupolvea on turhaan moitittu pullamössösukupolveksi. Kolmikymppiset voivat hyvinkin olla Suomen kaikkien aikojen testatuin ikäpolvi.

Pääsykokeet tulivat tutuksi viimeistään ala-asteikäisenä, kun piti pyrkiä harrastusten pariin. Harrastukset eivät sen jälkeen olleetkaan leppoisaa ajanvietettä, vaan varsin kurinalaista toimintaa.

Kun ihminen ennen täytti 30 vuotta, tapahtumaa ei juhlittu, koska ihmisillä oli liian kiire lastensa kanssa. Nykyiset kolmikymppiset taas juhlivat pienen paniikin vallitessa.

Joku on tuonut kolmikymppisille Aikuisten ystävänpäiväkirjan, joka poikkeaa olennaisesti 70-luvun versioista.

Aikuisten ystävänpäiväkirjassa on nimittäin henkinen ikätesti, jonka tuloksia vertaillaan illanistujaisissa muutama lasillinen täyteläistä Mas La Plana -viiniä kurkusta alas huuhdellen.

Olemme vankeina ajassa. Siksi minulla on a) rannekello, josta katson ajan, b) 3G-kännykkä, josta katson ajan, c) vahva lääkitys.

Tulos: Henkinen ikä 46 vuotta! Henkisesti 46-vuotias!

Arvotutkija, valtiotieteen tohtori Martti Puohiniemi on tutkinut suomalaisten arvoja kahden vuosikymmenen ajan. Jos kolmikymppisenä tuntee itsensä huomattavasti ikäistään vanhemmaksi, se on Puohiniemen mukaan yleensä merkki siitä, että kärsii työuupumuksesta.

Kolmikymppinen ei ole tottunut lomailemaan vaan tekemään töitä, usein aika heikoillakin ehdoilla. Kolmikymppinen ei ole noussut kapinaan, vaan he ovat tehneet pätkätöitä koko uransa. Kolmikymppinen ei ole astunut lakkorintamaan – eihän sitä kukaan edes huomaisi.

Kolmikymppisen palkka ei nouse, mutta asuntojen hinnat nousevat. Ja nousevat. Kolmikymppinen ei tukehdu aamupullaansa, vaan astelee pankkiin ja neuvottelee jättimäisen lainan.

Pullamössösukupolven pätkätyöläinen on uransa aikana hankkinut modernia statusta.

Olen tehnyt kuperkeikan viimeksi a) puolen vuoden sisällä, b) yli puoli vuotta sitten, c) uskontoni kieltää minulta kuperkeikkojen tekemisen, d) henkilökohtaisesti en ole, mutta IT-yritykseni teki. Lasketaanko se?

Kolmikymppiset joutuvat jo määräaikaista työtä saadakseen käymään useassa eri työhaastattelussa ja psykologisissa testeissä. Sopiva koulutus ja työkokemus eivät yksinkertaisesti riitä, kun markkinoilla on liikaa koulutettua työvoimaa.

Suuret ikäluokat ovat maksaneet korkeita veroja vasta 90-luvun alusta, nuoremmat maksavat niitä koko ikänsä.

No, ovatko kolmikymppiset nousseet verotusasiassa barrikadeille? Eivät ole, eivätkä varmaan nousekaan kuin korkeintaan läppärin kanssa lentokoneeseen.

Miksi minä, jo kolmenkympin rajapyykin ylittänyt täti, meuhkaan asiasta? Siksi, että henkinen ikätesti antoi minulle 27 henkistä ikävuotta. Siksi. Olen huolestunut tulevaisuudestani. Lapsiakin pitäisi tehdä.

elina.nummelin@hameensanomat.fi

Kolmikymppinen ei tukehdu aamupullaansa, vaan astelee pankkiin ja neuvottelee jättimäisen lainan.

Päivän lehti

5.7.2020